Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První slova Kvitové o soudu: Jaká je šance, že se potká s útočníkem?

Autor: Jiří Nováček, spo

Obhajoba údajného útočníka si vymínila, že Petra Kvitová musí vypovídat osobně před soudem. Tenistka nyní na konci týdne, kdy proběhlo první stání s Radimem Žondrou (33), který je z přepadení známé tenistky v jejím prostějovském bytě obžalovaný, vůbec poprvé soudní jednání okomentovala. Prvního líčení se Kvitová nezúčastnila.

Až na začátku ledna proběhne další stání, bude Kvitová u toho, ačkoliv bude vrcholit na druhém konci světa její příprava na Australian Open? Kvitová řekla, že je připravená se k výpovědi dostavit.

„Jsem připravena bezezbytku spolupracovat s Krajským soudem v Brně a udělat vše, co je třeba k nezávislému a nezpochybnitelnému rozhodnutí soudu ve věci mého přepadení,“ sdělila Kvitová v prohlášení. Kdy přesně by se měla k soudu dostavit, zatím neupřesnila. „S Krajským soudem v Brně jsme v kontaktu a hledáme vhodný termín k úkonům, které bude třeba, na základě rozhodnutí soudu, provést.“

Soudkyně Dagmar Bordovská, která rozplétá případ Radima Žondry, jenž měl tenistku napadnout a pořezat, už dříve pro Blesk vysvětlila prostřednictvím tiskové mluvčí brněnského soudu Evy Angyalossy, že si její účast vymínil Žondra a jeho obhájci. Zatímco státní zástupce s pouhým čtením protokolu souhlasil, oni ne.

Kvitová musí opravdu dorazit osobně. „Co se týká Skypu a podobných platforem, nebudou v řízení využity, jelikož je nutná osobní účast poškozené jako svědkyně. Obecně se sice videokonference mohou využít, ale opět ne v tomto případě. Soud by ji povolil, například kdyby se jednalo o osobu, která trvale žije v cizině, je připoutaná na lůžku,“ vysvětlila Angyalossy.

Je však možné, že Kvitová dostane možnost vzhledem k jejím traumatizujícím zážitkům vypovídat odděleně od obžalovaného. „Možnost vyslechnout svědka odděleně od obžalovaného trestní řád připouští. Je-li obava, že svědek v přítomnosti obžalovaného nevypoví pravdu, případně jde-li o svědka, jemuž hrozí újma na zdraví, smrt nebo jiné vážné nebezpečí, předseda senátu učiní opatření vhodné k zajištění bezpečnosti nebo utajení jeho totožnosti. Případně vykáže obžalovaného po dobu výslechu takového svědka z jednací síně. Po návratu do jednací síně však musí být obžalovaný seznámen s obsahem jeho výpovědi. Může se k ní vyjádřit, a aniž by se se svědkem setkal, může mu prostřednictvím předsedy senátu klást otázky,“ vysvětlila mluvčí.

Je tedy také možné, že se Petra Kvitová nebude muset setkat s Žondrou tváří v tvář. Obě možnosti jsou otevřené. „Pokud poškozená navrhne, aby výpověď probíhala v nepřítomnosti obžalovaného, soud její návrh zváží,“ informovala mluvčí Angyalossy.

Krajský soud v Brně začal řešit případ napadení Petry Kvitové, obviněným je Radim Žondra
Krajský soud v Brně začal řešit případ napadení Petry Kvitové, obviněným je Radim Žondra