Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo je násilník, který přepadl Kvitovou? Člen gangu i opora fotbalového týmu

Autor: pan

Dlouho to nevypadalo dobře. Od doby, kdy Petru Kvitovou přepadl a vážně pořezal v jejím prostějovském bytě do té doby neznámý pachatel, uplynulo dlouhých sedmnáct měsíců. A česká tenistka se pomalu připravovala na skutečnost, že útočník nemusí být nikdy dopaden. To se naštěstí nepotvrdilo, násilník Radim Ž. byl zhruba před měsícem zatčen. Kdo však je muž, který mohl definitivně ukončit kariéru dvojnásobné wimbledonské vítězky?

Kusé informace, které pronikly na veřejnost, vypovídaly o muži, který v minulosti přepadával a okrádal seniory. Další novinky přinesla Mladá fronta Dnes.

Útočník měl být členem gangu, který se zaměřoval na přepadávání seniorů a do bytů se dostával mimo jiné i pod záštitou údajných policistů. Celkem se takových přepadení mělo od konce roku 2008 do dubna 2010 odehrát patnáct. Radim Ž. se přiznal ke dvěma z nich.

A důvod? "Neměl jsem na zaplacení daní a potřeboval jsem peníze," říkal Radim Ž. krátce předtím, než mu soud v roce 2012 vyměřil 7,5 let natvrdo. Celý trest si však neodseděl a z vězení byl podmínečně propuštěn.

A navázal tam, kde skončil. Těsně před Vánoci v roce 2016 přepadl českou tenistku Petru Kvitovou . Dlouho se mu dařilo unikat, zatčen byl až v květnu. Kdo tedy útočník byl?

Kamarádi o jeho minulosti věděli

Dle dostupných informací je Radim Ž. původem z Ptení na Prostějovsku. Mezi jeho záliby patřil především fotbal, oblékal dres klubu SK Haňovice hrající I. A třídu, kde patřil k největším oporám týmu. Naposledy přetáhl přes hlavu dres svého celku ještě 20. května, o pár dní později již skončil v rukou policie.

A že to byl velmi solidní fotbalista, potvrzuje i jeho statistika, když v posledních šesti zápasech zaznamenal hned pět branek.

Jeho spoluhráči a kamarádi o jeho problémech se zákonem povětšinou věděli. „Všichni ti kluci se znali ze základky. Byli tady z okolních obcí. Už tehdy nás překvapilo, že něčeho takového byli schopni," vypráví jeden z nich.

Petra Kvitová, která v současné době hraje turnaj v Birminghamu a chystá se na Wimbledon, útočníka před nedávnem bezpečně identifikovala na policii.

„Absolvovala jsem všechny úkony, které bylo třeba provést. Podrobnosti nebudu na základě žádosti policie dále konkretizovat. Chtěla bych ještě jednou velmi poděkovat policii za její práci. Díky tomu, že jsem bezezbytku splnila vše, co bylo třeba pro potřeby trestního řízení, mohu nyní definitivně prohlásit, že pro mě další kapitola 1,5 roku staré události skončila, za což jsem velmi ráda. Dále se k tomu, co se událo v plynulých měsících, nebudu vracet. Začíná mi část tenisové sezóny na trávě, na to se teď budu plně soustředit,“ vzkázala Kvitová přes tiskového mluvčího Karla Tejkala.

Pachateli hrozí 5 až 12 let vězení.