17. července 2018 • 04:10

Emoce i levné letenky. Prezidentka Chorvatska si získala srdce fanoušků

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla jednou z nejvýraznějších nefotbalových postav právě skončeného světového šampionátu v Rusku. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová (50) zaujala svým emotivním fanděním, ale třeba i faktem, že do Ruska létala ekonomickou třídou s běžnými fanoušky.



Provázela je prakticky celým jejich senzačním tažením play off až do finále. Chorvatská prezidentka chyběla jen při semifinále s Anglií – summit NATO byl přeci jen důležitější. Po něm ale Kolinda Grabarová-Kitarovičová opět naskočila do letadla a vydala se podpořit chorvatskou reprezentaci v boji o historické zlato...

Na finále zamířila na VIP tribunu, kde se potkala se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem či Vladimirem Putinem. Před tím se snažila (stejně jako v letadle) chodit mezi normální fanoušky.

Radost francouzského prezidenta a naopak smutek chorvatské prezidentky během finále MS
Radost francouzského prezidenta a naopak smutek chorvatské prezidentky během finále MS

„Chtěla jsem dokázat, že jsem fotbalový fanoušek jako všichni ostatní. Chtěla jsem podpořit ostatní fanoušky na tribunách. A měla jsem na sobě chorvatský dres, se kterým by mě do VIP zóny, kde dress code vyžaduje dlouhé šaty, nepustili,“ nechala se slyšet Grabarová-Kitarovičová, která po čtvrtfinálovém dramatu s Ruskem slavila s týmem přímo v šatně.

V chorvatských barvách nakonec ale fandila i při finále, po kterém na pódiu vedle Putina s Macronem utěšovala třeba kapitána poražených Luku Modriče. S ruským prezidentem se setkala před zápasem i oficiálně – a předala mu chorvatský dres s číslem devět a jmenovkou Putin.

FAKTA MS: Francie ovládla mistrovství světa. Země oslavuje nové hrdiny
Video se připravuje ...

Dcera září v krasobruslení

Kolinda ale nefandí jen fotbalu, v reprezentačním dresu byla k vidění třeba i na házené. A sedmnáctiletá dcera rodačky z Rijeky Katarina je chorvatskou juniorskou mistryní v krasobruslení, takže prezidentka se určitě objeví i na nějakém krasobruslařském šampionátu.

Grabarová-Kitarovičová se narodila 29. dubna 1968 v Rijece v tehdejší Jugoslávii, na střední škole se přihlásila na výměnný pobyt v Novém Mexiku, poté studovala ve Vídni, na Harvardu a ve Washingtonu DC, před třemi lety dokončila v Záhřebu doktorát, mluví chorvatsky, anglicky, španělsky a portugalsky, pasivně pak rozumí německy, francouzsky a italsky.

UNIKÁTNÍ ZÁBĚRY z oslav vícemistrů: Záhřeb v euforii! Modrič a spol. ukázali medaile
Video se připravuje ...

S manželem Jakovem Kitarovičem se vzali v roce 1996 a mají ještě patnáctiletého syna Luku. Grabarová vstoupila do pravicové strany Chorvatské demokratické společenství v roce 1993 a začala pracovat jako poradkyně na ministerstvu zahraničí, poté se dostala do parlamentu a později zastávala úřad ministryně pro evropskou integraci a ministryně zahraničních věcí. Tři roky působila jako velvyslankyně Chorvatska v USA, následně pracovala jako náměstkyně generálního tajemníka NATO.

V roce 2015 byla zvolena chorvatskou prezidentkou. Nad svým předchůdcem Ivem Josipovičem zvítězila ale jen těsně, když dostala 50,4 procent hlasů. V prvním kole dokonce prohrála. Nakonec se ale stala první ženou, která vykonává nejvyšší ústavní funkci v zemi. A vzhledem k oblibě, kterou jí vyneslo (nejen) fandění na MS ve fotbale, by určitě nebyla v příštích volbách bez šance obhájit titul...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud