20. února 2019 • 17:05

Američanky se musely poklonit Češkám. V Dubaji jde do čtvrtfinále i Plíšková

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistky Petra Kvitová a Karolína Plíšková postoupily do čtvrtfinále turnaje v Dubaji a jedna výhra je dělí od vzájemného duelu v semifinále. Obě české hráčky mají šanci být po turnaji světovou dvojkou, dokáže to ale jen ta, která v Dubaji získá titul, a záleží i na výkonu Rumunky Simony Halepové.



Kvitová zvládla další třísetový zápas, i když se ve větru trošku trápila. Výborně hrající americkou kvalifikantku Jennifer Bradyovou zdolala 7:5, 1:6 a 6:3 a připsala si patnácté vítězné utkání v sezoně. Karolína Plíšková porazila další Američanku Alison Riskeovou ve dvou tie-breacích, první vyhrála 7:3 a druhý 7:5.

Kvitová se vrátí na druhé místo světa, pokud podruhé v kariéře turnaj v Dubaji vyhraje a Halepová nepostoupí do finále. Plíšková se stane dvojkou v případě zisku titulu a vyřazení Halepové před semifinále.

Kvitová první brejk v utkání na 3:2 neudržela a o zisku setu rozhodla koncovka. Od stavu 4:5 vyhrála dvojnásobná wimbledonská vítězka dvanáct ze čtrnácti výměn, podání 117. hráčce světa vzala po úspěšném zkrácení a druhý setbol využila ranou z forhendu po lajně.

V první hře druhé sady nevyužila Kvitová ani jeden ze čtyř brejkbolů, což ji úplně rozhodilo a málem dostala "kanára". Setboly za stavu 0:5 odvrátila a podání si alespoň jednou v druhém setu udržela. Ve třetí sadě Kvitová odvrátila v úvodním gamu dva brejkboly, chytila se a díky brejku odskočila do vedení 3:0.

"Přišel jsem do tebe napumpovat energii," řekl trenér Jiří Vaněk o pauze své svěřenkyni, která působila sklesle. Za stavu 4:2 odvrátila Kvitová brejkbol esem a po zvýšení na 5:2 si zakřičela "Pojď!". Při prvním mečbolu udělala desátou dvojchybu v utkání, ale pak zápas po dvou hodinách a dvanácti minutách ukončila.

"Byl to opravdu těžký zápas. První set jsem vybojovala, ve druhém jsem ztratila koncentraci a ve třetím jsem se vrátila do hry," řekla Kvitová na kurtu. "Podmínky byly nepříjemné, hodně foukalo. Nebyl to hezký tenis, omlouvám se."

Příští soupeřkou Kvitové bude Slovenka Viktória Kužmová, která odvrátila Sofii Keninové tři mečboly a po obratu zdolala Američanku 1:6, 7:5 a 6:2. S dvacetiletou Kužmovou si Kvitová zahraje poprvé.

Finalistka turnaje z roku 2015 Plíšková ve vyrovnané první sadě odvrátila jeden brejkbol a v tie-breaku profitovala z chyb Riskeové. I druhý set přinesl napínavou zápletku. Turnajová čtyřka Plíšková nevyužila ve třetí hře čtyři brejkboly, vzápětí si poprvé v utkání neudržela podání, ale hned si vzala brejk zpět.

Za stavu 4:5 odvrátila Plíšková setbol a v téměř čtvrthodinovém gamu srovnala, poté co Riskeová místo zcela odkrytého kurtu trefila síť. Čistou hrou vzala soupeřce podání, ale ani při svém servisu neuhrála bod a znovu rozhodl tie-break. Plíšková držela celou dobu malý náskok a při druhém mečbolu udělala Riskeová dvojchybu.

"Nevím, jak jsem to dokázala. Každý zápas s Alison je výborný. Hrálo se hodně výměn, hodně to lítalo a já byla možná trošku šťastnější," řekla Plíšková, která bude hrát o semifinále proti Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Tenisový turnaj žen v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,828.000 dolarů):

Dvouhra - 3. kolo:

Kvitová (2-ČR) - Bradyová (USA) 7:5, 1:6, 6:3, Plíšková (4-ČRÚ - Riskeová (USA) 7:6(3), 7:6(5). 

Čtyřhra - 2. kolo:

Siniaková, Ostapenková (6-ČR/Lot.) - Bouchardová, Keninová (Kan./USA) bez boje.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud