Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští bobisté se svlékli, dodrželi tradici už od Lillehammeru: Bez kérky to nejede

Autor: zal

Je to tradice dlouhá už osmadvacet let. A čeští bobisté ji neporuší ani na Hrách v Koreji. Tetování s pěti kruhy si včera pořídila i posádka pilota Dominika Dvořáka.

Jeden zkušeňák a tři novicové na tatérském lehátku. Mladší ze dvou českých týmů, které se probojovaly do Pchjongčchangu, si dal dostaveníčko v pražském salonu Lucky Hazard.

„Je to docela fajn tradice. Já bych si tetování jen tak nedal, ale tohle mi přijde jako dobrý důvod,“ zmínil pilot Dvořák, který jako brzdař závodil už v Soči, a tak jeho lopatku už čtyři roky zdobí kruhy a název hostitelského města.

Bobisté se tetovali. Dodá jim to sílu jako indiánům, tvrdí tatér
Video se připravuje ...

Co a kam si bobisti nechají jehlou zvěčnit, bylo na každém z nich. „Jen tam musí být nějaký motiv Her,“ objasnil Dvořák a jeho parťák Jaroslav Kopřiva dodal, jak návrhy probíhaly: „Vždy někdo řekl, co chce, a ostatní se mu vysmáli, že to je blbost.“

Sám si nechal na ruku vytetovat jen barevné kruhy. „Člověk si nesmí nechat dát něco, co je teď v módě, ale za dva roky by s tím vypadal jako blbec,“ vysvětlil Kopřiva.

Kůže na prsu byla hodně citlivá...
Kůže na prsu byla hodně citlivá...

Jako první šel na řadu Jan Šindelář, jenž dal do placu poměrně citlivý prsní sval. „Trošku nervózní jsem byl. Možná srovnatelně jako před závodem. Ale bylo to v pohodě,“ svěřil se.

Stejně jako jeho kolegové tetování zvládl lépe než před čtyřmi lety pilot druhé české posádky Jan Vrba, jenž začal omdlévat. „Honza byl tehdy bledý. Možná až do zelena,“ zavzpomínal Dvořák, který měl ale pro své brzdaře slova chvály. „Jsou to tvrďáci,“ smál se.

Nové stroje do Koreje

Jejich čtyřboby byly skoro muzejní kousky. Před odletem do Koreje se ale na obě české posádky usmálo štěstí. „Materiál bude dobrej. Není to ten top, ale určitě je to posun,“ prozradil pilot Dvořák. Posádce Jana Vrby půjčí bob Slováci, které na OH nepustili.

„Je to ten stejný, jako máme, ale o dva tři roky mladší,“ řekl Dvořák. Jemu zapůjčí čtyřbob zase lotyšská firma, která ho vyrobila pro Kanaďany, kterým se v něm ale nedařilo, a tak ho nevyužijí. „Bylo vidět, že jede,“ komentoval test z juniorského MS. „Tam jsem to ale podělal já,“ dodal.