Pavel Novotný
28. června 2009 • 12:15

Söderling: Porazil jsem Rafu, můžu i Rogera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - "Doufám, že mám proti Rogerovi aspoň malou šanci. Přeci mě neporazí pojedenácté v řadě," chytá se stébla naděje před pondělním osmifinálovým duelem s králem wimbledonského pažitu Robin Söderling.



Jaký je podle švédské naděje rozdíl, hrát proti Nadalovi na antuce či Federerovi na trávě? "Je to dost podobné. Roger je nejlepší hráč na trávě všech dob, Rafa to samé, ale na antuce. To, že jsem však Nadala dokázal na antuce porazit, mi dává dostatek sebevědomí, že se mi něco podobného může povést i v pondělí proti Federerovi," doufá patnáctý hráč světa.

"Wimbledon je pro mě nejlepší turnaj na světě. Má skvělou tradici a já zde zažil spoustu výborných okamžiků. Poprvé jsem si tady zahrál v devatenácti a hned jsem uhrál dvě kola. Na trávě hraji moc rád. Můžete na tomto povrchu hrát jen pár týdnů v roce a to ho dělá specifickým, a tak odlišným od všech ostatních," popisuje svůj vztah k londýnskému turnaji Švéd.

Robin SöderlingFoto ČTK



A jaké vzory Söderling má? "Určitě Borga, to byla obrovská legenda. Když jsem já s kariérou začínal, on právě končil. Je to skutečná osobnost a rád bych si s ním jednou zahrál. A pak samozřejmě velmi uznávám Stefana Edgerga či Matse Wilandera, to byli také velcí hráči."

A s kterým tenistou si na okruhu užije nejvíce legrace? "Určitě Tsonga, s tím je skvělá zábava. Ale na okruhu je spousta kluků, kteří jsou v pohodě. Kromě mých krajanů si výborně rozumím i s Jarkko Neeminenem," říká Söderling.

Jak vzpomíná na své první okamžiky po vítězství nad Nadalem na French Open? "Byl jsem nesmírně šťastný, že už to mám za sebou. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, co jsem dokázal. Myslím, že už jsem sehrál lepší zápasy než ten proti Nadalovi, ale v každém případě to bylo moje nejdůležitější vítězství v kariéře."

Robin SöderlingFoto AP/ČTK


"V mém přístupu k tenisu se nic nezměnilo. Pořád se snažím hrát a trénovat na 100%. Trénuji mnoho hodin a s velkým úsilím. S mým trenérem pracujeme hlavně na pohybu a volejích. Snažím se vždy maximálně koncentrovat a myslet na vítězství," hledá příčiny svého úspěšného tažení švédský tenista.

"Před úspěchem na letošním Roland Garros jsem byl brán za hráče, který umí svůj nejlepší tenis především v hale a je to pochopitelné. Ve Švédsku, kde jsem vyrůstal, jsem mohl hrát na otevřených dvorcích pouhé tři měsíce v roce. Ale myslím, že jsem již ukázal, že umím hrát i venku," říká rodák z Tibro.

A kdo je podle Söderlinga nejvíce nedoceněným hráčem na okruhu? "Philipp Kohlschreiber má určitě na mnohem lepší místo, než je současné třicáté. Je to skvělý hráč. Ale zdaleka není jediný."

"Když mi bylo deset nebo jedenáct let, hrál jsem poměrně velmi defenzivním stylem. Pak mi můj trenér řekl, že musím změnit hru a být mnohem aktivnější. Snad se mi to daří," odpovídá na otázku týkající se změny svého herního stylu Söderling.

Na Söderlinga nestačil ani Rus Davyděnko
Na Söderlinga nestačil ani Rus Davyděnko

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud