16. července 2018 • 11:50

Rusové si lámou hlavy: Co se stadiony? Putinův přítel přesune klub do Soči

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diváci na fotbalovém stadionu v ruském letovisku Soči se letos stali svědky špičkových zápasů mistrovství světa: dramatické remízy 3:3 mezi Španělskem a Portugalskem, vítězství Němců nad Švédy nebo čtvrtfinálové penaltové porážky domácích Rusů s Chorvaty. Aby se však na hřišti po skončení šampionátu ještě hrál fotbal, museli tamní činitelé přesvědčit přítele ruského prezidenta Vladimira Putina, aby svůj fotbalový tým přestěhoval do Soči, napsal deník Financial Times.



Ruští činitelé řeší palčivý problém - jak využít stadiony po skončení mistrovství světa, které se konalo v 11 městech Ruska. Silné fotbalové základny mají totiž v zemi jen metropole Moskva a Petrohrad a na údržbu sportovišť ve vzdálených městech chybějí úřadům peníze.

Nejlépe se s problém zatím vyrovnalo černomořské Soči. Město pro fotbalový šampionát využilo stadion postavený pro zimní olympijské hry v roce 2014. Vlastní fotbalový klub ale Soči nemá a ve snaze hřiště zachránit proto tamní úřady přesvědčily Putinova přítele z dětství Borise Rotenberga, aby se stal jejich investorem. Podnikatel koupil petrohradský fotbalový klub Dynamo, z nějž se nyní stane FK Soči.

Podle zástupce tamního starosty Sergeje Jurčenka je Rotenbergova investice triumfem privatizace ruského fotbalu. V soukromém vlastnictví je totiž nyní pouze pět ruských celků, které hrají fotbal na vysoké úrovni. Ostatní patří státu nebo státním firmám a ty čelí při jejich financování velkým potížím.

Podle Financial Times ale ani Rotenbergovy investice nejsou čistě soukromé. Jeho starší bratr Arkadij byl Putinovým dlouhodobým tréninkovým partnerem v judu. Poté co byl Putin zvolen prezidentem, se z něj díky výhodným smlouvám pro státní plynárenskou společnost Gazprom stal miliardář. Oba bratři jsou na sankčním seznamu Spojených států amerických v souvislosti s rolí Ruska v bojích na východě Ukrajiny. 

Ostatní ruská města, která patrona jako Soči nemají, hledají kreativnější řešení pro nevyužitá sportoviště, píše deník. Například Nižnij Novgorod chce přilákat zahraniční investory, kteří by financovali udržování hřiště pro tým, jejž město nově založilo. Město Saransk, zhruba 600 kilometrů východně od Moskvy, přebuduje stadion na zápasnické centrum.

Hlavním problémem je financování údržby stadionů. Podle samarského gubernátora to přijde město na 500 milionů rublů (asi 178 milionů korun) ročně. Volgograd podle tamního starosty zaplatí ročně za udržování fotbalového sportoviště pro místní tým 350 milionů rublů (přibližně 124 milionů korun).

Pohled na stadion v Soči, který hostil zápasy MS
Pohled na stadion v Soči, který hostil zápasy MS

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud