Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náraz do skály! A pak nemohli Šurala (†28) najít. Proč vyletěl ze sedadla smrti?

Autor: Petr Němec, Jan Hamrník

Mezi modrými svršky parťáků se vyjímalo jeho bílé tričko a černočerná smrt si pro svůj nezvratný ortel vybrala ze sedmi mladých mužů právě jeho. Fotbalový reprezentant Josef Šural (†28) tragicky zahynul v Turecku.

S kávou v ruce se usmíval po zápase svého Alanyasporu na půdě Kayerisporu (1:1). Pak přišel nepředstavitelný a bezmezně bolestný šok.

Truchlí rodina, kamarádi, spoluhráči, tribuny, trávníky, míče, lajny i sítě, do kterých »Šury« dával góly.

Sympaťák a každým coulem fajn chlap spěchal v neděli vpodvečer za rodinou zpátky na pobřeží Turecké riviéry. Mančaft dostal dvoudenní volno, ale protože by leteckou cestou přes Istanbul doputoval domů až v pondělí, Pepa si společně s šesti parťáky na 570 kilometrů dlouhou štreku najal minibus. Nedojel! Pouhé dva kilometry před sídlem klubu došlo k šílené havárii.

Oba řidiči usnuli, i ten s volantem v dlaních. Luxusní dodávka sjela pravým bokem do příkopu, posuvné dveře se otevřely a vypadl z nich jen jeden pasažér. Nešťastný Pepa Šural.

Byl na sedadle smrti patrně zády ke směru jízdy hned u dveří. V Turecku se spekuluje o tom, že se nepřipoutal. Deset metrů byl vražednou setrvačností vláčen přimáčknut ke kamenům po skalisku!

Sedadlo smrti, na kterém v noci z neděle na pondělí seděl český fotbalový reprezentant Josef Šural
Sedadlo smrti, na kterém v noci z neděle na pondělí seděl český fotbalový reprezentant Josef Šural

„Když jsme se po nárazu probrali a vozidlo zastavilo, zjistili jsme, že Josef není uvnitř. Začali jsme volat ven a pak jsme ho našli,“ popsal děsivou scénu Steven Caulker. Šural utrpěl fraktury na hlavě, rukou, nohou i hrudníku a přidalo se vnitřní krvácení.

Operace po převozu do nemocnice se podařila, leč jeho srdce přestalo bít na jednotce intenzivní péče.   ¨