18. listopadu 2009 • 16:01

Legenda Wilander: Češi můžou Davis Cup vyhrát

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté mají šanci zaskočit Španělsko ve finále Davisova poháru i s Rafaelem Nadalem v sestavě. Tomáš Berdych může hladce porazit světovou dvojku a Radek Štěpánek je nepříjemný hráč.



Myslí si to bývalá světová jednička Mats Wilander, který přijel do Prahy kvůli sobotní exhibici Advantage Tennis.

"Porazit Španělsko doma na antuce bude velmi složité, ale v Davis Cupu jde o jeden zápas a každý může porazit každého. A už v minulosti se stalo hodně překvapení," řekl dnes Wilander novinářům.

Vítěz sedmi grandslamových turnajů může být skvělým rádcem, vždyť jako hráč pomohl Švédsku získat třikrát "salátovou mísu" a čtyřikrát hrál finále. Méně úspěšný byl jako kapitán týmu. Letos po sedmi letech odstoupil, přičemž jednou dotáhl reprezentaci do semifinále.

Pětačtyřicetiletý Wilander řekl, že Berdych má díky své výšce, síle a dobrému obouručnému bekhendu šanci Nadala porazit.

"Berdych může profitovat ze svého stylu a lehce ho porazit. Asi ne v semifinále nebo finále French Open po čtyřech pěti zápasech, ale tady ano. Už ho v minulosti porazil a tady jde o jeden zápas," uvedl Wilander.

Nadal není podle Wilandera horším hráčem než loni, kdy byl skoro neporazitelný. "Ale už se ví, jak na něj. Každý se o to snaží a hraje míče brzy po odskoku a velice ploché údery," řekl Wilander.

Rovněž aktuální česká jednička Štěpánek je podle Wilandera tenistou, který se nesmí podceňovat.

"Kdo chce hrát se Štěpánkem? Je houževnatý a donutí hrát soupeře špatně," konstatoval Wilander, který má hráče světové špičky přečtené. Snaží se každý týden sledovat tenis v televizi a sám je komentátorem Eurosportu.

Wilander: Do Švédska jsem dovážel české pivo

Bavit fanoušky i sám sebe přijel do české metropole Švéd Mats Wilander. Někdejší první hráč světa přijal pozvání svého dávného kamaráda a deblového partnera Karla Nováčka a v sobotu bude jednou z hvězd exhibice Advantage Tennis.Stále často trénuje s raketou v ruce, protože se díky tomu udržuje v kondici.

"Nerad chodím do posilovny a tenis je to nejlepší, jak zůstat fit," řekl dnes Wilander v Praze novinářům.Na jaké tedy hraje úrovni? "Myslíte ve srovnání s tou před dvaceti lety? To nejde. Nohy se tak rychle nepohybují, takže se člověk dostane později k míči, ale myslím, že to je dobrý. Je třeba se bavit a hlavně pobavit lidi," podotkl.

Podle Wilandera je důležité, že svoji hru příliš nestuduje a nesrovnává se s léty, kdy byl nejlepší na světě. To mnoho vysloužilých hráčů nedokáže. "A pak se tím trápí a nechtějí hrát. Důležité je přepnout v hlavě a uvědomit si, že není nutné vyhrávat, ale hru si užívat. Já si chci zahrát a zpotit se," řekl.

Do Prahy na exhibici přijel především díky kamarádství s bývalým osmým hráčem světa Nováčkem. To vzniklo kolem roku 1990 na turnaji v brazilské Itaparice, kde byli oba s manželkami. "Byli jsme tam jediní Evropané, začali jsme se bavit a zjistili, že máme hodně společného - stejné turnaje, hokej, golf. Všechno nám sedlo," řekl Wilander. "Je to souhra chemie, jestli si ti dva rozumí nebo ne," dodal Nováček.

Wilander přiletěl v úterý z amerického Idaha, kde žije s manželkou a čtyřmi dětmi. Těšil se na prohlídku města a stihl ochutnat české pivo. "Musím se vyrovnat s časovým posunem a navíc mám s českým pivem dobré zkušenosti," řekl. V minulosti totiž s pivem obchodovali s bývalým švédským tenistou Joakimem Nyströmem.

"Dováželi jsme české pivo a dodávali na to švédské etikety," uvedl.Ve své éře šokoval v roce 1982, kdy jako nenasazený mladíček vyhrál antukové French Open. V 17 letech a devíti měsících tehdy byl nejmladším vítězem turnaje. Celkem v kariéře vyhrál 33 turnajů dvouhry, z toho má ve sbírce sedm grandslamových titulů.

I dnes, třináct let po skončení kariéry, zůstává tenis hlavní náplní jeho života. Je televizním komentátorem, sedm let byl daviscupovým kapitánem Švédska a nenechá si ujít žádný důležitý tenisový zápas, ať už v hledišti nebo alespoň z obrazovky. "Z tenisu mám i po dvaceti letech pořád požitek. Hodně ho hraji a bavím se," řekl Wilander.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud