Pavel Novotný
28. října 2009 • 08:30

Bral jsem drogy, šokoval Agassi

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový svět mu i po letech od ukončení aktivní kariéry leží u nohou. Jeho nedávné prohlášení však přišlo jako blesk z čistého nebe. "Bral jsem drogy," přiznala tenisová legenda pro deník Times.



O tom, že se kariéra tenisového bohéma podobala jízdě na horské dráze, není pochyb. Dlouho patřil mezi absolutní světovou elitu a stal se idolem milionů fanoušků bílého sportu po celém světě.

Uteklo pár měsíců a vítěz všech čtyř grandslamových turnajů se potácel na hraně hluboké propasti. Nejednou do ní i spadl, ale vždy se dokázal vyškrábat nazpět.

Podobnou cestu si velký soupeř Pete Samprase zopakoval ještě několikrát. Kde vždy našel sílu na další souboj s osudem?

"Často jsem měl během své kariéry deprese ať již díky osobnímu životu nebo kvůli tenisu. Na stole jsem měl tabletky crystal meth (látka podobná pervitinu), které jsem rozdrtil na prášek a ten jsem pak čichal. Ano, bral jsem drogy, pomáhalo mi to," přiznal manžel Steffi Gráfové.

ArchívFoto Archív

"Vždy, když jsem si vzal dávku, bylo mi chvíli lépe, ale pak to bylo ještě horší. Nejdřív jsem měl sice pocit euforie, zaplavila mě vlna štěstí a pohody, pomohlo mi to z hlavy dostat všechny ty destruktivní myšlenky a pocity."

"Najednou mě popadla chuť uklízet. Vysmýčit dům zdola nahoru - utřít prach z nábytku, vydrhnout vanu, ustlat postele. Ale pak zase přišla ta bezmoc a obrovský smutek. Jsou momenty, kterých ve svém životě lituji, braní drog mezi ně jednoznačně patří," vyznává se Agassi.

Testům se však slavnému Američanovi dařilo úspěšně vyhýbat: "Když doktoři zjistili v mé krvi zakázanou látku, napsal jsem jim dopis, kde jsem uvedl, že jsem vzal drogu omylem, když jsem se napil z kamarádovy sklenice. Vedení vždy případ odložilo, a tak jsem vyvázl bez trestu. Drogy už dlouho neberu."

"Moje kariéra skončila a já jsem čistý. Jsem rád, že jsem mohl všem říci pravdu, " kaje se Američan ve své knize "Otevřeně", která by se měla objevit začátkem listopadu na americkém trhu.

Přiznání André Agassiho svědčí americké legendě určitě ke cti, nicméně nezbývá než věřit, že jeho postup v některých fázích kariéry se nestane návodným pro jeho následovníky.

 

 

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud