21. března 2018 • 12:34

Raněná Koukalová: Odložili mě jako věc, která přestala fungovat

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhovořila se o svých zdravotních potížích i absenci na olympiádě. Rovněž ale výrazně popsala aktuální situaci, jaká panuje mezi ní a biatlonovým týmem i jeho trenérem. „S Ondrou Rybářem jsme v minimálním kontaktu,“ přiznala Gabriela Koukalová pro magazín Glanc. Mrzelo ji pak, že se od ní odvrátili i lidé, od kterých by to nečekala.



Je to její první velký rozhovor od prosincových neshod s týmem. O jejím zdravotním stavu, o aktuální situaci s biatlonovým týmem, i proč se rozhodla vzdát účast na olympiádě.

„Konečné rozhodnutí bylo otázkou pár posledních týdnů loňského roku. Neviděla jsem světlo na konci tunelu, bolest nohou byla obrovská, nešlo to. Tělo mi dávalo najevo, že chce klid. Když jsem přípravě nemohla dávat sto procent, jako zarputilému perfekcionistovi mi to přestávalo dávat smysl,“ vyprávěla nyní Gabriela Koukalová pro magazín Glanc.

Celou situaci, která kolem toho však panovala, brala velmi obtížně. „Byla jsem z toho špatná, ale nejvíc smutná jsem byla z reakcí některých lidí. Odvrátili se ode mě i ti, o kterých jsem si myslela, že jim na mně záleží. Jenže to asi platilo jen, dokud se mi dařilo. Nikomu to nevyčítám, jen mě to strašně mrzí. Je to bolestná zkušenost, hrozně mě to ranilo a mám to v sobě dodnes,“ tvrdila.

Netýkalo se to navíc jen lidí z biatlonového týmu. „I s dalšími lidmi kolem. Jako bych byla nějaká věc, když jsem přestala fungovat, tak mě odložili. Zpátečku dali i lidi, se kterými jsem si myslela, že máme fakt pevné vztahy. Ale i tohle je asi potřeba zažít a něco se z toho naučit,“ mínila biatlonistka.

Možná si mysleli, že si vymýšlím

Samostatnou osobou byl i šéftrenér Ondřej Rybář, jehož už dřívější výroky o změně techniky běhu nepotěšily a před SP v Hochfilzenu se hájil, že není téhož názoru. „Nejdřív musím říct, že Ondrovi vděčím za strašně moc. Mám ho ráda, ať se stalo, co se stalo. Je geniální trenér. Trenérů, kteří dokážou trénovat jednoho člověka, jsou zástupy, ale trenér, který dokáže vytrénovat celou úspěšnou generaci, to je rarita. Média celou tu věc s mým vyjádřením trochu převrátila a to celému příběhu nepomohlo. S Ondrou jsme v minimálním kontaktu,“ tvrdila Koukalová.

Nicméně si stojí dál za svým. „Podle fyzioterapeutů se mé tělo opravdu nesrovnalo se změnou techniky. Mám od mala problém s achilovkama, po změně stylu se namáhalo tohle mé slabé místo ještě víc. Stala se z toho bolest chronická. Odborníci říkali, že jediným lékem je dát tělu větší pauzu, že se to srovná, když budu trpělivá. Ale týmu a trenérům se nelíbilo, že bych měla mít volno, když je olympijská sezona. Nelíbilo se to ani mně. Zkoušela jsem to dál, jela přes závit. Jenže to bolelo čím dál víc. Nenaplňovala jsem jejich představy, měla jsem tréninkové manko, oni začali být nervózní, já nešťastná, olympiáda se mi vzdalovala, ale nemohla jsem udělat víc, opravdu ne. Najednou jsem měla pocit, že ve mně vidí zrádce. Ale copak za to můžu?! Říkala jsem: „Omlouvám se, ale já s tím nic neudělám. Je to chronické!“

Jenže reakce nebyla, jakou by čekala. „Myslím, že si možná mysleli, že si vymýšlím. Kdyby mi řekli: „Dej si volno, uvidíme pak.“ Ale stavěli to tak, jako bych to dělala naschvál. Ale proč bych po tak excelentní sezoně, jakou byla ta loňská, házela za hlavu olympiádu? Myslím si, že kdyby mi hned ze začátku těch potíží dovolili víc odpočívat, tak bych na olympiádu měla šanci jet a bojovat o medaile. Anebo také ne. Teď po bitvě je každý generál… Nakonec jsem tedy došla k závěru, že to nebudu lámat přes koleno, že život, který mě čeká, je důležitější než ten, který jsem žila doteď. Jednou chci mít rodinu, být v klidu, mít se dobře, a hlavně být zdravá. To je důležitější než olympiáda za každou cenu. Asi si tím nezískám moc příznivců, ale tak to cítím,“ dodala Koukalová.

Gabriela Koukalová se rozhodla prodat jednu ze svých medailí pro dobrou věc
Gabriela Koukalová se rozhodla prodat jednu ze svých medailí pro dobrou věc

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud