Jan Jaroch
3. listopadu 2009 • 04:56

Agassi: Drogy mi dával už můj otec

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Byl jsem jen nástrojem, jehož prostřednictvím si můj otec plnil své sny. Nenávidím tenis,“ odhaluje Andre Agassi ve své autobiografii. Fanatický trenér a násilník od přírody Mike Agassi věznil svého syna na dvorku za domem a nutil ho odpalovat tenisové míče. Vychoval z něj výjimečného tenistu, ale také člověka s mnoha psychickými traumaty.



„Nikdy si neber od našeho otce pilulku,“ varoval Andreho jeho starší bratr Phil. On ale neuposlechl a před jedním z juniorských turnajů v USA polkl prášek, jenž mu otec Mike dal. „Spolknu to a cítím se dobře, ne příliš jinak, ale o trochu připravenější,“ napsal Agassi, jenž se dnes domnívá, že pilulka byla speed, zakázaný dopingový přípravek a droga na bázy amfetaminů.

Co je to za otce, který své nedospělé dítě dopuje? Mike Agassi není běžný rodič. Je to fanatik, bývalý boxer, emigrant z Iránu do USA, jenž drilluje své dítě, aby si splnil vlastní sny. „Můj otec mluví pěti jazyky, žádným z nich dobře. Jeho angličtina má silný přízvuk a lidé mu někdy nerozumí,“ píše Agassi, jenž otce popisuje jako agresivního a rvavého člověka.

ArchívFoto Archív

„V autě si nechával násadu od sekery, když šel ven, nosil po kapsách sůl a pepř, kdyby náhodou bylo potřeba někoho oslepit,“ vypráví Agassi, jenž otce zažil rozmlátit světla auta, když ho řidič neobratně předjížděl. Na dalšího šoféra vytáhl i pušku. „Tyhle obrázky se mi vracely, když jsem přemýšlel, že s tenisem skončím. Nenávidím tenhle sport z celého srdce, ale nemám jinou možnost,“ popisuje tenista, jehož dětství prý bylo utrpení.

Na dvorku za barákem v Las Vegas, hned tam, kde začínala poušť, postavil Mike Agassi tenisový kurt. A sám sestrojil mašinu na odpalování míčů. Stroj nasával tenisáky a pak je vyplivával ohromující rychlostí na malého kluka.

„Říkal jsem mu drak. Měl sílu, vůli, černé srdce a strašidelný hlas,“ vzpomíná Agassi, který stál na základní čáře a odpaloval míč za míčem, zatímco jeho otec mu stál za zády a křičel. ´silněji, silněji, hraj míč dřív, dřív ho hraj´.

„Otec mi říkal, že pokud denně odpálím 2500 tenisáků, bude to za týden dělat 17500 tenisáků a za rok skoro milion. Věří matematice. Čísla prý nelžou. A dítě, které každý rok odpálí milion tenisáků, bude neporazitelné. Nechci otce zklamat, ani se toho neodvažuji. Když říká, že budu hrát tenis a stanu se jedničkou, pak je to můj osud, který musím následovat.“

Foto Archív

Agassi senior měl duši hráče, jako ostatně každý z Las Vegas. Jednou se chtěl vsadit o 10 000 dolarů s Jimem Brownem, hvězdou amerického fotbalu, že ho devítiletý Andre porazí. Browna nakonec lidé z tenisového klubu přemluvili, aby vsadil mnohem méně – 500 dolarů. Agassi junior triumfoval 6:3, 6:3, 6:2.

O třináct let později si připsal další vítězství. Bylo mu 22 let, když vyhrál první grandslam – Wimbledon 1992. Gorana Ivaniševiče přemohl v pátém setu a když odpoledne volal otci, byl na sebe pyšný.

„Nebyl jediný důvod, abys prohrál ten čtvrtý set,“ vyprsknul na něj do telefonu otec a pak se odmlčel. „Nevěděl jsem, co se stalo, ale pak jsem uslyšel otce zavzlykat. Věděl jsem, že je na mě pyšný, jen není schopný mi to říct.“

Žena Agassiho života jménem Steffi Grafová má podobný osud. Její otec Peter je německou obdobou Mika Agassiho. S tím rozdílem, že Petera Grafa zavřeli na dva roky za daňové podvody.

ArchívFoto Archív

„Když se ti dva měli potkat, byli jsme z toho pěkně vynervovaní,“ přiznává tenista. Graf přiletěl na návštěvu do Las Vegas a Agassi senior mu ukazoval slavného draka, stroj na chrlení tenisáků.

Pak to přišlo. Graf ukazoval Agassimu juniorovi sekaný bekhend, se kterým by prý byl ještě lepší. Agassi senior zase zaútočil, že s jeho obouručným bekhendem by Steffi vyhrála 32 grandslamů. A najednou tu je hádka. „A já byl taky boxerem a klidně bych tě porazil,“ vypálil Němec na Agassiho seniora.

Znenadání proti sobě stojí oba do půl těla nazí. Třiašedesátiletý Graf, o šest let starší Agassi. Andremu se je v poslední chvíli podařilo od sebe roztrhnout. „Jak to šlo, zeptala se mě Steffi. Povím ti to později, odvětil jsem a šel si nalít tequillu. Ještě nikdy jsem panáka tak nutně nepotřeboval…“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud