Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Biatlon na rozcestí: ustojí konec zlatého kouče i další sezonu bez Koukalové?!

Autor: zal

Rozpory s Gábinou Koukalovou (28), konec strůjce úspěchů kouče Rybáře, opadající zájem fanoušků. Český biatlon se po letech rozkvětu dostal na rozcestí. Podaří se mu udržet kurz, nebo odejde do zapomnění?

Povzbuzovali je desetitisíce fandů. Teď živoří na pokraji zájmu a bojují o pozornost. Řeč je o skokanech a běžcích na lyžích. Osud kdysi v Česku nesmírně populárních sportů by měl být pro biatlonisty výstrahou. Dostali se totiž do fáze, kdy se k nim mohou během pár let přidat.

Český tým zažívá s končící sezonou řadu loučení, nicméně dvě z nich nelze přejít jen pugétem a děkovačkou. Bez hvězdy Koukalové a šéftrenéra Rybáře by nikdy v české kotlině biatlonová horečka nepropukla. „Nemohu sloučit to, abych jezdil po světě a doma mi rostly děti,“ vysvětlil svůj odchod muž, který pozlatil současnou generaci závodníků.

Gabriela Koukalová při nástřelu před sprintem SP v Kontiolahti
Gabriela Koukalová při nástřelu před sprintem SP v Kontiolahti

Jeho vůbec nejúspěšnější svěřenkyně Gabriela Koukalová sice oficiálně kariéru neukončila, nicméně z rozhovoru pro Glanc je evidentní, že ji sport doháněl jen k úzkostem a depresím. A že bez něj je mistryni světa lépe po duši i po těle. „Na konci roku mě lýtka někdy začala bolet, jen když jsem na biatlon pomyslela nebo viděla v televizi,“ přiznala.

Osm let po revoluci, kterou nastartoval neúspěch na Hrách ve Vancouveru, tak český biatlon čekají znovu klíčová rozhodnutí. Bude hledat nové trenéry i opory týmu, kteří se pokusí udržet přízeň fanoušků. A ti jsou, jak už se biatlonisté letos přesvědčili, hodně nároční.

Budoucnost Gabriely Koukalové? Dveře má otevřené, rozhodnutí je na ní, říká Rybář
Video se připravuje ...