Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bombastická show na Super Bowlu s klečícím stínem: Proč chyběla Rihanna?!

Autor: apr, iSport.cz

Nejsledovanější akce v americké televizi, kterou každoročně ladí více než 100 milionů lidí, opět naplno ukázala svou velikost. V pořadí 53. Super Bowl přinesl další skvělou show, i když tentokrát spíše tu kulturní, než herní. Kromě souboje New England Patriots s Los Angeles Rams (13:3), který nabídl nejmenší počet bodů v historii Super Bowlu, došlo také na tradiční doprovodný program. Před startem souboje o krále NFL zazpívalo sesterské duo Chloe a Halle píseň America the Beautiful a následně Gladys Knight hymnu USA. O poločasové to pak rozjeli Maroon 5 společně s Travisem Scottem a Big Boiem.

Hlavním tahákem doprovodného programu Super Bowlu byla skupina Maroon 5 v čele s Adamem Levinem. Majitelé třech Grammy rozjeli na pódiu velkou show a pomohli o poločasové přestávce zapomenout divákům na tak trochu nudné první dějství finále NFL, které přineslo jen tři body pro Patriots.

Ohňostroje, ohně, tančící a křepčící diváci. To vše bylo během hitů jako Moves like Jagger, Sugar, či She will be loved k vidění. Kdo ovšem vidět nebyl, byla hvězdná Rihanna, jež s kapelou zpívá a rapperem Cardim B zpívá duet Girls Like You.

Zpěvačka svou účast na Super Bowlu odmítla kvůli sporům NFL s Colinem Kaepernickem, který v roce 2016 začal poklekávat při americké hymně na protest proti útlaku. "Je tady muž, který pro nás obětoval svou práci, takže bychom měli stát za ním," nechala se slyšet barbadoská hvězda.

Na úvod Super Bowlu 2019 zazpívala americkou hymnu Gladys Knightová
Na úvod Super Bowlu 2019 zazpívala americkou hymnu Gladys Knightová

Velkou pozornost tak logicky vzbudila právě americká hymna, která předcházela startu utkání mezi Patriots a Rams. Zazpívala ji Gladys Knight, sedminásobná držitelka Grammy. "Chápu, že pan Kaepernick protestuje proti dvěma věcem - policejnímu násilí a nespravedlnosti," uvedla soulová diva.

"Věřím, že mé provedení hymny sjednotí lidi v mém rodném městě během největšího zápasu roku. Je nešťastné, že naše národní hymna byla vtažena do takové debaty, jako je potlačování lidských práv. Boj za spravedlnost by neměl zastínit cit pro národní hymnu," prohlásila před svým vystoupením.

Tichý protest při americké hymně začal v srpnu 2016 Colin Kaepernick, bývalý quarterback týmu San Francisco 49ers. „Nehodlám vstát, abych projevil hrdost zemi, která utlačuje černochy a barevné. Pro mě je toto větší téma než americký fotbal a bylo by pro mě sobecké to přehlížet,“ vysvětlil důvod, proč při americké hymně tehdy poklekl.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadala poločasová show ve zrychleném záznamu