Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikli neštěstí! U stadionu v Rusku, které hostilo MS, se sesula zem

Autor: sjs

Ruský stát nechal postavit z veřejných prostředků arénu ve Volgogradu za 16 miliard rublů (5,682 miliardy korun) a tamní obyvatelé kvůli tomu zuřili. Nyní jsou naštváni ještě víc. U arény, která hostila pouhé čtyři zápasy MS, se v neděli, tedy poslední den šampionátu, sesula půda. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Jak se to vůbec mohlo stát? Volgograd Arena stála miliardy a měla být pýchou ruského stavebnictví. Stačil ale jeden vydatný déšť a došlo k nehodě. Silný liják poničil nově vybudovaný stadion v době, kdy vrcholilo finálové utkání v Moskvě. Ve Volgogradu mezitím pronikla do arény voda a způsobila škody, jejichž odstranění si podle zástupců místní vlády vyžádá minimálně týden práce. Výše škody nebyla zatím vyčíslena.

Snímky z Volgogradu ukazují u stadionu sesuv náspu, v němž vznikla několikametrová díra. Rozbahněná půda zcela zavalila přilehlý chodník. Podle zástupce státní společnosti Sport In, která na stavbu stadionu dohlížela, byly srážky mimořádně silné. „Něco takového se stane jednou za sto let,“ vydala prohlášení společnost Sport In.

Ještě že nikdo nebyl v době sesuvu u stadionu
Ještě že nikdo nebyl v době sesuvu u stadionu

Volgograd Arena, která pojme až 45 000 diváků, byla vybudována speciálně pro mistrovství světa. Náklady na stavbu se podle údajů regionální vlády vyšplhaly na 16 miliard rublů (5,682 miliardy korun). Podle tamního starosty zaplatí ročně za udržování fotbalového sportoviště pro místní tým 350 milionů rublů (124 milionů korun).

„Město investovalo tolik peněz a tohle se stalo po jednom deští,“ povzdechl si pro Reuters TV obyvatel Volgogradu Vitalij Ovčinnikov. Naštvaný byl i další občan z bývalého Stalingradu Michajl Nesterenko. „To není normální. Bylo to postaveno z veřejných peněz, z daní nás všech.“