Jonáš Bartoš
23. září 2017 • 05:00

Hecování na Laver Cupu! Poklony Federerovi, mexická vlna i kliky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší tenisové hvězdy si užívají zcela mimořádnou akci. Laver Cup v Praze během prvního dne všechny zúčastněné evidentně nadchnul. Federer, Nadal a spol. běžně hrají na své triko, teď ale táhnou za jeden provaz jako výběr Evropy, jejich soupeři zase za výběr Světa. V libeňské O2 Areně si všichni hráči vzájemnou spolupráci náramně užívali a maximálně se povzbuzovali. Na černém dvorci pak bavili přítomné diváky skvělým tenisem i vtipnými hecovačkami. Po nesmírně vyrovnaném prvním hracím dni vede výběr Evropy 3:1.



Týmovou soudržnost znají tenisté maximálně z Davis Cupu. To, co jim ve vysoce individuálním sportu na klasických turnajích chybí, si teď elitní hráči vynahrazují v Praze. Unikátní model Laver Cupu totiž dal dohromady dva šestičlenné výběry Evropy a Světa, které soupeří o celkový triumf.

Modré i červené barvy drží maximálně při sobě. Od úvodního míčku své parťáky u kurtu povzbuzují. Když dva hrají, ostatní sedí u kurtu na speciálních střídačkách, kde své kolegy neúnavně povzbuzují. Včetně Rogera Federera i Rafaela Nadala , největších hvězd tenisové megaakce.

„Na lavičce máme ohromné legendy. Když vám radí Roger a Rafa, v tenise vás asi nemůže potkat nic většího. Bylo to opravdu skvělé,“ pochvaloval si Dominic Thiem, který pro Evropu vybojoval druhý bod v napínavém duelu proti Johnu Isnerovi.

Federer se chystá do akce, turnaji se věnuje poctivě

Federer, jeden z mozků celé akce, se do pátečního dění často zapojoval, byť se na kurtu fanouškům představí až o den později. Často vstával ze svého místa, dokonce i přiběhl až na lavičku ke kapitánovi Borgovi a hrajícímu tenistovi, aby dvojici předal své postřehy.

Došlo i na úsměvný moment. Ve večerním duelu Alexandera Zvereva s Denise Shapovalovem se při Němcově podání objevil na velké obrazovce záběr na švýcarskou legendu. Publikum okamžitě spustilo hromový aplaus, podávající Zverev přestal hrát a nechal diváky vzdát hold devatenáctinásobnému grandslamovému šampionovi.

„A kde je Rafa,“ rozesmál mladý hráč publikum, když mezi fandícími spoluhráči neviděl španělskou světovou jedničku. Nadal se v ten moment v útrobách připravoval na následnou čtyřhru po boku Tomáše Berdycha .

„Když mě ti dva povzbuzovali, bylo to pro mě něco neskutečného. Pro mě a další členy týmu jde o ohromnou zkušenost, když za sebou vidíme takové legendy. Mají v sobě ohromného týmového ducha. Vidíme je na lavičce, jak s námi fungují a přejí nám,“ líbilo se Thiemovi.

„Je to zábava, ale taky závazek, když víte, že za vámi sedí na lavičce Roger s Rafou a fandí mi. Jejich podpora určitě může mému výkonu dodat pár klíčových procent,“ přiznal Marin Čilič, jenž v úvodním zápase dne zdolal ve dvou tiebreacích mladého Američana Tiafoeho.

Spolupráci si chváli i hráči Světa, na Laver Cupu se pořádně odvázali

Činili se i hráči z výběru Světa. Mladý kolektiv rovněž táhne za jeden provaz, spolupráci si nesmírně pochvalují. Jeden druhého povzbuzovali téměř při každém míčku, často vstávali ze sedadel a hecovali publikum.

S přibývajícím časem se ještě víc odvázali. V utkání Zvereva s Shapovalovem pomohli rozjet mexickou vlnu, která pak několikrát oběhla spodní patro plné O2 Areny. V tiebreaku druhého setu pak hráči u svých míst klikovali vždy, když talentovaný Kanaďan uhrál bod.

„Všichni ve světovém výběru jsme opravdoví přátelé. Zejména já, Nick (Kyrgios) a Jack (Sock) k sobě máme extrémně blízko. Bylo velmi zábavné se na ně dívat,“ přiznal po svém zahajovacím duelu poražený mladík Frances Tiafoe.

Akce se zatím maximálně líbí i dalším hráčům. „Kdokoliv viděl v hale dnešní (páteční) zápasy, nemůže říct o této akci nic špatného. Je to skvělé, jsem rád, že toho můžu být účastí,“ liboval si 211 centimetrů vysoký John Isner.

„Tahle akce je naprosto špičková. Je skvělé, když vidíte, s jakou energií zde chlapci bojují jeden za druhého,“ hodnotil kapitán výběru Světa John McEnroe. Ten dostál své bouřlivé pověsti, během zápasů divoce povzbuzoval své svěřence. Působil o poznání emotivněji, než jeho klidný protějšek Björn Borg.

„Několikrát mi nabízeli, abych dělal daviscupového kapitána Švédska, ale já to odmítl. Tohle je skvělá akce. Když mě požádali být kapitánem Evropy, hned jsem souhlasil. Je to pro mě velká čest, že mohu s takovými hráči trávit čas,“ přidal se jeho letitý rival ze Švédska a vůdce střídačky Evropy.

Diváky samozřejmě zvedal ze sedadel i vrchol celého dne, závěrečná čtyřhra. Rafael Nadal po boku Tomáše Berdycha sehráli další drama proti dvojici Nick Kyrgios, Jack Sock. O zápasu znovu rozhodoval tiebreak, ve kterém nakonec byla šťastná „světová“ dvojice. Nádherné utkání, po kterém výběr Světu snížil na průběžné skóre 1:3, jen podtrhlo skvělý pátek, který tenisové fanoušky určitě namlsal pro následující klání.

Tým světa se na lavičce projevoval hodně spontánně
Tým světa se na lavičce projevoval hodně spontánně

O výsledku utkání rozhodlo pár míčů, shodují se Nadal s Berdychem
Video se připravuje ...

Být v týmu s Federerem a Nadalem, je nepopsatelné, říká Dominic Thiem
Video se připravuje ...

Vše o Laver Cupu 2017 ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud