5. června 2009 • 12:30

Federera v Paříži milují. A on si věří

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to, jako by se celý tenisový svět sjednotil pod rudou vlajkou s bílým křížem. Všichni chtějí vidět Rogera Federera s Pohárem mušketýrů pro vítěze grandslamového French Open. A on to dobře cítí.



Co říkáte na vehementní diváckou podporu v Paříži?
Jsem nadšený z toho, jak mě podporují. Cítím se, jako by mě skoro adoptovali.

Nemáte pocit, jako by vás všichni lidé chtěli vidět v neděli s trofejí?

Rozhodně. Tenhle dojem mám už poslední roky, ale letos je ještě intenzivnější. Když vyjdu na ulici, jedu autem či vyrazím na večeři, všichni mi říkají: Tohle je tvůj rok, musíš to dokázat. Křičí na mě ze skútrů nebo okének aut. Když stojí na červenou, dokonce si jdou pro podpis nebo společnou fotku. Posledních pár týdnů je neuvěřitelných. Víte, ve Švýcarsku nemáme grandslam, ale tady se teď cítím jako doma.

Jak se vyrovnáváte s faktem, že vás už jen dva zápasy dělí od splněného snu
Vím, jak velkou šanci mám a trochu si to pohrává s mou hlavou. Nadal prohrál, Djokovič prohrál, Murray také. Otevřela se mi cesta. Proti zbylým třem hráčům mám skvělou bilanci, což sice automaticky neznamená, že vyhraji, ale jsem optimistou a udělám vše pro to, abych to dokázal.

A zdá se, že jste se po těžkém rozjezdu turnajem konečně dostal do skvělé formy.

Předchozí duely byly komplikované, nezačal jsem v nich dobře a nebyl uvolněný. Ale s Monfi lsem do sebe konečně vše zapadlo, byl to zdaleka můj nejvyrovnanější výkon v turnaji. Ještě mě čeká dost práce, ale snad titul získám a přesunu se na trávu ve skvělé náladě.

Mnozí tvrdí, že vyhrajete kvůli tomu, kolik zkušeností máte s velkými zápasy. Del Potro se Söderlingem jsou úplnými zelenáči v grandslamovém semifi nále, Gonzalez se do něj dostal pouze jednou. Může to mít vliv?

I já jsem nervózní, ale jak vstoupím na kurt, už jsem ok. V tom mi zkušenosti hodně pomáhají. Kdybych nikdy před tím nebyl tak daleko, možná by mě pohltil stres, zvolil bych špatný herní plán. Ale už jsem zkušený, to je moje velká výhoda.

Sport našel pět důvodů, proč Federer vyhraje

Už jen tři zelenáči bez grandslamových titulů stojí mezi Rogerem Federerem a pařížskou korunou. Otevírá se scéna, kterou si před závěrečným víkendem French Open nemohl švýcarský maestro ani vysnít.

Nadal se koupe doma na Mallorce, Murray střádá wimbledonské plány a také Djokovič přihlíží vyvrcholení Roland Garros jen doma z gauče. Zdá se, že největším nepřítelem je Federer nyní pouze sám sobě. „Unesu ten tlak," slibuje na prahu životních dní. Už dnes ho čeká předposlední krok v semifi nále s Argentincem Del Potrem.

BILANCE SE SOUPEŘI

26:1 - tahle čísla září do světa jako předzvěst věcí příštích. Se zbylými třemi bohatýry v pavouku French Open Del Potrem, Gonzalezem a Söderlingem prohrál Federer jediný zápas.

Radost v podání Rogera Federera.
Radost v podání Rogera Federera.


Stalo se tak v roce 2007 v základní skupině Turnaje mistrů s Chilanem Gonzalezem. Výsledek? Federer tehdy stejně dokázal celý podnik pro osm nejlepších borců sezony vyhrát. „Není sporu o tom, že je z nich v Paříži jasně nejlepší. A musí si na ně věřit," soudí Jiří Hřebec, česká tenisová legenda.

ZKUŠENOSTI

Zvenčí se to jeví jako klišé, výheň posledních dní grandslamů ale dokáže spálit mnohé talentované borce bez zkušeností. Rozklepaná ruka, když stojíte na místech, kde jste ještě nikdy nebyli, to je téměř povinná lekce každého neostříleného hráče, jenž stoupá na vrchol. Söderling ani Del Potro si semifi nále grandslamu v životě nezahráli, Gonzalez v něm byl jednou. Co je to proti dvaceti Federerovým nepřetržitým účastem mezi nejlepší čtyřkou? „Už jenom tím, kolik má Roger zkušeností, to vyhraje," soudil včera Radek Štěpánek.

PODÁNÍ

Když v lednu oplakal pětisetový pád ve finále Australian Open s Nadalem, povzdechl si Federer: Zahrál jsem mizerný pátý set, ještě víc ale selhalo mé podání. Tehdy se stále ještě dostával z bolestí zad, kvůli kterým vypustil závěr sezony 2008. Nyní už je v pořádku. A je to znát. I když jeho hra zpočátku French Open nebyla hvězdná, podání ho proneslo dál. S 59 esy je nejúspěšnější ze všech.

PŘÍZEŇ OKOLÍ

Velkou zbraní do závěrečných dní je i jeho jméno. Vsaďte, co chcete, že 15 tisíc diváků na centrkurtu Philippe Chatriera a miliony doma u televizních obrazovek budou křičet samým nadšením, aby Federer konečně French Open dobyl. Postavit se do cesty historie a vůli lidu, to bude další těžký úkol, s nímž se musí Švýcarovi soupeři srovnat.

MOTIVACE

Pokud vyhraje, bude teprve šestým tenistou všech dob, který získá tituly ze všech grandslamů (Andre Agassi, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Fred Perry). Navíc vyrovná i Samprasův rekord čtrnácti triumfů na turnajích velké čtyřky. Kdo ví, zda Federer nebude tak nažhavený, že si dá podle Nadalova vzoru studenou sprchu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud