Pavel Novotný
28. února 2009 • 08:00

Slavné legendy změří síly ve Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Do začátku londýnského Wimbledonu zbývá ještě poměrně hodně času. Přesto již teď se mají tenisoví fandové na co těšit. Legendy nedávné minulosti totiž vyzkouší, jaké je to hrát slavný turnaj Wimbledon pod střechou.



Největší strašák slavného Wimbledonu? Není pochyb. Déšť, déšť a zase déšť. Dešťové přeháňky trápí pořadatele londýnského turnaje prakticky rok co rok. Poznat to mohli i poslední finalisté mužského finále Rafael Nadal a Roger Federer, jejichž finále skončilo díky častým přerušením zaviněnými dešťovými přeháňkami prakticky za tmy.

Letos poprvé se tak zápasy na centrálním kurtu budou hrát, ať již počasí bude jakékoliv. Kurt bude vybaven zatahovací střechou, která zajistí hladký průběh utkání. A jako první si budou moci vyzkoušet jaké je to hrát na trávě prakticky v hale Andre Agassi, Steffi Gráfová, Kim Clijstersová a domácí star Tim Henman. Legendy změří v exhibičním turnaji síly v neděli, 17. května. Souboj hvězd bude moci sledovat 15 000 diváků.

Bitva Tima Hanmana proti Peteru Samprasovi.


Hvězdy nedávné minulosti si to rozdají jak ve dvouhrách, tak i ve smíšených čtyřhrách. Hrát se bude na jeden set do osmi gamů. O vítězi rozhodne za případného nerozhodného stavu 8:8 na gamy tie-break. Bližší údaje o systému, jakým se budou zápasy hrát, však zatím pořadatelé tají.

"Chceme za každou cenu zachovat historii a atmosféru, která je s Wimbledonem spjata a to i přesto, jak výrazné změny zde budou provedeny. Centrální dvorec by měl nadále zůstat místem, na které budou tenisté vzpomínat jako na nezapomenutelné místo," říká šéf výkonného výboru All England Clubu Ian Ritchie.

"S hráči kalibru Agassiho, Gráfové, Clijstersové a Henmana máme zaručeno, že se zde bude hrát skvělý tenis a že diváci budou nadšeni. Věřím, že se tato exhibice stane součástí wimbledonské historie. Co více si přát," pokračuje Ritchie.

Steffi Grafová s manželem Andre Aggasim
Steffi Grafová s manželem Andre Aggasim


A jak se na možnost zahrát si pod střechou centrálního wimbledonského dvorce dívají samotní hráči? "Jsem poctěn, že jsem byl pozván na tuto událost. Prožil jsem zde spoustu skělých chvil a mám na Wimbledon nádherné vzpomínky. Jsem rád, že budu mezi prvními hráči, kteří si zde zahrají pod střechou centrálního dvorce," říká Andre Aggasi.

"Neexistuje lepší místo, než je centrální dvorec ve Wimbledonu. Jsem nadšená, že si zde budu moci zahrát spolu s mým mužem a s takovými skvělými tenisty jako jsou Kim Klijstersová či Tim Henman. Je skvělé, že mohu vidět všechna ta krásná místa, která ve mně vyvolávají mnoho krásných vzpomínek," říká dojatá manželka Aggasiho Steffi Gráfová.

Čtyřikrát se dostal do semifinále slavného turnaje Brit Tim Henman. Vyhrát se mu však nikdy nepodařilo. Přesto rozhodně nezahořkl. "Centrální dvorec u mě navždy zůstane výjimečným místem, kde jsem prožil nádherné chvíle. Je super, že si zde můžu zahrát po boku Andreho, Steffi a Kim. Myslím, že si to všichni užijeme a že to bude skvělý den pro každého z diváků. Navíc zahrát si pod střechou centrálního dvorce, to bude opravdu fantastický zážitek," doplňuje své kolegy Henman.

A Kim Clijstersová? "Být pozvána na takovou událost pro mě znamená strašně moc. Je to deset let, co jsem zde hrála právě proti Steffi. Byl to náš první a zároveň poslední zápas. Byl to skvělý zážitek. Byla jsem tenkrát velmi nervózní, protože jsem hrála proti svému velkému idolu. Navíc zápas trval dva dny, protože neustále pršelo. Nová střecha tomuto zabrání a to je pro tenis ve Wimbledonu jenom dobře," uzavírá bývalá světová jednička.

Diváci se tak mohou těšit na opravdu lahůdkový předkrm ještě předtím, než na travnaté kurty nastoupí současní hrdinové s tenisovou raketou. Wimbledon ještě zdaleka nezačíná, ale již teď je jisté, že diváky čeká další skvělá podívaná. Nová střecha nad centrálním dvorcem tomu jistě pomůže.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud