29. srpna 2007 • 00:00

Štěpánek vyřadil Argentince Berlocqa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tenista Radek Štěpánek porazil v prvním kole US Open Argentince Carlose Berlocqa a jeho příštím soupeřem bude světová trojka Novak Djokovič ze Srbska.



Tenista Radek Štěpánek zvítězil v prvním kole US Open nad Argentincem Carlosem Berlocqem 3:1 na sety. Příštím soupeřem českého reprezentanta, kterému na posledním grandslamu sezony v New Yorku těsně unikla pozice nasazeného hráče, bude světová trojka Novak Djokovič ze Srbska. Osmadvacetiletý Štěpánek, jenž před dvěma týdny ohlásil návrat do českého daviscupového týmu, prohrál s argentinským protivníkem jen tie-break druhé sady. Pak už ve vyrovnaném utkání získal převahu a v dalších setech si při soupeřově podání pokaždé zajistil rozhodující náskok. Pro Berlocqa, hráče z osmé desítky aktuálního světového žebříčku, byl dnešní zápas premiérou na US Open. Jeho grandslamovým maximem je letošní druhé kolo na antuce v Paříži. Do druhého kola prošla suverénním způsobem obhájkyně loňského vítězství Maria Šarapovová z Ruska, jež deklasovala Robertu Vinciovou z Itálie 6:0 a 6:1. Set neztratil ani šampion US Open 2003 Andy Roddick, který porazil v americkém souboji loučícího se Justina Gimelstoba 7:6, 6:3 a 6:3. Soupeřku pro druhé kolo už zná nejlepší Češka Nicole Vaidišová. Narazí na Italku Flavii Pennettaovou, jež zdolala ve třech setech Číňanku Šuaj Pcheng. Osmnáctiletá Češka má s o sedm let starší Pennettaovou vyrovnanou bilanci 1:1, nicméně výhra Italky se váže k antukovému turnaji v Acapulku 2004. Druhý vzájemný zápas loni na Australian Open vyhrála ve dvou setech Vaidišová.


Štěpánek by rád zaskočil favorita Djokoviče
Český tenista Radek Štěpánek se chce postarat o překvapení a zaskočit ve druhém kole US Open vysoce favorizovaného Srba Novaka Djokoviče. Staronový daviscupový reprezentant má za sebou náročný, ale úspěšně zvládnutý vstup do turnaje, přes první kolo prošel po vítězství nad argentinským soupeřem Carlosem Berlocqem 7:6, 6:7, 6:4 a 6:2. "Djokovič má sice fantastickou sezonu, ale já nemám co ztratit. Půjdu do toho po hlavě," uvedl Štěpánek pro MF DNES ke svému příštímu soupeři, jenž v New Yorku plní roli třetího nasazeného. Nejprve však musel osmadvacetiletý rodák z Karviné zdolat Berlocqua, na nějž nemohl dlouho najít účinnou zbraň. Jako by ho však psychicky vysvobodila prohraná zkrácená hra ve druhém setu. "Už na začátku druhého setu jsem měl spoustu brejkbolů. Jenže jsem nebyl schopný mu servis vzít a on se uvolnil. Jediný míč mi nedal zadarmo, všechno jsem si musel uhrát sám," uvedl Štěpánek. Ztracený set ho mrzel. "Ale to se na grandslamu stává. Jsem hlavně rád, že to mám za sebou," dodal. Svůj fyzický fond si však Štěpánek ověřil více, než sám chtěl. "Síly jsem si sice otestoval, ale taky jsem jich hodně vydal. Ale mám teď dva dny volna, odpočinu si a těším se na další kolo," řekl odhodlaně Štěpánek, přestože Djokovič má za sebou vynikající sezonu a patří k hlavním favoritům celého turnaje. "Připravím se napůl fyzicky a napůl psychicky. Vím, jak hraje, a viděl jsem spoustu jeho zápasů. Předvádí celodvorcový tenis, já naopak víc útočím a chodím na síť. Takže by to mohl být hezký zápas," věřil Štěpánek. S Djokovičem má dobrý vztah a zahrál si s ním i na jedné straně dvorce. "Známe se docela dobře, hráli jsme spolu letos debla v Adelaide. Jenže hned v prvním kole jsme prohráli z mečbolu. Znám se i s jeho trenérem Mariánem Vajdou, ale to všechno půjde v pátek stranou," přiznal Štěpánek. "Je to fajn kluk. Dělá vtípky, v šatně je s ním sranda. Je jedním z těch, kdo umí napodobovat ostatní hráče. Umí i mě. Takže rozhodně není namyšlený ani arogantní," zhodnotil soupeře po lidské stránce. Štěpánkovu kariéru přerušilo na půl roku nepříjemné zranění krční páteře. Po návratu na kurty si však nenastavil žádný konkrétní cíl pro zbytek sezony a chce vydržet v pořádku především po zdravotní stránce. "Nedívám se na žebříček. Kouknu na něj až v listopadu a možná si řeknu OK, možná si řeknu, že to mohlo být lepší," nedělal si starosti Štěpánek. "Na začátku sezony jsem měl jediné přání: být zdravý. Cesta zpátky není lehká a ještě jsem neviděl hráče, který by ji zvládl rychle." Že se však znovu dokáže vyškrábat nahoru mezi elitu, v to doufal neustále. "Věřit jsem nepřestal. Ale byly chvíle, kdy mě to štvalo. Hodně moc štvalo. Prohrával jsem, nechtělo se mi trénovat. Ale kdykoliv jsem polevil, měl jsme kolem sebe rodinu, trenéra Tomáše Krupu, Petra Kordu a mnohé další. Ti mě nenechali padnout," ocenil přínos svého okolí Štěpánek, jehož úvodní vítězství právě Petr Korda sledoval z hlediště.
Výsledek: Muži: Dvouhra - 1. kolo: Štěpánek (ČR) - Berlocq (Arg.) 7:6 (7:3), 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, Roddick (5-USA) - Gimelstob (USA) 7:6 (8:6), 6:3, 6:3, Ferrer (15-Šp.) - Mayer (Něm.) 6:3, 6:2, 6:3, Nalbandian (24-Arg.) - Navarro (Šp.) 7:5, 7:6 (7:4), 7:6 (8:6), Acasuso (Arg.) - Vassallo Arguello (Arg.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:3, 6:4, Calleri (Arg.) - Seppi (It.) 6:4, 6:4, 3:6, 7:5, Serra (Fr.) - Eschauer (Rak.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:2), 6:4, 6:2, Malisse (Belg.) - Pless (Dán.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5. Čtyřhra - 1. kolo: Dlouhý, Vízner (9-ČR) - Lipsky, D. Martin (USA) 1:6, 6:4, 6:3. Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Šarapovová (2-Rus.) - Vinciová (It.) 6:0, 6:1, Peerová (18-Izr.) - Tuová (USA) 6:4, 7:6 (9:7), Schiavoneová (24-It.) - Dechyová (Fr.) 6:3, 6:1, Medinaová (31-Šp.) - Wozniaková (Kan.) 6:3, 6:3, Krajicková (32-Niz.) - Briantiová (It.) 6:2, 6:0, Rodionovová (Rus.) - Savčuková (Ukr.) 6:4, 6:4, Prattová (Austr.) - Jacksonová (USA) 3:6, 6:4, 6:0, Dellacquaová (Austr.) - Švedovová (Rus.) 6:3, 6:2, Szavayová (Maď.) - Kloeselová (Něm.) 6:1, 6:2, Domínguezová (Šp.) - Jun Čong Čo (Korea) 3:6, 6:3, 6:3, Matteková (USA) - Brengleová (USA) 6:4, 6:1, Paszeková (Rak.) - Arnová (Něm.) 6:4, 6:4, Pennettaová (It.) - Šuaj Pcheng (Čína) 1:6, 6:3, 6:4.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud