Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dohra Salovy (†28) tragédie: tahanice o půl miliardy! Jakou roli hrál agent?

Autor: pav

Fotbalový svět už se rozloučil s tragicky zesnulým Emilianem Salou, smutná dohra jeho případu ale stále pokračuje. Cardiff se přetahuje s týmem, ze kterého Salu přivedl, francouzského Nantes, o přestupovou částku 15 milionů liber (440 milionů korun). Francouzi by ji rádi zkasírovali, velšský tým hledá možnosti, jak se z toho vyvléknout. Do celé tahanice byl zatažen i Salův agent, jehož výmysly budou možná klíčovou součástí rozřešení situace.

Čím se Salův zástupce Willie McKay provinil? Deník L'Equipe vydal e-mail, který agent poslal hráči, v němž přiznal, že do médií vypustil falešné informace o zájmu dalších týmů, aby ještě vyšponoval zájem o Salu na přestupovém trhu. A tím pádem i navýšil částku, kterou za něj hlavní skutečný zájemce, Cardiff, musel zaplatit.

Sedmnáctý klub Premier League se pokusí toto přiznání využít k tomu, aby nemusel přestupovou částku zaplatit. V očích klubu McKay v celé transakci zastupoval nejen Salu, ale i Nantes, protože jej francouzský celek pověřil tím, aby na útočníka našel kupce. Cardiff tedy považuje Nantes částečně zodpovědné za zorganizování letu, který se stal Salovi osudným.

"Cardiff zaujal stanovisko, že McKay pracuje pro Nantes. Není to prostředník, nemá nic společného s Cardiffem a nikdy mít nebude," řekl zdroj listu Daily Mail.

Fenka černého labradora Nala vyprovodila svého páníčka Emiliana Salu na jeho poslední cestě...
Fenka černého labradora Nala vyprovodila svého páníčka Emiliana Salu na jeho poslední cestě...

Podle právních expertů bude muset velšský klub nejspíše zaplatit celou přestupovou částku, neboť podepsal všechny potřebné dokumenty. Podle britských zdrojů se ale Cardiff plánuje odvolat na to, že se s hráčem nedohodl na všech podmínkách a transfer tak nebyl kompletně dotažen.

Nováček Premier League chce podle informací deníku The Sun odpovědi na následující otázky, než bude ochoten zaplatit 15 milionů liber (440 milionů korun):

1. Byl Sala ještě hráčem Nantes, když nastoupil do osudového letadla?

2. Kdo let zorganizoval, a proč ta osoba zařídila cestu v letadle s jediným motorem, v noci a ve složitých podmínkách bez potřebných bezpečnostních opatření?

3. Kdo rozhodl, že Sala tím letadlem může odcestovat?

4. Proč se nepřihlásí majitel letadla?

5. Měl letoun licenci na převoz pasažérů?

6. Měl pilot David Ibbotson licenci převážet pasažéry?

7. Byla majitelem Salových práv třetí strana?

8. Měl by Salův předchozí klub, Bordeaux, dostat 50 % z přestupové částky, jak bylo uvedeno v klauzuli při jeho transferu v roce 2015?

9. Jaký podíl má dostat Willie McKay?

10. Měl McKayův podíl, nebo část přestupové sumy, být rozdělen mezi jiné zainteresované strany?

Než se někdo dopátrá odpovědí na všechny nejasnosti, Cardiff nehodlá pustit ani libru. Tahle přetahovaná se může táhnout ještě hodně dlouho...