Jan Jaroch
9. října 2015 • 18:35

Šarapovová v Praze? Dostane lepší hotel i stánek s bonbóny

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí fedcupové finále za poslední čtyři roky se valí do Prahy (14.–15. listopadu). A tentokrát bude ještě výjimečnější. Proti české squadře vyrukuje skutečná světová superhvězda. Rusové již mají objednaný hotel pro Mariu Šarapovovou, ta už si vyjednává v O2 Areně stánek pro prodej svých cukrovinek. Domácí pořadatelé však doufají, že Petra Kvitová a spol. udrží ve finále stoprocentní úspěšnost a Šarapovové návštěvu Prahy výsledkově znechutí.



V kotli vysočanské O2 Areny již přemohly silné Německo i Srbsko vedené dvěma bývalými jedničkami světa. Střet o všechno proti Marii Šarapovové je ale nová výzva. Třináct tisíc diváků v hale, z toho víc než tisícovka ruská, má vytvořit výjimečnou kulisu výjimečnému zápasu.

„Vyprodáno bylo 24 hodin po zahájení předprodeje s výjimkou asi 140 nejhorších lístků. Rusové koupili nejvíc lóží a nejvíc vstupenek, co pamatuji. I když poslední výsledky našich holek nejsou mimořádně optimistické, tak věřím, že plná O2 Arena je ponese k tomu, aby byly úspěšné,“ říká Miroslav Černošek, šéf organizátorské společnosti Česká sportovní.

Ta se chystá na prestižní akci s řadou hostů. V sobotu by měl dorazit prezident Miloš Zeman, objeví se i ministr financí Andrej Babiš či ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Spekulovalo se i o návštěvě Vladimira Putina. „V úterý jsem byl na Hradě a konzultoval jsem to s týmem kolem pana prezidenta. Taková informace nebyla potvrzena,“ říká však Černošek.

Účast Marii Šarapovové je však téměř jistotou. Ruska sice od Wimbledonu odehrála jediný zápas, ve Wu-chanu navíc skrečovala kvůli bolesti v předloktí Barboře Strýcové. Její prioritou je ale být připravená na Masters v Singapuru a pak na Prahu. Změnila kvůli tomu i své dovolenkové plány. „Nejdůležitější je pro mě být motivovaná. A vzhledem k tomu, že jsem v poslední době moc turnajů nenahrála, mám motivaci velkou,“ prohlásila v Číně pro ITF Šarapovová a Rusové už podnikají kroky, aby se v Praze cítila co nejlépe.

Předskokankou tenisu bude Madonna

Maria Šarapovová má vlastní značku bonbónůFoto Profimedia.cz
Dokonce sáhli k neobvyklému kroku, část týmu ubytují v Praze v oficiálním hotelu InterContinental a druhou v nedalekém a ještě luxusnějším Four Seasons. „Možná chce být Maria izolována sama. Zatím je skutečně po všech stránkách avizováno, že bude přítomná. Dokonce chce mít stánek se svými cukrovinkami v hale, což teď řešíme,“ popisuje Černošek.

Jeho organizační tým bude mít napilno. Předskokankou tenisu bude totiž v aréně Madonna, jejíž druhý koncert skončí až v neděli 8. listopadu večer, a kurt se proto začne stavět až v pondělí v šest ráno. Češky i Rusky začnou trénovat ve Stromovce na Spartě, než se v úterý přesunou do velké haly.

Vše musí klapat na minutu přesně. I proto, že fedcupové finále bude první velkou akcí pro nově zvoleného prezidenta ITF Davida Haggertyho. Američan bude osobně přítomen a jeho podřízení se chtějí vytáhnout. Haggerty uspěl při zářijových volbách s programem, v jehož centru je důraz na zvýšení prestiže i ekonomické síly Davis Cupu a Fed Cupu.

Miroslav Černošek by rád na toto téma s prezidentem promluvil. Zvlášť, když už se nahlas hovoří o změně formátu těchto soutěží, jejichž úvodní dvě kola by se v budoucnu mohla hrát jako doteď a místo semifinále a finále by proběhlo Final Four v jednom městě. „Jako pořadatelská země dovedu souhlasit s různými alternativami, ale musíte mít určitou finanční návratnost. Oni teď soutěže nedokážou prodat a nedají prostor ani vám, abyste je prodali,“ vyčítá tenisové federaci Černošek.

Bitva o nejdůležitější výsledek se ale odehraje na kurtu. Rusky získaly ve třetím tisíciletí čtyři tituly z Fed Cupu, ten poslední už ale před sedmi lety. I proto si letos dávají hodně záležet a už koncem září zveřejnili předběžnou nominaci, v níž jsou vedle Šarapovové levoruká Jekatěrina Makarovová, Anastasia Pavljučenkovová a pro debl Jelena Vesninová.

„Sám jsem překvapený, že to tak Rusové udělali, protože v posledních letech se složením týmu zápasili. Zdá se, že tentokrát se tomu opravdu věnovali,“ je si vědom Černošek síly soupeřek. Zároveň však i přes poslední zdravotní problémy a rozporuplné výsledky věří síle českých lvic Petry Kvitové , Lucie Šafářové i Karolíny Plíškové. Stále totiž platí jedno pravidlo: když se Kvitová a spol. dostanou do finále, neprohrávají ho.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud