Jonáš Bartoš
21. května 2009 • 22:17

Kdo vyhraje French Open?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pořadí druhý grandslamový turnaj letošní sezóny slibuje velkou podívanou. Potvrdí suverenitu světová jednička Rafael Nadal? Naváže Roger Federer na triumf z Madridu? Nebo překvapí jiný tenista?



Deniksport.cz vám představuje největší hvězdy antukového turnaje v Paříži.

1. RAFAEL NADAL (Španělsko)

Rafael Nadal Rafael NadalFoto ČTK/AP


Dvaadvacetiletý rodák z Mallorky v současnosti suverénně kraluje světovému tenisu. Téměř nikdo nepochybuje o tom, že Nadal ovládne French Open i popáté v řadě. Bilance světové jedničky na nejpomalejším povrchu zní neuvěřitelně. Od roku 2005 odehrál 149 utkání, v nich pouze pětkrát odcházel z kurtu poražen!

Fenomenálního Španěla letos na antuce porazil pouze Roger Federer ve finále turnaje v Madridu. Nadal má v letošním roce mimořádnou formu. Ovládl lednové Australian Open, vyhrál tři turnaje série Masters v Indian Wells, Monte Carlu a v Římě.

Na French Open ho od roku 2005, kdy se v Paříži objevil poprvé, ještě žádný tenista neporazil. Podaří se některému z hráčů utnout Nadalovu vítěznou sérii?

Loňské umístění na French Open: vítězství (čtvrté v řadě)

Proč by měl zvítězit?
Jako světová jednička je jednoznačným favoritem turnaje. Tituly si letos připisuje jak na běžícím pásu, protihráči si s jeho hrou neví rady. Na French Open doposud neprohrál jediný zápas, disponuje takřka nevyčerpatelným fyzickým fondem.

Co ho může zastavit?
Podle mnohých odborníků pouze zranění. V souvislosti s Nadalem se hodně psalo o jeho problémech s koleny, letos zatím Španělovi zdraví drží. Ze soupeřů ho může reálně porazit snad jen Roger Federer nebo Novak Djokovič.

ŠANCE NA TITUL PODLE DENIKSPORT.CZ: 50%


2. ROGER FEDERER (Švýcarsko)

Luxusní backhand jednoruč, Federerova specialita Luxusní backhand jednoruč, Federerova specialitaFoto ČTK


Švýcarský tenista stále marně touží po pařížském titulu, který mu jako jediný z velké grandslamové čtyřky chybí. Ve třech předchozích ročnících se probojoval do finále, třikrát však skončil na raketě Rafaela Nadala.

Sám přiznává, že výhra v Paříži patří mezi jeho největší sny. Ziskem čtrnáctého grandslamového titulu může vyrovnat nejúspěšnějšího tenistu historie Peta Samprase a vstoupit do historie.

V letošním roce Federer nepodával úplně optimální výkony, dlouho čekal na turnajové vítězství. Triumf v Madridu mu však dodal potřebné sebevědomí. „Jsem schopný Nadala v Paříži porazit,“ věří si. Promění svá slova v činy?

Loňské umístění na French Open: finále

Proč by měl zvítězit?
French Open mu jako jediný grandslam schází, na turnaj přijede s obrovskou motivací. Není považován za hlavního favorita, což pro něj může být výhodou. Na generálce v Madridu navíc ukázal, že antukovou formu našel v pravý čas.

Co ho může zastavit? Antuka dlouhodobě nepatří mezi jeho oblíbené povrchy. I když na své hře výrazně zapracoval, jeho síla vyniká spíše na rychlých dvorcích. První polovinu sezóny neměl ideální. Vyhrál pouze jediný turnaj, v žebříčku se na něj začínají dotahovat Murray s Djokovičem.

ŠANCE NA TITUL PODLE DENIKSPORT.CZ: 25%


3. NOVAK DJOKOVIČ (Srbsko)

Novak Djokovič Novak DjokovičFoto ČTK


Srbskému hráči odborníci dlouhodobě předpovídají, že jednou ukončí nadvládu Nadala s Federerem. Světová čtyřka v letošní sezóně dokazuje, že názory odborníků nejsou daleko od pravdy.

Djokovič se třikrát probojoval do finále turnaje Masters, vyhrál na domácích kurtech v Srbsku. V Madridu vypadl v semifinále po úchvatné čtyřhodinové bitvě s Nadalem. K vítězství nad světovou jedničkou mu chyběl jediný míček, Nadal musel třikrát odvracet mečbol.

Loni ve Francii vypadl v semifinále, kde prohrál s Rafaelem Nadalem. Kam dojde srbský tenista letos?

Loňské umístění na French Open: semifinále

Proč by měl zvítězit?
Djokovičovi pařížské dvorce svědčí, na Rolland Garros už hrál dvakrát semifinále. Minimálně mezi poslední čtyři se probojoval na všech letošních turnajích od začátku května. Pokud mu vydrží forma a přidá se nezbytné štěstíčko, může slavit svůj druhý grandslamový titul v kariéře.

Co ho může zastavit? Proti dvaadvacetiletému Srbovi hraje špatná bilance s nejlepšími tenisty. S Nadalem má hrozivou bilanci 4:14, s Federerem 4:7 (švýcarského tenistu však letos už dvakrát porazil). Se světovou trojkou Andy Murrym má aktivní skóre 4:3, s britským hráčem však prohrál všechny tři letošní střetnutí.

ŠANCE NA TITUL PODLE DENIKSPORT.CZ: 15%


4. ANDY MURRAY (Velká Británie)

Andy Murray Andy MurrayFoto ČTK/AP


Na rychlých površích válcuje jednoho soupeře za druhým, na antuce už to tak slavné není. Přesto ho ve výčtu favoritů druhého grandslamu sezóny nesmíme vynechat.

Murray měl skvělý začátek sezóny. Vyhrál silně obsazený turnaj v Miami, zahrál si finále v Indian Wells. V pořadí světového žebříčku poskočil už na třetí místo a bodově se dotahuje na druhého Rogera Federera.

Dvaadvacetiletý Skot na antuce rozhodně neexceluje. V Paříži došel nejdál loni do třetího kola, ostatním turnajům na nejpomalejším povrchu se snaží vyhýbat. Letos však na své hře zapracoval. V Monte Carlu se probojoval až do semifinále a ukázal, že s ním soupeři na Rolland Garros musí počítat.

Vytáhlý talent britského tenisu na grandslamový titul stále čeká. Nejdále došel loni na US Open, kde ve prohrál s Rogerem Federerem. Na lednovém Australian Open vypadl v osmifinále po pětisetové bitvě s Fernandem Verdaskem. Dočká se vysněného vavřínu v Paříži?

 

Loňské umístění na French Open: 3. kolo

Proč by měl zvítězit?
Murray prožívá životní sezónu, v žebříčku dotahuje světovou dvojku Federera. V Paříži se od něj velký výsledek nečeká, může jedině překvapit. Nebude hrát pod tlakem velkého očekávání, což mu může jedině pomoct.

Co ho může zastavit? Antuka světové trojce nevyhovuje, odborníci mu příliš šancí nedávají. Na Rolland Garros ještě nikdy neuhrál pořádný výsledek, Murryho přednosti vynikají na rychlejších površích.

ŠANCE NA TITUL PODLE DENIKSPORT.CZ: 5%


KDO MŮŽE PŘEKVAPIT?
Juan Martin Del Potro (Argentina)
Aktuální pětka světového žebříčku může trojici největších favoritů hodně potrápit. Semifinálová účast na turnaji v Madridu dokazuje, že talentovaný Argentinec má formu. V Paříži zatím nepředváděl oslnivé výsledky, nejdál došel do osmifinále v roce 2006. Napraví to letos?
Loňské umístění na French Open: 2. kolo

Fernando Verdasco (Španělsko)
Semifinalista letošního Australian Open je na antuce jako doma. Na posledních třech turnajích došel do čtvrtfinále (dvakrát prohrál s Nadalem), na dobré umístění určitě myslí i v Paříži.
Loňské umístění na French Open: osmifinále

Fernando Gonzalez
(Chile)
Osmadvacetiletý tenista letos na antuce prohrál pouze dvě utkání. Aktuální forma dvanáctého nasazeného hráče je velkou neznámou. Na turnaji se naposledy objevil téměř před měsícem. V Římě došel na začátku května až do semifinále, zlobit bude určitě i na Rolland Garros.
Loňské umístění na French Open: čtvrtfinále

Šance ostatních tenistů: 5%
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud