25. února 2010 • 07:19

Smůla. Ne, průšvih! Tak vidí experti český pád

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z jedné strany zní: Neblázněme, nezveličujme tenhle pád. Z druhé: Nedivme se tomuhle výsledku, takhle na tom český hokej prostě je. Názory hokejových expertů na čtvrtfinálové vypadnutí Růžičkova týmu z olympiády se různí.



Bývalý brankář národního týmu Milan Hnilička tvrdí: „Není to zrovna úspěch, ale průšvih taky ne.“ Oproti tomu televizní expert Martin Hosták smutní: "Na nejlepší hokejové země už jeden krůček ztrácíme."

Hnilička od čtyř hodin ráno komentoval zápas pro server deniksport.cz v online přenosu. Celou dobu byl optimistický, o obratu mluvil ještě pět minut před koncem za stavu 0:1. A jako by chmury nechtěl pustit na tvář ani po čtvrtfinálovém vyřazení.

Foto 

Slováci jsou v semifinále! Švédy porazili 4:3 »
Valteri Filpula a Mikko Koivu se radují z druhého gólu do české sítěFoto ČTK/AP
Kubinovi spadla helma. A s Čechy bylo zle »
České zklamání - vlevo Tomáš Vokoun, vpravo Jaromír Jágr České zklamání - vlevo Tomáš Vokoun, vpravo Jaromír JágrFoto ČTK
FinsK.O. Češi padli ve čtvrtfinále a končí »

Že je vancouverský výsledek jen dalším důkazem české hokejové krize? S tím nesouhlasil. „Máme stejně dobré hráče jako kdekoli jinde na světě,“ tvrdil. „Klukům zápas s Finskem prostě jen nevyšel. Soupeři pomohlo štěstí. Kiprusoff doteď neví, jak chytil dvě české superšance v závěru.“

Milan Hnilička sice pustil dva góly, ale přesto patřil k nejlepším mužům na ledě. Milan Hnilička sice pustil dva góly, ale přesto patřil k nejlepším mužům na ledě.Foto ČTK

Jenže proti téhle tezi mluví výsledky českého národního týmu z poslední doby. Nedaří se mu, naposledy přešel přes čtvrtfinále na mistrovství světa 2006. "V téhle fázi vypadáváme celkem pravidelně, takže to už asi nebude náhoda," prohlásil televizní expert Martin Hosták. "Zdá se, že už jsme o ten jeden krůček za elitní světovou hokejovou pětkou."

Zápas spolu s Hniličkou komentoval pro deniksport.cz herec Michal Dlouhý. Byl podobně kritický jako Hosták. Fanouškovským pohledem potvrdil to, co si myslelo mnoho jeho krajanů ponocujících dlouho do rána u televize.

„Zápas s Finskem byl neupravený, divný. Prostě duel dvou outsiderů,“ přemýšlel. „Z hlediska našeho výkonu mi to přišlo dost kontrastní nejen oproti předchozímu nádhernému utkání Kanady s Ruskem, ale i proti tomu, co Češi předváděli na šampionátech v dřívějších letech.“

Skutečně – většinu klíčového utkání tentokrát odehráli Češi lekle. Podle Hniličky k tomu přispěl fakt, že mužstvo bylo unavenější než protivník. Jednak kvůli předchozímu osmifinále, které se hrálo jen den před tím. A pak kvůli sérii vyloučení, která ho ničila hlavně v první třetině. V téhle části hry šel jeden z Čechů ze hry hned pětkrát.

„Měli na tom obrovský podíl i rozhodčí,“ ubezpečoval Hnilička. „Pískali opravdu všechno.“

Tomáš Vokoun na české lavičce při power play
Tomáš Vokoun na české lavičce při power play

Problém je, že kázeň se týmu nedržela celý turnaj. Jágrova parta měla kvůli němu před utkáním s Finskem dokonce zvláštní sezení. Ani to nepomohlo, putování za výsledkem pod pěti spojenými kruhy tak pro Čechy končí nepříjemně brzy.

Jak šedivý to pro ně byl šampionát se pozná mimo jiné podle toho, že vybrat tři nejlepší hokejisty Růžičkova výběru na turnaji je dost náročný úkol. „Kromě Vokouna nikdo výrazněji nevyčníval,“ připustil Hnilička. „Snad Plekanec – dokázal svou univerzálnost, odvedl dost černé práce. A pak buď Jágr nebo Krejčí. Dál už nevím.“

Ani jeden ze tří útočníků, které zmínil, se ale netrefil, když to bylo ve čtvrtek opravdu potřeba. Proto se Češi vrácí domů bez medaile.

Vstoupit do diskuse
23
Články odjinud


Články odjinud