Jan Jaroch
23. června 2020 • 11:20

Trapas, hororová show! Djokovič kvůli své „Covid Tour“ přichází o renomé

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohlásil, že než se nechat povinně očkovat proti koronaviru, zváží konec kariéry. Pak vystrojil show jménem Adria Tour, při níž se dovádělo v klubu do půl těla, hrál se basketbal i fotbal a nerespektovala se žádná pravidla ochrany před nemocí. Hned několik jejích účastníků mělo pozitivní test a nakonec se nákaza potvrdila i u samotného Djokoviče (a jeho manželky). V atmosféře, kdy se zuřivě diskutuje o vhodnosti pořádat grandslamové US Open, se prezident hráčské rady při ATP Novak Djokovič předvedl jako rozporuplný vůdce.



Akce, která se zrodila díky síle a vlivu Novaka Djokoviče, jenž pozval své tenisové přátele do zemí bývalé Jugoslávie na sérii turnajů, se mění v černou skvrnu na renomé světové jedničky.

Celkem tři tenisté –Grigor Dimitrov, Borna Čorič a Viktor Troicki – a dva kondiční trenéři byli pozitivně testováni na koronavirus. Sám Djokovič test nejdříve odmítl, až v pondělí ho podstoupil. A v úterý oznámil: i já mám koronavirus.

Recenze na bezstarostnou jízdu tenisových star už mezitím ale poskytli mnozí jiní. „Tahle exhibice byla pěkná hloupost. Rychlé uzdravení, chlapi. Takhle to ale končí, když se nedržíte protokolu. Neberte virus na lehkou váhu,“ napsal na sociální sítě Nick Kyrgios.

Tenisté si týden v Bělehradě parádně užili
Tenisté si týden v Bělehradě parádně užili

Andy Murray popsal dění na Adria Tour jako recept na průšvih a jeho krajan Dan Evans poznamenal, že všichni zúčastnění dali světu špatný příklad. „A Djokovič by měl přijmout svou část zodpovědnosti,“ ukázal na hlavního organizátora.

Brazilský deblista a další člen hráčské rady při ATP Bruno Soares byl ještě ostřejší. „Byla to naprosto hororová show. A pro Djokoviče je to ohromný trapas. Je prezidentem našeho výboru a chová se úplně jinak, než sám káže,“ kroutil hlavou zkušený deblista. A ze zákulisí již prosákly informace, zda Djokoviče z jeho prezidentské funkce neodvolat.

Omlouvám se všem, napsal Zverev

Už první díl Adria Tour předminulý víkend v Bělehradě byl k zaražení. V hledišti asi čtyři tisíce namačkaných fanoušků bez roušek, hráči se objímali a plácali si dlaněmi. Uniklé záběry z nočního klubu, kde Djokovič, Dominic Thiem, Alexander Zverev či Grigor Dimitrov křepčili svlečení do půl těla, působily vrcholně nepatřičně.

„Je nám to opravdu líto, ale dělali jsme, co jsme mohli  a respektovali všechna opatření daná vládami v Srbsku a Chorvatsku,“ řekl tehdy ke kritice Djokovičův bratr Djordje, jenž je ředitelem celého turné. A tak se druhý díl série, který hostil o tomto víkendu Zadar, nesl v podobně bezstarostném duchu.

V blízkosti nakažených se pohyboval i Djokovič. Na snímcích je vidět, jak se na basketbalové palubovce snaží přejít přes obranu Dimitrova, jenž ho drží rukama. Pak se ti dva na veřejnosti objímali kolem ramen. V sobotu si Djokovič zahrál zápas s dalším nakaženým – Čoričem. Další z účastníků, Rubljov i Marin Čilič, vyšli negativní, sami si však raději nařídili dvoutýdenní karanténu.

Zdravý je podle testů také Alexander Zverev, jehož pardon bylo mnohoznačné… „Hluboce se omlouvám všem, koho jsem vystavil riziku nákazy tím, že jsem se zúčastnil téhle tour,“ napsal.

Tento týden měla Adria Tour pokračovat v Černé Hoře, ale kvůli uzavřeným hranicím byl turnaj již dříve zrušen. Finále se má začátkem července konat v bosenské Banja Luce, ale jeho osud je v současnosti nejistý.

Stejně jako pověst Novaka Djokoviče jako kompetentního lídra tenisového hnutí...

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud