Pavel Novotný
16. července 2017 • 04:56

Federerova wimbledonská finále: Ničil sny legend, sám vstoupil do dějin

Vstoupit do diskuse
0
  • Roger Federer po finálovém wimbledonském vítězství nad Rafaelem Nadalem v roce 2006Roger Federer po finálovém wimbledonském vítězství nad Rafaelem Nadalem v roce 2006FOTO: profimedia.cz

    Za pár týdnů mu bude 36 let. Na datu narození mu však záleží stejně málo jako Jaromíru Jágrovi. Roger Federer předvádí i v pokročilém tenisovém věku to nejlepší, co lze na kurtech vůbec vidět. A v All England Clubu bude dnes v zápase s Marinem Čiličem usilovat o svůj celkově devatenáctý grandslamový titul a osmý z Wimbledonu. Mimochodem, o nejcennější trofej světa si zde zahraje už pojedenácté. Podívejte se na všechna jeho finálová klání.

  • ROK 2003 (vítěz: Roger Federer)

    Roger Federer při svém premiérovém wimbledonském vítězství v roce 2003Foto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 5.
    finálový soupeř: Mark Phillipoussis (7:6, 6:2, 7:6)

    Bylo mu dvaadvacet let. Ve Wimbledonu se Roger Federer objevil popáté ve své krátké kariéře. A hned si zahrál o svůj první grandslamový titul. Že by však mladého Švýcara trápila nějaké nervozita? Ani náhodou.

    Za celý turnaj přišel mladík s culíkem o jediný set (ve druhém kole s Mardy Fishem), ve finále si podal i dělostřelce Marka Phillippoussise. Australana zdolal ve třech setech a připsal si svůj první grandslamový a premiérový wimbledonský titul zároveň.

    "To mi přijde jako pravěk, tehdy jsem měl cop. Zdá se to dávno, ale není to taková propast," vzpomíná na svůj první titul osmnáctinásobný grandslamový vítěz.

  • ROK 2004 (vítěz: Roger Federer)

    Roger Federer a Andy Roddick po finálovém zápase v roce 2004Foto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 1.
    finálový soupeř: Andy Roddick (4:6, 7:5, 7:6, 6:4)

    Už jako světová jednička a obhájce titulu vstoupil Roger Federer do dalšího ročníku Wimbledonu. A stejně jako rok předtím dovolil šesti soupeřům ukořistit dohromady jen jeden set.

    O ten druhý ho ve finále připravil Andy Roddick. To však byl také Američanův jediný úspěch. Kdyby jen tenista s jedním z nejlepších servisů světa tušil, že se Federer stane ve Wimbledonu jeho prokletím.

  • ROK 2005 (vítěz: Roger Federer)

    Andy Roddick po dalším prohraném wimbledonském finále v roce 2005Foto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 1.
    finálový soupeř: Andy Roddick (6:2, 7:6, 6:4)

    Slovy hokejového komentátora Roberta Záruby "Vítej zlatý hattricku!" mohl Roger Federer v roce 2005 slavit svůj třetí wimbledonský a pátý grandslamový titul v kariéře. Rozdíl oproti roku minulému?

    Skoro žádný. Finálový poražený soupeř Andy Roddick zůstal stejný, jen tentokrát padl jasně ve třech setech. Švýcar ztratil cestou za titulem jedinou sadu, ve třetím kole s Nicolasem Kieferem.

  • ROK 2006 (vítěz: Roger Federer)

    Roger Federe po finálovém wimbledonském vítězství nad Rafaelem Nadalem v roce 2006Foto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 1.
    finálový soupeř: Rafael Nadal (6:0, 7:6, 6:7, 6:3)

    Tenisová planeta se v roce 2006 točila výhradně kolem hvězdy s jmenovkou Rogera Federera. Hrající legenda vyhrála v této sezoně 92 utkání z 97, získala 12 titulů, mezi nimi tři grandslamové. A samozřejmě ten čtvrtý wimbledonský nemohl chybět.

    Oběť? Rafael Nadal svého soupeře trápil suverénně ze všech nejvíc. Zatímco v předcházejících šesti zápasech nepřišel Federer jako už skoro tradičně ani o set, v boji o titul musel svést čtyřsetovou bitvu s dvěma tiebreaky.

  • ROK 2007 (vítěz: Roger Federer)

    I v roce 2007 se z wimbledonského titulu radoval Roger FedererFoto profimedia.cz

    Federer na žebříčku
    : 1.
    finálový soupeř: Rafael Nadal (7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2)

    Lépe než v sezoně předcházející už to nešlo. A Federer to věděl. Rok 2007 zakončil se skóre 68:9 a "jen" osmi tituly. Ten wimbledonský mezi nimi samozřejmě chybět nemohl.

    Ve finále se opět střetl se svým španělským osudem Rafaelem Nadalem a fanoušci mohli vidět jeden z nejkrásnějších zápasů tenisové historie.

    Po třech hodinách a 45 minutách trvající bitvě se však na tabuli vítězů psalo stejné jméno jako čtyři roky předtím. Federer slavil svůj pátý wimbledonský titul v řadě a jedenáctý grandslamový.

  • ROK 2008 (vítěz: Rafael Nadal)

    V roce 2008 už Roger Federer na Rafaela Nadala nestačilFoto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 1.
    finálový soupeř: Rafael Nadal (6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7)

    V té době měl Rafael Nadal na svém kontě už čtyři tituly z French Open. Ten poslední byl jen pár týdnů starý. Antukový král však každým dalším rokem ukazoval, jak se na trávě zlepšuje. Dvě poslední wimbledonské finálové účasti o tom jasně vypovídaly.

    A do třetice už to rodákovi z Mallorky vyšlo. Jestli wimbledonské finále z předchozího roku patřilo k parádním zápasům v historii All England Clubu, toto se mu minimálně vyrovnalo. Ale spíše ho v lecčems předčilo.

    Rafael Nadal vyhrál fantastickou bitvu, která se dohrávala téměř za tmy, po téměř pěti hodinách vyhrál 9:7 v pátém setu a ukončil pětileté kralování Rogera Federera.

  • ROK 2009 (vítěz: Roger Federer)

    Roger Federer zdolal Andy Roddicka i ve třetím vzájemném wimbledonském fináleFoto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 2.
    finálový soupeř: Andy Roddick (5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14)

    Třikrát se Andy Roddick probil do finále nejslavnějšího turnaje planety. Třikrát skončil na Rogeru Federerovi. Zatímco v letech 2004 a 2005 neměl proti "trávníkáři" Rogerovi moc šancí, v sezoně 2009 ho od životního úspěchu dělil tak maličký kousíček, že to ještě teď musí amerického tenistu bolet.

    Federer si pošesté v řadě zahrál o titul, ve třech posledních případech však vždy musel bojovat v pětisetových bitvách. Žádný z obou předcházejících soubojů s Nadalem však nekončil po tak dramatickém průběhu. Roger Federer získal svůj šestý grandslamový titul po vítězství 16:14 v pátém setu.

    Andy Roddick se už do londýnského finále nikdy nepodíval, jeho jediným grandslamovým titulem tak zůstal ten, který získal "doma" na US Open v roce 2003.

  • ROK 2012 (vítěz: Roger Federer)

    Roger Federer a Andy Murray po wimbledonském finále v roce 2012Foto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 3.
    finálový soupeř: Andy Murray (4:6, 7:5, 6:3, 6:4)

    Dva roky se muselo wimbledonské finále obejít bez svého stálého štamgasta s iniciály RF. V sezoně 2010 se o to v čtvrtfinále postaral Tomáš Berdych, o rok později ve stájné fázi turnaje Jo-Wilfried Tsonga.

    Náladu si tenisový král vylepšil v sezoně 2012, do deprese naopak poslal natěšené britské publikum, které věřilo, že skončí 76leté čekání na domácího vítěze. Měl se o to postarat v té době čtvrtý hráč světa Andy Murray.

    Federer byl však proti. Vyhrál ve čtyřech setech a získal svůj sedmý a zatím poslední wimbledonský titul.

    Zadostiučenění se Murraymu i britským fanouškům dostalo o pár týdnů později, kdy na stejném místě dominoval ve finále právě skotský tenista, Federera však porazil "jen" v rámci londýnského olympijského turnaje.

  • ROK 2014 (vítěz: Novak Djokovič)

    Roger Federer ve finále Wimbledonu v roce 2014 na Djokoviče nestačilFoto profimedia.cz

    Federer na žebříčku: 4.
    finálový soupeř: Novak Djokovič (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4)

    Pouze dva zápasy odehrál Roger Federer v roce 2013. Poroučel se totiž už ve druhém kole po šokující porážce od 116. hráče světa Ukrajince Sergeje Stachovského. Do své tradiční nálady se tak dostal o rok později, kdy se probil do svého devátého finále.

    Na osmý titul však nedosáhl. V dalším pětisetovém maratonu prohrál se světovou dvojkou Novakem Djokovičem. Fanoušci i odborníci začínali mít pomalu jasno. Vláda Rogera Federera se pomalu chýlí ke konci.  

  • ROK 2015 (vítěz: Novak Djokovič)

    I ve finálovém utkání v roce 2015 vládl Novak DjokovičFoto profimedia.cz

    Federer na žebříčku
    : 2.
    finálový soupeř: Novak Djokovič (7:6, 6:7, 6:4, 6:3)

    Aby alespoň trošku poznal, jaké to je prohrát dvě wimbledonská finále v řadě, si Federer vyzkoušel hned o rok později. Opět se o to postarala teď už úřadující světová jednička Novak Djokovič.  

    Podle mnohých se jednalo o poslední možnost slavného Švýcara získat ještě jeden wimbledonský titul. Cestu do finále si přitom třiatřicetiletý tenista razil více než přesvědčivě. O set přišel pouze ve třetím kole s Grothem, jen kulisu dělal Federerovi v semifinále i Andy Murray. Boj o titul však patřil Djokovičovi.

  • ROK 2017 (vítěz: ???)



    Roger Federer je ve finále Wimbledonu již pojedenácté a po Australian Open může letos vyhrát další grandslam. Zatím má na kontě rekordních 18 titulů z turnajů velké čtyřkyFoto Reuters

    Federer na žebříčku: 5.
    finálový soupeř: Marin Čilič

    Neztratil ani set, turnajem se řítí v podobném duchu jako Rafael Nadal na nedávno skončeném French Open. Zatímco Španěl získal ze svého antukového království desátý titul, Roger Federer bude bojovat ve svém jedenáctém finále o osmý zářez, devatenáctý grandslamový. Nic na tom nezměnil ani statečný boj Tomáše Berdycha v semifinále.

    "Cítím se na trávě jako doma, věřím si. Především však beru jako čest, že jsem vůbec znovu ve finále. A cítím se připraven, doufám," zůstával po svém vítězství nad českou jedničkou při zemi Federer.

    Čelit švýcarské mašině bude chorvatský bombarďák Marin Čilič, který ve čtvrtfinále zničil sny domácí hvězdy Andyho Murrayho. Vítěz US Open z roku 2014 se na turnaji také prezentuje vynikající formou, největší trable mu zatím dělal ve čtvrtfinále v životní formě hrající Lucemburčan Gilles Müller.  

    Pokud by si Čilič připsal svůj druhý grandslamový titul, stal by se po Rafaelu Nadalovi a Novaku Djokovičovi teprve třetím tenistou, který ve finále Wimbledonu legendárního Švýcara zastavil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud