Jan Jaroch
7. srpna 2009 • 18:35

Táta Roger? Ještě silnější

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojitý chaos, či dvojitá síla? Tým tenisové jedničky Rogera Federera se rozrostl o dva křičící krky jménem Myla a Charlene. Otec holčiček by měl již příští týden vstoupit na kurt v Montrealu a předvést, co s ním zlomová životní událost udělala.



A většina expertů soudí, že se vrátí ještě silnější.

Tenisová pohoda, to je křehká věc. Říká se, že osmdesát procent výkonu dělá psychické rozpoložení a sebevědomí. Jak si je udržet, když po světě kočujete s dvěma křičícími miminky, která vám v noci kvůli samému přebalování a krmení nedají spát?

Jak se vyrovnat s tím, že už hráč není středobodem všeho dění, nýbrž spíš servismanem malých tvorů? Udrží si člověk ještě zápal pro hru, když jeho život dostal zcela novou perspektivu? To jsou výzvy, s nimiž se patnáctinásobný grandslamový šampion bude muset vyrovnat.

Roger Federer při finále Wimbledonu proti RoddickoviFoto ČTK/AP


„Rozhodně si nemyslím, že to negativně ovlivní jeho kariéru. Ano, život se mu změní, ale stále je soustředěný na tenis a manželka i kdokoli jiný mu budou vydatně pomáhat,“ soudí Pete Sampras.

Švýcarův dobrý přítel Tim Henman tvrdí, že Federer bude ještě silnější. „Jak znám Rogera a vím, co pro něj rodina znamená, bude mít na něj otcovství jen pozitivní efekt.“

Podle nejrůznějších zákulisních informací jsou Federerova dvojčata dílem umělého oplodnění a loňská sezona, kdy stagnoval, mohla být poznamenána i neúspěšnou snahou o početí.

„Pokud na děti dlouho čekali a nemohli se dočkat, určitě z něj teď spadne kámen a bude si tenis ještě víc užívat,“ míní i Petr Korda, jeden z osmi grandslamových vítězů, jenž titul z turnaje velké čtyřky uchvátil již jako otec.

367641:gallery:true:true



Rodičovská statistika u tenistů je výmluvná: z posledních 117 grandslamů jich otcové vyhráli pouze 10. To je pouhých osm procent. Poslední matkou, jež zvládla triumfovat na jednom z nejprestižnějších podniků, byla ve Wimbledonu 1980 Australanka Evonne Goolagongová.

Posledním vítězným tátou zůstává Andre Agassi z Australian Open 2003.
Federer ho může vystřídat již za pět týdnů při newyorském US Open, kde již pět let neprohrál.

Co se dnes děje za zdmi jeho rezidence nedaleko Basileje, kde si žijí dvoutýdenní dvojčata, je velkou otázkou. Tenista, jenž zítra oslaví 28. narozeniny, pouze na svých internetových stránkách vzkázal: „Mirce, Myle i Charlene se vede dobře. Miminka dělají každý den nové věci. Doufám, že do konce týdne zvládnu dobít svůj fotoaparát a podělím se s vámi o jejich obrázek.“

Federer a S. WilliamsováFoto ČTK



Již dříve tenista prohlašoval, jak se těší na život s dětmi i na rozbití denní rutiny. „Možná budu muset k tréninkům vstávat dřív než obvykle a dělat i další věci jinak. Rozhodně ale zůstanu stejně profesionální jako doposud,“ sliboval fanouškům Fededer, v jehož hráčském boxu teď nějaký čas nebude vidět manželka Mirka.

Jak to však bude možné, chce celá rodina znovu cestovat po turnajích společně. „Nebudu sedět půl roku doma. To není život pro mě a Mirka by mě ani nenechala. Chce mě vidět hrát a já zase chci být jim nablízku.“

Pro radu, jak se vypořádat s cestováním a starostí o malé děti, plánoval zavolat kamarádovi Tigeru Woodsovi, dvojnásobnému otci. „Už jsme o tom spolu trochu mluvili. Říkal mi, že to bude dobré. Jiné, ale vzrušující.“ A také náročné.

Divoká tvář švýcarského borce FedereraFoto ČTK/AP



„Dovedu si představit, že to bude pro Rogera šok. Stejně, jaký to byl pro mě,“ varuje Chorvat Ivan Ljubičič, otec osmiměsíčního syna.
Pozitiva však prý rozhodně převládají.

„Když prohraji zápas, uvědomím si, že to není nic proti tomu, že mám dvě krásné děti. Jednou jsem zkazil lehký forhend proti brejkbolu a řekl si: ale jdi, tohle nic není,“ usmívá se Francouz Michael Llodra, otec pětileté dcery a dvouletého syna.

S takovým uvolněným myšlením bude Federer ještě nebezpečnější.
A nejen on, nýbrž celý švýcarský tenis.Vždyť včera vyšlo najevo, že i Federerův parťák Stanislas Wawrinka čeká s přítelkyní v únoru miminko.

Divoká tvář švýcarského borce Federera
Divoká tvář švýcarského borce Federera

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud