17. ledna 2010 • 10:43

Hájek byl v Sapporu čtvrtý. Janda jedenáctý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skokan na lyžích Antonín Hájek obsadil čtvrté místo v dnešním závodě Světového poháru v Sapporu. Dvaadvacetiletý reprezentant tím vyrovnal osobní maximum v seriálu, které si vytvořil teprve před týdnem na mamutím můstku v Kulmu, kde poprvé v sezoně zasáhl do elitní soutěže.



"Tonda předvedl velmi slušný skok v prvním kole a škoda toho druhého. V tom došlo během rádiusu ke změně těžiště a nemohl tlačit do podložky větší silou, jinak by za hranou přepadl. Jen trochu nervozity ho ještě brzdí," řekl ČTK trenér David Jiroutek.

Hájek v Japonsku po sobotním jedenáctém místě skočil nejprve 127,5 metru a byl čtvrtý, ale už před druhým skokem bylo jasné, že o medaile budou bojovat Švýcar Simmon Ammann, Japonec Noriaki Kasai a Rakušan Martin Koch, kteří přelétli hranici 130 metrů.

Antonín HájekFoto Michal Beránek SPORT

Všem ulétl lídr seriálu Ammann (139,5) a ve druhém kole ze sníženého nájezdu konkurenci dokonale deklasoval skokem jen o 4,5 metru kratším. V této sezoně vyhrál počtvrté.

Druhého Kasaie a třetího Kocha porazil skoro o 40 bodů, Hájek skončil o dalších čtyřiadvacet zpět. Vítěz sobotního závodu Thomas Morgenstern z boje o další triumf záhy vypadl, třebaže prvním skokem předvedl 136 metrů. Byl ale diskvalifikován kvůli porušení pravidel o parametrech kombinézy.

Jedenácté místo obsadil Jakub Janda, který ve druhém kole předvedl druhý nejdelší skok, přesto délkou zaostal za Ammannem o 11,5 metru.

"Využil lepších podmínek a lepším skokem si spravil chuť po sobotě," uvedl Jiroutek. Bodoval i Lukáš Hlava na 23. pozici, Roman Koudelka do druhého kola neprošel. "Koudy skočil slušně v kvalifikaci, ale v závodu měl podobný problém jako Hlava ve druhém kole. Více vertikální odskok a za bubnem pak neodlétá s rychlostí," popsal kouč.

V pondělí by měla rada úseku skoků na lyžích oznámit nominaci na olympijské hry. Čtyři skokany navrhl Jiroutek, pátého doplní úsek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud