25. listopadu 2021 • 23:30

Davis Cup: Češi po boji padli s Francií, rozhodl třetí set ve čtyřhře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté prohráli v prvním utkání skupiny C finálového turnaje Davisova poháru s Francií 1:2 na zápasy. Nad favoritem sice v Innsbrucku vedli 1:0, v dalších dvou zápasech vždy získali první set, ale nakonec neuspěli.



Do vedení dostal český výběr debutant v soutěži o salátovou mísu Tomáš Macháč, který překvapivě zdolal 7:6 a 6:2 bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta. V souboji jedniček pak prohrál Jiří Veselý s Adrianem Mannarinem 7:6, 4:6 a 2:6. V rozhodující čtyřhře potrápili mladíci Jiří Lehečka s Macháčem čerstvé šampiony Turnaje mistrů, ale Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem prohráli po dvou hodinách ve třech setech 6:3, 4:6 a 3:6.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila stále mají při své premiéře v novém modelu vyvrcholení soutěže družstev v podobě finálového turnaje pro 18 týmů šanci na čtvrtfinále. K tomu potřebují v neděli porazit favorizovanou Británii a záležet pak bude i na sobotním utkání Britů s Francouzi. Do play off postoupí vítězové šesti skupin a dva celky z druhých míst.

Zápas Macháče s Gasquetem začal maratonským gamem, v kterém český tenista prohrával 0:40, ale podání si udržel. Ve třetí hře sice čistou hrou po nepřesnostech o servis přišel, ale vzápětí stejným způsobem získal Gasquetovo podání. Od té doby si jednadvacetiletý Macháč držel servis jistěji a v tie-break vyhrál 7:3 díky větší odvaze a třeba výpadu k síti se šťastným volejem.

Ve druhém setu už Macháč téměř nechyboval. Francouze trápil dle taktických pokynů i vysokými míči a rychle mířil k výhře. Dvakrát získal brejk a utkání ukončil dvěma esy v řadě.

„Byl jsem nadšený, že můžu hrát a jsem moc šťastný, že jsem debut zvládl. Ukázal jsem srdce,“ řekl Macháč na kurtu. „První game byl hodně důležitý, byl jsem hodně nervózní, ale bojoval jsem o každý míč. Postupně jsem se rozehrál a ve druhém setu už byl lepší.“

Veselý v duelu leváků jako první v každém setu přišel o podání. V úvodní sadě ale dokázal za stavu 4:5 odvrátit setbol a zlepšeným returnem rozhodl tie-break, v němž povolil soupeři jen bod. Druhý set rozhodl nepovedený game Veselého na 1:2. Ve třetím setu český hráč ubránil dlouhou první hru, ale pak o pět v řadě přišel a prohrál za dvě a půl hodiny.

„On výborně returnoval, a i když jsem podával dost přes první podání, tak mi vracel dlouze míče pod nohy a špatně se z toho tlačilo. A xkrát mi return zabil. Těžko jsem hledal recept,“ řekl Veselý. „Klobouk dolů, jak to zahrál v důležitých momentech. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho v důležitých momentech přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal a bohužel to nedopadlo,“ uvedl.

Původně byli do čtyřhry nahlášeni Lehečka se Zdeňkem Kolářem, kapitán ale poslal na kurt dvacetiletého Lehečku s o rok starším Macháčem. A mladíci na francouzské favority vlétli s elánem, v prvním setu je zasypávali ranami a byli odměněni brejkem na 4:2.

Úvod sadu Češi dotáhli do vítězného konce a na úvod druhé měli dva brejkboly při podání Herberta. Ani jednou neuspěli a soupeři už jim víc šancí nedali. Francouzi od té doby výborně podávali a projevily se jejich kvality a zkušenosti na síti. O druhý set Češi přišli v závěru po ztrátě Macháčova podání a ve třetím neudržel servis ve čtvrté hře Lehečka.

Skupina C v Innsbrucku:
Francie - ČR 2:1
Gasquet - Macháč 6:7 (3:7), 2:6
Mannarino - Veselý 6:7 (1:7), 6:4, 6:2
Herbert, Mahut - Lehečka, Macháč 3:6, 6:4, 6:3.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud