Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zesnulý táta Samkové byl jako starší bratr. Říkala mu Romane, byla po něm

Autor: sjs

Byla to tatínkova holčička. Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková měla s otcem Romanem úžasný vztah. „Eva je po mně, taky si ze všeho dělá srandu,“ říkal před lety pyšný tatínek Roman Samek. Navíc je po něm odvážná a nebojí se žádné výzvy. Bohužel už se s ním nikdy nepodělí o radost z výhry a ani ji nepodpoří v době, kdy se zrovna nedaří. Roman Samek v týdnu prohrál boj s nádorem na mozku, ale nad svou dcerou bude určitě držet ochrannou ruku i z nebe.   

Máma zavelela a s tátou se odstěhovali do hor
„Moji rodiče nepocházejí z hor, ale máma se v pětadvaceti rozhodla, že chce lyžovat a žít na horách, takže si našla práci ve vrchlabský nemocnici, takže já už jsem se narodila pod horama. A pak už to šlo rychle. Asi tak ve dvou mě postavili na lyže, když mi bylo šest nebo sedm, tak se objevilo první prkno, tak jsem si ho půjčila a už jsem ho nechtěla dát z ruky, takže ho rodiče museli koupit a začala jsem jezdit,“ vzpomínala Samková na své začátky.

Táta jako jediný vzor
„Já jsem asi nikdy žádný vzor úplně neměla. Až jsem si občas přišla divná, že všichni mají nějakej vzor, po zdech pověšený plakáty, ale já jsem prostě vždycky chtěla jen jezdit. A taky mě bavilo jezdit s tátou, ten vůbec nejezdí na lyžích, jen na prkně, takže ten je tvrďák,“ smála se olympijská vítězka.

V dětství byl jako seriálový Váleček
„Můj táta v dětství nosil stejné brýle jako Váleček, kterého hrál Marek Eben. Podle fotek se mi proto zdálo, že jsou si podobní. Seriál Kamarádi jsem samozřejmě sledovala. Díky rodičům znám také hudbu bratří Ebenů,“ prozradila česká snowboardistka.

Almara slávy. Rodiče mají trofeje slavné dcery vystavené na skříni v ložnici.
Almara slávy. Rodiče mají trofeje slavné dcery vystavené na skříni v ložnici.

Tatínek byl ten hodný
„Eva je po mně, taky si ze všeho dělá srandu a nebojí,“ řekl táta Samek. To máma Ludmila dokázala Evu kolikrát i naštvat. „Když byla malá, pořád po ní někdo něco chtěl. To jsem byla já. Tatínek byl ten hodnej,“ vyprávěla maminka olympijské vítězky.

Byl jako starší brácha
„Je to kámoška. Tak nějak se máme rádi a rozumíme si. Neříká mi táto, říká mi Romane. Mně to nevadí. Naopak, jsem radši. Však taky vypadám spíš jako někdo z její generace. Mám vousy a v nich bílé šediny, takže lidi snad pochopí, že nejsem její brácha,“ usmíval se táta Roman.

Partner by měl být jako její otec
„Ideální přítel? Povahově by měl být jako můj táta, který hází fórky, ale zase neumí přidělat poličky. Tak kdyby dával fórky a uměl i ty poličky, tak by to bylo v pohodě,“ odhalila Eva Samková, jaké má požadavky na vysněného muže.

Byl to skvělý řidič
„Když jsem byla malá, museli jsme být potichu, když se vjelo do města a táta se potřeboval někde vyznat, třeba v Itálii. Navigace v tu dobu ještě nebyla. Nesměli jsme na něj mluvit, kopat ho zezadu do sedačky. Když se zastavilo, otevírali jsme dveře na dovolení, kdyby ještě musel přeparkovat. Myslím, že jsme byli disciplinovaní. Bavilo mě jezdit autem, poslouchali jsme pohádky, mluvené slovo, třeba Hurvínka nebo Svěráka, byla to pohoda. Taťka řídil výborně,“ upozornila Eva.