3. července 2013 • 16:29

Sen o semifinále Wimbledonu je pryč, Djokovič vypráskal Berdycha

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych nevyzrál na londýnské trávě na Srba Novaka Djokoviče a Wimbledon pro něj skončil ve čtvrtfinále. Se světovou jedničkou prohrál ve třech setech 6:7, 4:6 a 3:6.



Obě české jedničky letos v All England Clubu vypadly před branami semifinále, protože Petra Kvitová prohrála už v úterý čtvrtfinále s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Sedmadvacetiletý Berdych porazil Djokoviče ve Wimbledonu předloni v semifinále a i tentokrát začal výborně. V prvním setu odvrátil všechny čtyři brejkboly a agresivní hrou a skvělým pohybem dělal favoritovi velké problémy.

Důležitý tie-break rozhodly za stavu 5:5 dvě relativně lehké Berdychovy chyby za sebou. První přišla z bekhendové strany a druhá při setbolu z forhendu.

Ač mohl být český tenista psychicky otřesený, vletěl na začátku druhého setu na Djokoviče s velkou chutí. Hrál bezchybně, posílal dlouhé míče k lajnám s dostatečnou razancí, tvrdě returnoval a předváděl i skvělou obranu. Výsledkem byly dva získané brejky a za necelých patnáct minut velmi nadějný náskok 3:0 na gamy.

Novak Djokovič bezmocně sleduje míček z rakety Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu
Novak Djokovič bezmocně sleduje míček z rakety Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu

Djokovič ale vzápětí ukázal svoji tenisovou 'genialitu'. Berdych lehce polevil a Srb se okamžitě chytil. Zvýšil rychlost, posunul se blíž k základní čáře, byl důraznější, opět ukazoval obratnost při rozštěpech a skvělých retunech a podobně jako třeba na antuce se doklouzával k míčům. Berdych naopak trochu vypadl z rytmu, více chyboval a prohrál sedm z následujících osmi her.

"On nezačal druhý set dobře a já toho využil. Pak jsem já s novými míči udělal na úvod gamu dvojchybu a ve špatném duchu to pokračoval a on se vrátil do utkání. Nesmíte mu dát míč zadarmo, toho on hned využije," řekl Berdych.

Po ztrátě druhé sady vypadal Berdych sklesle a ve třetím setu se nedokázal vzpamatovat. Djokovič mu to navíc ani nedovolil a diktoval tempo výměn. Český hráč po dvou dvojchybách ztratil podání na 1:3, i když při něm vedl 40:15 a duel se definitivně zlomil. Zápas prohrál po dvou hodinách a patnácti minutách.

"Měl jsem hrát mnohem lépe, než jsem hrál. Proti Djokovičovi je potřeba hrát na hranici možností, skvěle, aby člověk měl šanci ho porazit a to nebyl dnes můj případ," řekl Berdych.

"Byl to velmi vyrovnaný zápas a mohl se vyvinout na obě strany. Nevím, jak se mi podařilo otočit druhý set, ale začal jsem výborně returnovat. Mé výkony tady patří mezi nejlepší v kariéře," řekl Djokovič, vítěz Wimbledonu z roku 2011.

Berdych letos prohrál s Djokovičem v grandslamovém čtvrtfinále už v lednu na Australian Open. Celkově si zhoršil bilanci se Srbem na dvě výhry a 14 porážek.

ONLINE: Utkání Djokovič vs. Berdych sledujte ZDE >>

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (7:5), 6:4, 6:3,
Del Potro (8-Arg.) - Ferrer (4-Šp.) 6:2, 6:4, 7:6 (7:5).

Ženy:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bartyová, Dellacquová (12-Austr.) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 2:6, 6:2, 6:4,
Grönefeldová, Peschkeová (7-Něm./ČR) - Petrovová, Srebotniková (3-Rus./Slovin.) 7:6 (7:2), 6:3,
Su-Wei Hsieh, Pcheng Šuaj (8-Tchajwan/Čína) - Jankovičová, Lučičová-Baroniová (Srb./Chorv.) 6:4, 7:5.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Krejčíková (4-ČR) - Soyluová (16-Tur.) 1:6, 6:3, 6:3,
Chiricová (15-USA) - Siniaková (3-ČR) 4:6, 7:5, 6:4.

Novak Djokovič bezmocně sleduje míček z rakety Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu
Novak Djokovič bezmocně sleduje míček z rakety Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud