Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Excesy na Australian Open: Bez banánů nehraju! Počítám už jen miliony

Autor: Pavel Novotný

Konečně se fanoušci dočkali. První grandslamový turnaj roku Australian Open se rozjel naplno. A nuda to rozhodně není. V Melbourne se už odehrálo několik hodně zajímavých zápasů i překvapivých výsledků. Ale také momentů, které diváky opravdu pobavily. Postarala se o ně například americká tenistka Coco Vandewegheová či zkušený „bavič“ Bernard Tomic. V obou případech se jednalo o situace, na které se jen tak nezapomene.

Na Australian Open měla Coco Vandewegheová smělé plány. Sebevědomá Američanka je devátou hráčkou světa a ukázat to chtěla i v Austrálii. O to větším šokem pro ni byl konec už v prvním kole, kde padla s Maďarkou Babosovou. A že šestadvacetiletá ranařka situaci rozhodně neustála, ukazuje i moment po prohraném první setu, kdy odmítala pokračovat v zápase. Důvod? Chyběly banány!

"Na co čekám? No, na banány. Proč bych se měla cítit špatně jen proto, že na kurtu není vše připraveno?" vypálila na dotaz umpirového rozhodčího, proč nejde hrát, Američanka.

Banány nakonec naštvaná tenistka dostala, ještě předtím si však na cestu do druhého setu "přibalila" i napomenutí od rozhodčího za překročení časového limitu určeného na přestávku mezi sety.

VIDEO: Vandewegheová nebude na zápas ráda vzpomínat

A tím to neskončilo. Druhý set se totiž pro Vandewegheovou vyvíjel ještě hůře než ten první. Když vyhodila bekhendový úder, vzteky hodila raketou o zem a na svojí soupeřku vypálila těžko publikovatelný výraz. Za nesportovní chování dostala od hlavního rozhodčího další napomenutí.

Rozhozená Američanka set projela jasně 2:6, celé utkání tak 0:2 na sety a po Venus Williamsové s Sloane Stephensové se stala další vyřazenou americkou hvězdou.

VIDEO: Incident s banány vysvětlovala i na tiskové konferenci

Už počítám jen miliony

Býval sedmnáctým hráčem světa a jedním z největších talentů vůbec. Teď mu patří 143. příčka. Přesto jméno Bernarda Tomice stále vzbuzuje pozornost. Bohužel pro pětadvacetiletého borce trošku jinak, než by chtěl.

Naposledy se rodák ze Stuttgartu "blýskl" v kvalifikaci na Australian Open, když ve třetím kole prohrál s 219. hráčem světa Italem Sonegoem.  Hned po zápase na něj čekali novináři, aby bývalou hvězdičku vyzpovídali. "Zápas? Já už jen  počítám peníze, to je všechno. Počítám své miliony. Hodně milionů, mějte se, borci", "zhodnotil" duel Tomic.

Bernard TomicFoto ČTK

Že Tomicovo nezvyklé chování má svůj základ v rodině, potvrdil nedávno i jeho otec John, který vyhrožoval novinářům fyzickou likvidací poté, když se mu nelíbilo, co psali o jeho synovi.

Bernard Tomic měl řadu problémů už v minulosti, za což byl i vyloučen z australského daviscupového týmu. Tuto nepříjemnost chtěl Tomicuv otec vyřešit tím, že by jeho syn mohl reprezentovat Chorvatsko, kde má jeho rodina kořeny. Jak by se však v konkurenci Čiliče, Čoriče či Karloviče prosadil a zda by o něj vůbec byl zájem, zůstává krajně nejisté.

A jak je na tom Tomic se svými zmiňovanými miliony?  Na okruhu si zatím přišel po přepočtu na solidních zhruba 110 milionů korun, další však bude přidávat jen velmi těžko. 

Boj s banánem vyhrál Šapovalov

Problémy s banánem řešila i kanadská vycházejících hvězdička Denis Šapovalov. Osmnáctiletý mladík však netrpěl jejich nedostatkem, pro změnu ho však trápila jejich odolnost. O přestávce mezi gamy zápasu prvního kola s Řekem Tsitsipasem se chtěl občerstvit, ale odolné žluté ovoce kladlo odpor a ne a ne povolit.

Nezničitelný banán tak letěl na zem, na řadu přišel další. Ten si však vedl po vzoru toho prvního a tak se Šapovalov vrátil k prvnímu. A tentokrát vyhrál. Odloupnutou slupku oslavil vítězným gestem stejně jako o pár chvil později i hladný postup do druhého kola.

VIDEO: Šapovalov a jeho souboj s banánem