9. září 2016 • 12:30

Svět obdivuje Plíškovou: Superžena, skvělý servis a faktor Venus

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdyby hrála takové zápasy každý den. Karolína Plíšková zaskočila celý tenisový svět, když si suverénním způsobem proklestila cestu do finále US Open přes domácí legendu. Jako teprve čtvrtá hráčka historie dokázala na jednom grandslamu vyřadit obě sestry Williamsovy. Co na jízdu 24leté rodačky z Loun říkají tenisoví odborníci na zahraničních serverech?



Karolína Plíšková do startu na US Open nosila nelichotivou pověst hráčky, která neumí prorazit na grandslamu. Dosavadním maximem byla dvě 3. kola na Australian Open, jinak bída. Jenže pod newyorskými mrakodrapy všem vytírá zrak.

Česká tenistka prožívá nádhernou pohádku. Hraje v životní formě a poprávu si v sobotu zahraje své první velké grandslamové finále. V něm narazí na Němku Angelique Kerberovou, utkání od 22:00 SEČ vysílá O2 TV Sport.

V semifinále neměla nárok ani sesazená světová jednička Serena Williamsová. "Byl to briliantní, celodvorcový výkon bez známky nervozity. Vůbec nebylo znát, že dosud nehrála na grandslamu víc jak třetí kolo. Pomáhala si skvělým servisem a výborně returnovala," hodnotil Plíškovou tenisový zpravodaj BBC Russell Fuller.

Česká ranařka až na vlastní hráčskou lóži bojovala proti narvanému centrálnímu dvorci Arthura Ashe, přesto se nezalekla. "Sebevědomí získala tím, když na stejném kurtu v nepřejícím prostředí utekla v osmifinále z mečbolu Venus Williamsové," připomněl Fuller jediný zápas, kde česká jednička ztratila na turnaji set.

Porazit na jedné akci sestry Williamsovy je opravdu velká věc. Na US Open, domácím podniku amerických legend, se to podařilo jen dvěma tenistkám - Kim Clistersové (2009) a Justine Heninové (2007). Čtvrtou do party je Martina Hingisová na Australian Open. Na sociálních to připomněl zpravodaj New York Times Ben Rothenberg.


"Nestává se často, aby Serenu Williamsovou někdo přestřílel na servisu a přehrál silou, ale ve čtvrtek se to stalo. Karolína Plíšková téměř dokonalou hrou ohromila 22 tisíc diváků, kteří se přišli podívat na nejlepší tenistku všech dob," napsal Wall Street Journal.

Také New York Post označil Plíškové servis za pravděpodobně nejlepší na okruhu: "Plíšková dominovala od začátku do konce, předvedla zlověstný klid a jiný servis, než mají její soupeřky. Tím zatlačila Williamsovou do defenzivy, z níž mohla jen odpovídat, nikoli něco začínat."

List připomněl, že Serena nebyla zcela fit. "Superžena je také jen člověk. Nevykolejil ji kryptonit, ale kombinace impozantní hry Plíškové a zraněného kolena," napsal New York Post v narážce na tajemný prvek, který mohl zničit Supermana.

Plíšková šla Serenu, která lačnila po rekordním 23. grandslamu kariéry, jednoduše porazit. Hrála bez respektu, držela se stanoveného plánu a agresivní hrou soupeřku k ničemu nepouštěla.

"Zatímco Plíšková hrála svůj životní zápas, Serena se necítila příliš dobře," poznamenal americký server ESPN.com. "Dokonce i Sereny kouč ocenil kvality české tenistky," upozornil na tweet Patricka Mouratogloua. 

Hodnocení semifinálového klání se shodovala v klíčových bodech. Plíšková vynikala na svou výšku (186 cm) výtečným pohybem, nejvíc ji pomáhal servis. Nastřílela sedm es, ale hlavně si držela 86 procent vítězných míčů po prvním servisu (Serena jen 66 procent).

"Plíšková se celé léto drží na vítězné vlně, vyhrála 22 z posledních 26 zápasů, má titul z Cincinnati. Stane se světovou šestkou, překoná své dosavadní maximum (7. místo)," přidal server BBC výmluvnou statistiku.

Na dalším světovém médiu CNN zase připomínají Plíškové start kariéry, zmiňují i její dvojče Kristýnu. "Ve čtyřech letech, když poprvé vzaly raketu do ruky, se tato identická dvojčata vyznačovala silným servisem. Teď, ve 24 letech, jsou obě juniorskými grandslamovými šampionkami, společně vyhrály tři tituly ve čtyřhře na ženském okruhu," píše americký zpravodajský server a připodobňuje je k sestrám Williamsovým, se kterými zatím úspěšnější Karolína během posledního týdne bez milosti zatočila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud