7. července 2018 • 18:25

Veselý zdolal Fogniniho, v osmifinále Wimbledonu vyzve Nadala

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jediný český zástupce ve wimbledonské dvouhře mužů Jiří Veselý si na londýnské trávě zahraje osmifinále. Devatenáctého nasazeného Fabia Fogniniho z Itálie zdolal ve třetím kole 7:6, 3:6, 6:3, 6:2 a jeho příštím soupeřem bude turnajová dvojka Španěl Rafael Nadal.



S lídrem světového žebříčku Nadalem se střetne v pondělí. "To by bylo něco neskutečného," říkal Veselý před dnešním zápasem s Fogninim a nyní už se na duel se Španělem může těšit. Zahraje si ho den před svými pětadvacetinami.

Se světovou šestnáctkou Fogninim se Veselý utkal počtvrté a v předešlých třech zápasech získal jen jeden set. Loni ve Wimbledonu odešel jasně poražen.

Tentokrát ale pod spalujícími paprsky slunce výborně podával a trpělivě nahlodával Italovu vznětlivou povahu. V prvním setu nevyužil brejkbol, ale zvládl tie-break 7:4. O druhý set sice Veselý přišel, ale ve třetím se mu povedl brejk čistou hrou na 4:2. Za stavu 5:3 při prvním setbolu podklouzl, druhý už však "ustál" a vedl 2:1 na sety.

Ital po prohrané třetí sadě praštil třikrát pěstí do výpletu rakety a odřel si klouby. Musel se pak nechat ošetřit. Veselý neklid soupeře využil k zisku podání na 1:0, vzápětí ustál složitou situaci při svém servisu a zbytek sady měl pod kontrolou.

V osmifinále Wimbledonu i na grandslamech je Veselý podruhé v kariéře. Poprvé se tak daleko dostal předloni a v duelu o čtvrtfinále potrápil Tomáše Berdycha. Zápas se tehdy natáhl na dva dny a Veselý podlehl až v pěti setech.

S Nadalam dojde k souboji leváků. S dvojnásobným vítězem Wimbledonu v jediném vzájemném utkání Veselý prohrál na antuce v Hamburku před třemi lety.

Vypadla jednička Halepová či čtyřka Zverev

Světová i turnajová jednička Simona Halepová vypadla ve Wimbledonu ve 3. kole. Rumunská tenistka podlehla po téměř dvou a půl hodinách Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 6:3, 4:6 a 5:7. Z prvních osmi nasazených hráček tak na londýnské trávě pokračuje už jen Karolína Plíšková. Vyřazen byl i čtvrtý nasazený Němec Alexandr Zverev, naopak Španěl Rafael Nadal nezaváhal a zůstane po turnaji v čele žebříčku.

Halepové ani Sie Šu-wej se nedařil servis, z celkových 35 brejkbolů jich každá proměnila sedm. Udržet podání se jako první povedlo až rumunské favoritce v šestém gamu prvního setu. Ten vyhrála a ve druhém vedla 4:3, poté však Halepová prohrála tři gamy za sebou.

Také do rozhodující sady vstoupila lépe Rumunka a vypracovala si náskok 5:2. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Sie Šu-wej ale dokázala odvrátit mečbol, vyrovnala a díky pěti hrám v řadě slavila nečekané vítězství. Postupem do osmifinále si vyrovnala grandslamové maximum a oplatila Halepové prohru z dosud jediného vzájemného duelu před pěti lety.

"Je to moje největší vítězství, první nad světovou jedničkou. V prvním setu jsem byla trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo. Snažila jsem se soustředit na svou hru a to mi hodně pomohlo," řekla Sie Šu-wej. "Simona hrála úžasně, všechny míče trefovala k lajnám. Kdybych nebojovala, nepostoupila bych," dodala 48. hráčka singlového žebříčku.

"Věděla jsem, že mění rytmus a má pestrou hru, ale na trávě jsem s tím těžko mohla dělat víc. Zasloužila si vyhrát, předvedla toho na kurtu víc. Jsem opravdu unavená, všechno mě bolí," konstatovala Rumunka.

Halepová nicméně zůstane i nadále v čele žebříčku, neboť všechny její konkurentky, které ji mohly na trůnu vystřídat, vypadly již dříve. Nejvýše nasazenou hráčkou v turnaji zůstala sedmička Plíšková.

Zverev vypadl po pětisetové prohře s Ernestsem Gulbisem, kterému podlehl 6:7, 6:4, 7:5, 3:6 a 0:6. Lotyš postupem do osmifinále dosáhl nejlepšího výsledku na londýnské trávě. Jednadvacetiletý Zverev naopak potvrdil, že se mu na grandslamech nedaří. Z 12 odehraných jen dvakrát vydržel v pavouku do druhého týdne.

Zverev sice dnes obrátil stav z 0:1 na 2:1 na sety, ale Gulbis se nevzdal. Čtvrtou sadu vyhrál a v páté nadělil rezignované světové trojce "kanára", když po téměř třech a půl hodinách proměnil první mečbol. Z první osmičky nasazených už dříve skončili Chorvat Marin Čilič, Bulhar Grigor Dimitrov a Rakušan Dominic Thiem.

Nadal si hladce poradil s Australanem Alexem De Minaurem a v Londýně ještě neztratil ani set. V dalším kole se utká s Jiřím Veselým. Bez ohledu na výsledek Španěl zůstane i po Wimbledonu světovou jedničkou. Dál jde i pátý nasazený Juan Martín Del Potro, který rovněž ve třech setech zdolal Francouze Benoita Paireho.

"Samozřejmě, že jsem v žebříčku radši první než druhý. Nepřijel jsem tady však kvůli udržení postu jedničky, ale abych odehrál co nejlepší turnaj. Je pozitivní, že jsem třikrát vyhrál, navíc každým zápasem hraju lépe a lépe," prohlásil Nadal, který se s Veselým utkal jen před třemi lety na antuce v Hamburku a zvítězil.

Ve čtyřhře se Češkám daří

Českým tenistkám se ve wimbledonské čtyřhře zatím daří. Do třetího kola na londýnské trávě postoupily dnes všechny a šlágrem dalšího programu bude souboj turnajových dvojek Andrey Sestini Hlaváčkové s Barborou Strýcovou proti pětinásobným grandslamovým šampionkám Lucii Šafářové s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.

Loni byla Strýcová u toho, když se Šafářová stala světovou deblovou jedničkou a nyní může v případě titulu "dostat" do čela žebříčku Sestini Hlaváčkovou. "Tak to je úkol! To je nejdelší možná cesta. Soustředíme se na daný zápas," řekla Strýcová.

Na cestě za trofejí pokračují také vítězky Roland Garros Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, ve hře jsou i Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou a už v pátek postoupily Lucie Hradecká se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou zdolaly ve 2. kole estonsko-německý pár Kanepiová, Petkovicová dvakrát 6:4, 6:4. Wimbledon je jediný z grandslamů, který "Team Bucie" zatím nevyhrál.

Krejčíková se Siniakovou porazily španělskou dvojici Arruabarrenaová, Parraová 4:6, 6:4 a 6:4 a Siniaková tak odehrála ve Wimbledonu letos dohromady s dvouhrou již pátý třísetový zápas. V dalším kole narazí na turnajové čtrnáctky Hradeckou a Sie Šu-wej, nečekanou přemožitelku světové jedničky Simony Halepové ve dvouhře v All Elngland Clubu.

Vítězka čtyřhry ve Wimbledonu z roku 2011 Peschkeová a Melicharová jsou turnajovými dvanáctkami. Ve druhém kole si poradily se španělsko-maďarskou dvojicí Georgina Garcíaová, Fanny Stollárová jistě 6:2 a 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (2-Šp.) - De Minaur (Austr.) 6:1, 6:2, 6:4,
Del Potro (5-Arg.) - Paire (Fr.) 6:4, 7:6 (7:4), 6:3,
Raonic (13-Kan.) - Novak (Rak.) 7:6 (7:5), 4:6, 7:5, 6:3,
Simon (Fr.) - Ebden (Austr.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:3, 7:6 (7:2),
Veselý (ČR) - Fognini (19-It.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:2,
Gulbis (Lot.) - A. Zverev (4-Něm.) 7:6 (7:2), 4:6, 5:7, 6:3, 6:0,
Chačanov (Rus.) - Tiafoe (USA) 4:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:2, 6:1,
Nišikori (24-Jap.) - Kyrgios (15-Austr.) 6:1, 7:6 (7:3), 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Halepová (1-Rum.) 3:6, 6:4, 7:5,
Ostapenková (12-Lot.) - Ďjačenková (Rus.) 6:0, 6:4,
Kasatkinová (14-Rus.) - Bartyová (Austr.) 7:5, 6:3,
Cibulková (SR) - Mertensová (15-Belg.) 6:2, 6:2,
Bencicová (Švýc.) - Suárezová (27-Šp.) 6:1, 7:6 (7:3),
Van Uytvancková (Belg.) - Kontaveitová (28-Est.) 6:2, 6:3,
Kerberová (11-Něm.) - Ósakaová (18-Jap.) 6:2, 6:4,
Sasnovičová (Běl.) - Gavrilovová (26-Austr.) 6:3, 6:1.

Čtyřhra - 2. kolo:
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR)
- Dartová, Dunneová (Brit.) 6:2, 6:4,
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Arruabarrenaová, Parraová (Šp.) 4:6, 6:4, 6:4,
Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Garcíaová, Stollárová (Šp./Maď.) 6:2, 6:4,
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Kanepiová, Petkovicová (Est./Něm.) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Rojer, Schuursová (4-Niz.) - Cerretani, Voráčová (USA/ČR) 7:6 (15:13), 6:3.

Junioři - 1. kolo:
Svrčina (10-ČR)
- Hardt (Dom.) 6:3, 7:5,
Boyer (11-USA) - Forejtek (ČR) 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud