Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Korupční skandál ve fotbalovém Petrohradě: Jeli v podplácení sudích i Češi?

Autor: nem, om

Zadák Erik Hagen vystřelil z Aurory a Petrohrad je v troskách. Prásknul, že za koučování Vlastimila Petržely (60) tým uplácel sudí. Je z toho celoevropský skandál!

Mělo jít o duel poháru EUFA s portugalským Guimaraesem, který ruský mančaft za pomoci českých plejerů Flachbarta a Mareše vyhrál 2:1. Od lajny řídil triumf Petržela.

„Každý hráč dal před zápasem proti Vitórii Guimaraes rozhodčímu 3000 dolarů (tehdy 60 000 Kč),“ rozpomněl se bývalý norský reprezentant na fotbalový rok 2005. „Měli jsme za vítězství v pohárové Evropě slíbený skvělý bonus 12 000 dolarů pro každého (240 000 Kč),“ vysvětlil, proč kujóni ze Zenitu potřebovali helfnout od srbského arbitra Dejana Deleviče. Aby si nahrabali všichni! Delevič pochopitelně všechno popírá…

Ruská verze

List Izvestija přišel komentářem Vlastimila Petržely. „Když jsem pracoval v Zenitu, byla praxe uplácení rozhodčích a zmanipulování zápasů obvyklá. Osobně jsem nikdy hráče nepřistihl, jak uplácí, ale nebyl bych překvapen, kdyby k tomu docházelo,“ citují Rusové něco jako doznání současného lodivoda Vlašimi.

A ten by jim za to nejraději umyl hlavy v řece Něvě.  „Kvůli těm nesmyslům, které tvrdí Hagen, mi volali z Ruska, takže o tom vím,“ začal svoji reakci pro Blesk charismatický trenér. „Rozhodně jsem neřekl, že by uplácení byla běžná praxe. Naopak, speciálně tomu, co popisuje Hagen - že se hráči nějak skládali na rozhodčího - vůbec nevěřím! A už vůbec ne tomu, že by se takhle ovlivňoval mezinárodní pohárový zápas,“ láteří na chalupě u Liberce snad ještě teď Vlastimil Petržela.

Rusům odpustili sudí dvě penalty

„Nejhorší výkon rozhodčího, co jsem kdy viděl. Petrohradu odpustil dvě jasné penalty a Guimaraesi neuznal gól kvůli údajnému ofsajdu. To byl snad vtip! Hráč hostů byl také nespravedlivě vyloučen.“

(Z ohlasu fanoušků po utkání)