Pavel Novotný
5. srpna 2010 • 16:45

Král zkrácené hry a pevných nervů: John Isner

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se vám první vybaví, když se vysloví jméno amerického dlouhána Johna Insera? Nepochybně to bude především jeho neskutečný zápas během prvního kola letošního Wimbledonu, kdy ve vzájemné spolupráci s Francouzem Mahutem vytvořil kromě jiného rekord v délce utkání, které trvalo přes jedenáct hodin. Málokdo však ví, že pětadvacetiletý Američan je přeborníkem i pokud jde o úspěšnost v tiebreaku.




Jen si to představte. Dramatický a vyrovnaný set stále nezná svého vítěze a o šťastnějším tenistovi musí rozhodnout tiebreak, neboli krácená hra. Nervy vám pracují na plné obrátky, rozhoduje každý míč a každá sebemenší chybička. Nejeden tenista či tenistka právě v těchto vypjatých fázích neudrží nervy na uzdě a zbytečnými chybami dávají šanci svému soupeři. Ne však John Isner.

Rodák z Greensboro maratónský zápas s bojovným Mahutem rozhodně nevyhrál náhodou. Nedostatkem pevných nervů a potřebného riskování v klíčových fázích zápasu rozhodně netrpí. Není náhoda, že z pětatřiceti tiebreaků, které přes dva metry vysoký Američan letos sehrál, jich vyhrál třiadvacet, což znamená více 65% úspěšnost! V této statistice patří rekordman v počtu es v jediném utkání (113) na samotný vrchol. Aspoň pokud jde o tuto sezonu.

VIDEO: Zápas Isnera S Mahutem už navždy zůstane v dějinách tenisu.


Sebevědomým Američanům se v této disciplíně vůbec velmi daří. Záda Isnerovi totiž jistí krajan Andy Roddick, který z osmadvaceti setů, které došly do tiebreaku, vyhrál osmnáct (64,2%), třetí místo patří Španělovi Nicolasi Almagrovi s bilancí patnácti vítězství a jedenácti porážek (57,6%).

A pokud vás zajímá, kdo je v tomto ohledu nejlepší z českých tenistů, pak věřte, že osmému hráči světa Tomáši Berdychovi patří sedmnáctá příčka, když z devatenácti zkrácených her dominoval v deseti případech. Oproti Isnerovi, který se zapsal do historie Wimbledonu svým neskutečně dlouhým zápasem, si však rodák z Valašského Meziříčí vyzkoušel pocity finalisty nejslavnějšího turnaje světa. A to je skalp určitě cennější.

JOHN ISNER
Narozen: 26.4.1985
Výška/Váha: 206cm/111kg
Postavení ve dvouhrách: 19
Turnajových triumfů: 1
Hraje rukou: pravou
Prize Money (dolary) 1 633 492

Radost Američana byla pochopitelná.
Radost Američana byla pochopitelná.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud