Pavel Novotný
14. dubna 2009 • 08:30

Sourozenci Safinovi vstupují do historie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Na to tenisová historie nezapomene. A rodiče Dinary a Marata Safinových již teprve ne. Po jejich synovi se podařilo i dceři dojít na vrchol. Dinara nahradí dvacátého dubna na pozici světové jedničky Serenu Williamsovou.



O to, že mladší ze sester Williamsových přijde o své výsostné postavení, se postarala na turnaji v Marbelle česká tenistka Klára Zakopalová, která poslala světovou jedničku ze hry překvapivě již v prvním kole.

Sebevědomá Američanka si své výsostné postavení mohla užívat jedenáct týdnů v řadě, dvaasedmdesát celkově. Ruský tenis tak má po krásné Šarapovové, která se v současnosti snaží po zranění o návrat do světové špičky, novou hrdinku. Ruská kráska vydržela na trůnu sedmnáct týdnů. Jak dlouho se to povede její nástupkyni?

Dinara SafinováFoto ČTK/AP



Dinara Safinová se stane devatenáctou hráčkou světovou jedničkou do roku 1975. Zařadí se tak do společnosti po bok Chris Evertové, Evonne Goolagongové, Martiny Navrátilové, Tracy Austinové, Steffi Gráfové, Moniky Selešové, Arantxe Sánchezové-Vicariové, Martiny Hingisové, Lindsay Devenportové, Jennifer Capriatiové, Venus Williamsové, Sereny Williamsové, Kim Clijstersové, Justine Heninové, Amélie Mauresmové, Marie Šarapovové, Aně Ivanovičové a Jeleně Jankovičové.

Dinara Safinová
Dinara Safinová



"Je to pro mě neskutečná pocta. Ještě si ani pořádně neuvědomuji, že budu světovou jedničkou. Každá holka, která se rozhodne hrát profesionální tenis, o tom sní a mně se to podařilo," říká dvaadvacetiletá Ruska a pokračuje: "Je to něco neuvěřitelného. Můj bratr byl nejlepším tenistou světa a teď se to podařilo i mně. Jsem šťastná, že mohu ten pocit taky zažít a s bratrem se o něj podělit. Jsem nesmírně hrdá na to, co jsem v posledním roce na okruhu dokázala. Doufám, že jsem všem dokázala, že budu po právu světovou jedničkou," pokračuje rodačka z Moskvy.

Dinara Safinová během svého tažení na letošním Australian Open.


Dinara Safinová vyhrála za posledních 12 měsíců čtyři turnaje (Berlín, Los Angeles, Montreal, Tokio). Na grandslamech se dostala prozatím dvakrát do finále, minulý rok skončila na Rolland Garros na raketě Any Ivanovičové a ve finále letošního ročníku Australian Open pro změnu nestačila na ve skvělé formě hrající Serenu Williamsovou.

Minulý rok si navíc připsala i další zajímavý triumf, když postupně porazila tři úřadující světové jedničky (Heninovou, Šarapovovou a Jankovičovou). Ze 17. místa se během minulého roku posunula na skvělou druhou pozici, což ji vyneslo titul pro hráčku s největším výkonostním posunem.

Jakým směrem se bude kariéra dvaadvacetileté rodačky z Moskvy vyvíjet dále?

DINARA SAFINOVÁ
Narozena 27.4.1986 v Moskvě
Výška 182 cm
Váha 70 kg
Hraje rukou pravou
Bydliště Monte Carlo (Monaco)
Hraje rukou pravou
Profesionálkou od roku 2000
Počet turnajových vítězství (dvouhry) 9
Počet turnajových vítězství (čtyřhry) 8
Postavení na žebříčku 2 (od 20.4. - 1)
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud