Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý slávista Málek o nemoci Růžičkové (†53) věděl: Netušil jsem, jak je to vážné!

Autor: top

Zpráva o smrti Evy (†53), manželky trenéra Vladimíra Růžičky, hluboce zasáhla i někdejší hvězdy hokejové Slavie. V době, kdy její muž trénoval v Edenu, byla věrnou fanynkou, která nejenže chodila na zápasy, ale při play off zásobovala kabinu nejrůznějšími domácími laskominami.

„Přišli jsme ráno do šatny a tam už pokaždé byly od ní napečené koláče nebo další dezerty. V každém kole play off to bylo něco jiného,“ vzpomíná tehdejší opora brankář Roman Málek.

Na dobrotách od paní Evy dojeli slávisté v roce 2003 až k mistrovskému titulu. „Dá se říct, že to byl takový rituál. Na tom titulu měla určitě taky svůj podíl,“ připouští Málek.

Paní Růžičkovou potkával i po skončení kariéry. „Pomáhala Vláďovi s hokejovou školou, kde jsem měl děti. Věděl jsem, že má nějaké zdravotní problémy, ale netušil jsem, že je to tak vážné. Je mi to moc líto, byla to pozitivní a usměvavá žena.“

Eva Růžičková zkraje roku 2015, kdy její dcera Eva čekala první vnouče, vážně onemocněla. Diagnóza byla nemilosrdná: rakovina slinivky! Místo nerušené radosti z přírůstku do rodiny tak začal nakonec bolestně marný boj o život. V sobotu 20. února následkům podlehla.

Vladimír Růžička s manželkou Evou ve svém vyhlášeném slávistickém "kamrlíku"
Vladimír Růžička s manželkou Evou ve svém vyhlášeném slávistickém "kamrlíku"