Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Záhadně zmizelý fotbalista: Kdo za něj teď zaplatí 435 milionů korun?

Autor: Ondřej Michálek

Minulou sobotu v 17 hodin večer se Emiliano Sala (28) stal fotbalistou Cardiffu, klub ho koupil z Nantes za 435 milionů korun. V pondělí ve 20:30 letadlo s ním na palubě zmizelo. Zbyla otázka za stamiliony: Kdo »škodu« zaplatí?

Naděje, že by Sala letecké neštěstí přežil, zhasla. Před stadionem v Cardiffu fanoušci zapalují svíčky. „Budeme si ho pamatovat jako nejlepšího hráče, jehož jsme nikdy neměli,“ řekl jeden z nich. „V sobotu večer jsem se s ním fotil před stadionem. Byl tak sympatický!“ říká další. Argentinci ani nestihli přidělit číslo, vyrobit dresy s jeho jménem.

Pro oba kluby šlo o rekordní transferovou částku. V Nantes byl Emiliano 3,5 roku. Cardiffu se upsal též na 3,5 roku. Do tragédie nad Lamanšským průlivem v té chvíli zbývaly jen 2 dny, 3 hodiny a 30 minut. Zdroj z vedení FC Nantes uvedl: „Smlouva byla podepsána v sobotu v 17 hodin a v pondělí byla zaregistrována v systému FIFA.“

Advokátka Alexandra Cohenová pro AFP řekla: „Pokud tomu tak je, Cardiff musí do Nantes poslat celou sumu.“ Tedy 435 milionů korun. „Nevěřím, že platba proběhne. Možná jen její malá část. Transfery se v reálu často dotahují ještě mnoho dnů po jejich oznámení. Vemte si jabloneckého Lischku. Už byla podepsána smlouva se Spartou, ale nevstoupila v platnost, protože se objevily zdravotní problémy,“ říká nejmenovaný český agent.

Platila v době havárie pojistka?

Jenže Emiliano Sala prohlídkou prošel, absolvoval ji už v pátek 18. ledna. Přesun malým letadlem se zpětně jeví jako hazard - však si také oba kluby nad volbou aerotaxi umyly ruce. „Neměli jsme na to žádný vliv, už nám nepatřil,“ pravil předseda Nantes. Cardiff deklaroval, že hráči nabídl zajistit přesun běžnými linkovými lety.

»Létající mixér« si sám Sala objednal přes svého manažera McKaye, aby ušetřil čas. S dávkou cynismu lze říct, že tady je vina na hráči. „Kluby si své klíčové hráče pojišťují na vysoké sumy. Je jisté, že Nantes Salu pojištěno mělo, ale je otázka, zda smlouva byla v době havárie ještě platná,“ řekla advokátka Cohenová. „A není zřejmé, zda podobnou pojistku stihl Cardiff uzavřít včas,“ dodala.

Z pojištění dopravce se toho moc neuhradí. Výše plnění bývá zastropována na částce kolem 2,6 milionu korun. Pak ještě zbývá přestupní sumu vymáhat po dopravci, což by šlo v případě, že se prokáže jeho vina na nehodě. Tam ale asi nebude z čeho brát. A jsme zase na začátku: Kdo tu obrovskou sumu zaplatí?

Zatím vše ukazuje na Cardiff. Ten finanční tíseň necítí, momentálně je v klubu úkolem číslo jedna sehnat na volné místo v sestavě jiného útočníka do konce přestupového okna, a zbývá jen necelý týden. Show musí pokračovat.

Berenice Schkairová, bývalá přítelkyně zmizelého fotbalisty Saly
Berenice Schkairová, bývalá přítelkyně zmizelého fotbalisty Saly