21. února 2010 • 23:20

Marný boj. Češi prohráli s Ruskem a musí čekat

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádná zatěžkávací zkouška pro český tým skončila porážkou. Jágr a spol. se dlouho s obávanými Rusy drželi, ale nakonec ofenzivní mašině neodolali. Bezprostředně po zápase hráči ještě netušili, jestli je čeká osmifinále, nebo při pomoci ostatních výsledků rovnou čtvrtfinále.



Rusové vlétli do zápasu hodně zostra, ale českému celku se jejich úvodní tlak podařilo poměrně úspěšně ustát.

A do první opravdu vyložené šance se dostali naopak právě Češi. Erat sice poslal nebezpečnou střelu jen do Nabokova betonu, k odraženému puku se ale dostal Fleischmann. Ruského gólmana ovšem zblízka přehodit.

Alexander Ovečkin poslal k ledu Jaromíra Jágra.Foto ČTK/AP
Ovečkin sundal Jágra. A Rusové rozhodli o výhře »
Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.Foto Reuters
Experti věří: Kluci prohráli, ale mají na finále »
Ilja Kovalčuk najel v brankovišti do Tomáše Vokouna.Foto Barbora Reichová SPORT
Co čeká Jágra a spol. po zápase s Ruskem? »
Foto 
Rusové na Ovečkina: Proč jsi Jágra neoddělal?! »
Foto 
Růžička: Ten zákrok by v Evropě neprošel »


Bitva o čtvrtfinále pokračovala dál ve velkém tempu a hned vzápětí o sobě dal vědět Alexandr Ovečkin. Ten snadno přebruslil Poláka a sám se řítil na českou branku. Tomáš Vokoun ale nájezd ruské hvězdy výborně zlikvidoval.

ONLINE reportáž s komentáři Milana Hniličky, Pavla Hynka a českého fanouška ZDE »

Pak se pěkným nájezdem blýskl Tomáš Fleischmann, ruskou branku ale těsně minul. Češi se bez potíží ubránili i první přesilovce soupeře, po faulu Jaromíra Jágra v 15. minutě už ale inkasovali. Po obrovském závaru před Vokounem se puk odráží k Malkinovi, který z úhlu propálil přesunujícího se českého brankáře.

Hit Alexandra Ovečkina na Jaromíra Jágra:

Ovečkinův hit na Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...


Český výběr dostal svoji šanci dvě minuty před koncem první třetiny. Nejprve Michálka podrazil Kornějev a hned vzápětí hloupě fauloval Fjodorov - Češi měli k dispozici téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku po počátečním váhání se jim ji podařilo využít!

Už se zdálo, že se Rusům podaří znovu vyhodit, ale Kaberle ve spolupráci s Eliášem zachytil na modré puk a poslal ho Tomáši Plekancovi, který se s ničím nepáral, předvedl na levém kruhu pohotovou otočku a poslal puk přesně k pravé tyči - 1:1!

Ve druhé třetině tempo trochu opadlo, hra se víc přerušovala, a to více vyhovovalo Rusům. Sjomina v polovině zápasu ještě vychytal Vokoun, ve 35. minutě už ale soupeř šel do vedení. Radulovovu střelu srazil Polák na hůl Kozlova, který poslal puk z otočky kolem Vokouna k levé tyči - 1:2.

Vzápětí mohlo být vyrovnáno - po závaru před Nabokovem se už Češi radovali z gólu, jenže videorozhodčí potvrdil, že puk skončil za čarou až po odpískání. Do konce třetiny se o vzruch postaral ještě Radulov, který srazil krosčekem Krejčího, jenž ještě v pádu zranil Zinovjeva.

Tomáš Fleischmann v šanci před brankářem Nabokovem.
Tomáš Fleischmann v šanci před brankářem Nabokovem.


Z přestávkou rozdělené české přesilovky ale nic nebylo, naopak Rusové hned ve druhé minutě třetí části nasadili ke gólovému trháku.

Ovečkin si počkal na Jágra a ukázkovým bodyčekem ho poslal k ledu, založil rychlý protiútok, na jehož konci volný Malkin z pravé strany zvýšil na 3:1.

Češi se snažili zvrátit vývoj zápasu, ale z jejich tlaku dlouho nic zásadnějšího nevzešlo. Nepomohlo ani vyloučení Fjodorova, Rusové si v klidu hlídali svůj náskok.

Ten mohl snížit Milan Michálek, jeho parádní akce ale skončila jen milimetry vedle Nabokovovy branky. Češi se ovšem přeci jen dočkali! Pět minut před koncem zápasu Marek Židlický objel ruskou branku a naservíroval puk právě Michálkovi, který před odkrytou brankou zamířil přesně - 2:3!

Svěřenci Vladimíra Růžičky se v závěru rozehráli ke skvělému výkonu, jenže Michálek už vyrovnávací branku nepřidal a Dacjuk pár vteřin před koncem do prázdné branky definitivně rozhodl.

Rusové si zajistili první místo ve skupině a tím i přímý postup do čtvrtfinále. Český výběr musí čekat na výsledky nočních zápasů, jestli nebude nejlepší mezi druhými týmy ve skupinách.

Pokud na Čechy zbude po skupinách celkově horší než čtvrté místo, pak budou muset hrát osmifinále. A v něm je vyzve jeden z páru Německo, Lotyšsko.

Skupina B:
Česká republika - Rusko 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
20. Plekanec (Eliáš, T. Kaberle), 55. M. Michálek (Židlický, Blaťák) - 16. Malkin (Dacjuk, Ovečkin), 35. Kozlov (Radulov, S. Fjodorov), 42. Malkin (Sjomin, Tjutin), 60. Dacjuk (Malkin, Ovečkin). Rozhodčí: O´Halloran, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Feola (USA). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1, Diváci: 17.114.
Česko:
Vokoun - Polák, Hejda, Z. Michálek, T. Kaberle, Židlický, Kuba, Blaťák, Kubina - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Nabokov - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Konečná tabulka:
1. Rusko 3 2 0 1 0 13:6 7
2. Česko 3 2 0 0 1 10:7 6
3. Slovensko 3 1 1 0 1 9:4 5
4. Lotyšsko 3 0 0 0 3 4:19 0

Vstoupit do diskuse
27
Články odjinud


Články odjinud