28. února 2020 • 20:55

Strýcová slaví v Dauhá deblový titul! Kvitovou po cenném skalpu finále čeká

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

První finále v letošní sezoně si může odškrtnout Petra Kvitová. Na turnaji v Dauhá, který se řadí do prestižní kategorie Premier 5, pronikla do přímého souboje o trofej po zvládnutém duelu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Dvojnásobná wimbledonská šampionka porazila Australanku v třísetové bitvě výsledkem 6:4, 2:6 a 6:4. Titul už může v Dauhá slavit Barbora Strýcová, která se Sie Šu-wej získala už třetí letošní trofej ve čtyřhře. Ve finále dnes porazily pár Gabriela Dabrowská, Jelena Ostapenková 6:2, 5:7, 10:2.



Nasazené jedničky, které ovládly už úvodní podnik sezony v Brisbane, navázaly na triumf z minulého týdne v Dubaji a oba tyto turnaje v jedné sezoně vyhrály jako druhý pár v historii. Před nimi to dokázaly jen Lisa Raymondová a Liezel Hubrová v roce 2012. Po triumfu v Brisbane a finále na Australian Open mají Strýcová se Sie Šu-wej letos bilanci 17 výher a jedné porážky.

Česko-tchajwanský pár se radoval ze společného titulu už poosmé včetně loňského Wimbledonu a Strýcová zaokrouhlila svou sbírku deblových trofejí na 30. Sie Šu-wej jich má o tři méně, dnešní úspěch ji ale v pondělním vydání žebříčku WTA posune na první místo světového žebříčku. Strýcová bude dvojkou.

Kvitová v Dauhá opět porazila světovou jedničku

Devětadvacetiletá Kvitová má šanci v katarské metropoli vybojovat titul po dvou letech. V sobotu odpoledne změří síly s běloruskou Arynou Sabalenkovou. Pokud uspěje, získá 28. kariérní prvenství. 

"Ashleigh loni odehrála skvělou sezonu, letos v tom pokračuje a je vždycky těžkou soupeřkou," řekla Kvitová na kurtu. Australanku porazila po čtyřech porážkách v řadě a vzájemnou bilanci vede 5:4. "Jsem nadšená, že jsem to konečně zase dokázala, že jsem porazila jedničku a jsem ve finále. Jsem na sebe pyšná," řekla.

Osmá nasazená zdolala aktuální první hráčku světa pošesté v kariéře a znovu v Dauhá. Naposledy zde Kvitová porazila rovněž v semifinále v roce 2018 tehdejší jedničku Dánku Caroline Wozniackou a pak turnaj vyhrála.

"Uvědomila jsem si to před zápasem. Dodalo mi to trochu odvahy," řekla Kvitová a její odhodlání bylo vidět od první výměny. Nastoupila na Bartyovou agresivně a vítězným returnem získala brejk na 1:0. Pak sice čistou hrou o podání přišla, ale znovu vzala soupeřce podání na 2:1 a první set pak dovedla k vítěznému konci.

Petra Kvitová na turnaji v Dauhá proti Ashleigh Bartyové
Petra Kvitová na turnaji v Dauhá proti Ashleigh Bartyové

Ve druhém setu vládla Bartyová, která hrála víc čopů, česká tenistka začala kazit a přišla dvakrát o servis. V rozhodující sadě Kvitová neudržela brejk na 3:2, ale další přidala na 4:3. Za stavu 5:4 vyhrála skvělou první výměnu po jednom ze svých skoro padesáti vítězných míčů v utkání a při prvním mečbolu duel ukončila.

Ze světových jedniček Kvitová v minulosti rovněž porazila Rusku Dinaru Safinovou (US Open 2009), Wozniackou (Turnaj mistryň 2011), Serenu Williamsovou z USA (Madrid 2015) a Němku Angelique Kerberovou (Wu-chan 2016).

Kvitová bude hrát 39. finále v kariéře. Naposledy vyhrála turnaj loni na antuce v hale ve Stuttgartu. Nad Sabalenkovou vede 2:1 na zápasy, letos třináctou hráčku světa porazila v Sydney. "Proti Aryně to bude těžké. Hraje dobře," řekla Kvitová, kterou by triumf v Dauhá posunul v příštím vydání žebříčku na 10. místo světa.

V případě zisku titulu Kvitová předstihne Hanu Mandlíkovou v počtu titulů a bude druhou nejlepší Češkou historie. Nedostižná bývalá světová jednička Martina Navrátilová během kariéry vybojovala ve dvouhře 167 vavřínů.

Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 3,240.445 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Kvitová (8-ČR) - Bartyová (1-Austr.) 6:4, 2:6, 6:4,
Sabalenková (9-Běl.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Ostapenková (6-Kan./Lot.) 6:2, 5:7, 10:2.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud