Pavel Novotný
2. května 2016 • 10:40

Třikrát a dost! Dimitrovovo řádění ukončil trestný game a konec zápasu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostuda! Jinak se počínání bulharské hvězdy Grigora Dimitrova ve finále turnaje v Istanbulu proti Diegu Schwartzmanovi nedá nazvat. Čtyřiadvacetiletý tenista byl pro pokračující demolici raket „odměněn“ trestným gamem a postaral se tak o dokonalý skandál, který se na profesionálním okruhu jen tak nevidí.



Před dvěma lety byl osmým tenistou světa a odborníci i fanoušci viděli v bulharském tenistovi budoucí světovou jedničku. "Baby Federer ", jak rodákovi z Haskova svého času říkalo, však očekávání prozatím nenaplnil.

V neděli měl možnost svojí reputaci vylepšit a přidat k svým dosavadním čtyřem titulům pátý. A zápas proti Argentinci Diego Schwartzmanovi měl také výborně rozehraný. První set vyhrál v tiebreaku, ve druhém vedl již 5:2, přesto nakonec odcházel z kurtu po setech 7:6, 6:7 a 0:6 poražen.

Mnohem horší, než ztracený zápas, však byl způsob, s kterým se s fanoušky rozloučil. Na své ostudě začal Bulhar pracovat tím, že na začátku rozhodující sady rozmlátil svoji první raketu. Za to dostal od hlavního rozhodčího napomenutí. Kdy se rozhodl svůj výstup o pár chvil zopakovat, neunikl trestnému fiftýnu.

Frustrovaný Dimitrov však neměl dost. Ve třetím setu byl stav 5:0 a 40:40 pro argentinského soupeře a to už bylo na horkokrevného tenistu moc. Vydal se směrem k lavičce, kde se vyřádil i na své další raketě. Za to musel podle pravidel následovat trestný game a tím pádem i prohraný zápas.

VIDEO: Grigor Dimitrov se postaral o pořádný skandál

Nutno říct, že temperamentní Dimitrov dobře věděl, co dělá. Okamžitě poté, co dílo dokonal, podal hlavnímu rozhodčímu bez dalších výstupů ruku a vřele poblahopřál k výhře i svému soupeři.

Prakticky ihned po zápase se Bulhar za své chování omluvil. "Vím, že jsem všechny zklamal. Nejen své fanoušky, ale i mojí rodinu. Chtěl bych se všem omluvit. Vedl jsem 5:2 ve druhém setu, pak jsem začal dostávat křeče. Měl jsem trochu smůlu, ale všechna čest mému soupeři," řekl po zápase tenista.

Diego Schwartzman, v neděli ještě 87. hráč světa, tak mohl oslavit svůj první turnajový triumf v kariéře. Díky tomu se posunul na 62. na žebříčku.

Výtah z pravidel

Hráč nesmí na kurtu ani v jeho okolí ohrozit soupeři či diváky házením rakety nebo jiným vybavením. Stejně tak nesmí ničit vybavení areálu (tenisové sítě, lavičky a další zařízení).

Za každý takový projev může být hráči udělena pokuta ve výši 500 dolarů i trestné body a to následujícím způsobem:

1) Pokud hráč hodí raketou, dostane od rozhodčího napomenutí;

2) Pokud své chování opakuje, hlavní rozhodčí mu udělí trestný bod;

3) Při každém dalším prohřešku následuje trestný game, případně diskvalifikace;

Grigor Dimitrov byl po třetím výstupu potrestán trestným gamem
Grigor Dimitrov byl po třetím výstupu potrestán trestným gamem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud