Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada kolem osudové nehody Adama Svobody (†41)! Budou platit pozůstalí?

Autor: Petr Maňas

Nezvládl to. V lednu sedl v opilosti za volant, na silnici trefil jiné auto, odevšad ho pak vyhodili. Bývalému hokejovému brankáři Adamu Svobodovi (†41) se zhroutil svět a v úterý se oběsil. Ale byl vůbec viníkem oné osudné nehody?!

Onoho sobotního lednového večera napálil u Přelouče svým terénním volvem do protijedoucí felicie. Ta skončila na střeše v příkopu a řidič ve špitálu se zhmožděním hrudníku a hlavy. Bývalému mistru světa naměřili 1,8 promile. Průšvih jak hrom! A na Svobodu se vše sesypalo.

„Vedení klubu odvolalo Adama Svobodu z funkce trenéra brankářů A-týmu,“ stálo v prohlášení Pardubic. Na funkci trenéra mládeže pod tlakem rezignoval sám, vyhodili ho i od reprezentační osmnáctky. Úhrnně tak přišel o příjem bezmála 100 tisíc korun měsíčně! Údajně se na vše nabalily i osobní trable a věčný smíšek Áda už dál nemohl.

Volvo gólmana Adama Svobody skončilo i s vystřelenými airbagy mimo vozovku
Volvo gólmana Adama Svobody skončilo i s vystřelenými airbagy mimo vozovku

V úterý se oběsil... Tím by měl být uzavřen i jeho případ. „Trestní řízení se v okamžiku smrti obviněného zastavuje,“ řekl právník Jan Černý. Jenže znovu se vyrojily spekulace, že Svoboda viníkem nehody nebyl! Jistě, v žádném případě ho neomlouvá, že pil. Ale opravdu havárii způsobil, nebo měl jen smůlu, že jej druhý řidič trefil a on měl zrovna »pod kůží«?

„Co se týče zavinění nehody, věc ještě není uzavřená a je stále v šetření,“ přiznala včera Blesku mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. V neděli to budou tři měsíce a policie stále nemá jasno! „Adam Svoboda byl jednoznačně podezřelý z toho, že řídil pod vlivem alkoholu, a s největší pravděpodobností by mu tedy bylo sděleno obvinění z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a z ublížení na zdraví,“ upozornila mluvčí.

Vina je klíčovým faktorem z hlediska odškodnění, ať už poškozeným nebo pojišťovně. Pokud policie dojde k závěru, že opilý Svoboda nehodu způsobil, může jeho rodina přijít o peníze. „Poškození se mohou přihlásit k dědickému řízení,“ potvrdil právník Černý.