Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrůza ve Stramaccioniho klubu: Fanynka se na protest upálila!

Autor: kvč

Za to, že fandila svému klubu, zaplatila životem. Fanynka íránského Esteghlalu, ve kterém dříve trénoval asistent Sparty Jiří Saňák a nyní tam působí ex-kouč letenských Andrea Stramaccioni, byla odsouzena za to, že přišla osobně na fotbal. Trest neunesla a rozhodla se, že skoncuje se životem...

Příběh Sahar Chodájárí otřásá Íránem. Fanynka Esteghlalu, která díky věrnosti klubovým barvám byla známá jako „Blue Girl“, se upálila. Učinila tak na protest proti rozhodnutí soudu, který ji poslal na půl roku za mříže.

Její prohřešek? Chtěla vidět svůj tým... V Íránu mají totiž vstup na stadion povolený jen muži. Když se tam v březnu Sahar snažila vplížit, byla odhalena a strávila tři dny ve vazbě. Po půl roce došlo na soudní proces, kde si vyslechla, že by mohla skončit na půl roku až dva roky ve vězení. A to neunesla a rozhodla se, že se upálí. V nemocnici se ji už bohužel nepodařilo zachránit.

„FIFA s tím musí něco dělat,“ burcuje už na Twitteru legendární útočník Gary Lineker, aby se pravidlo, které 30letou Sahar stálo život, změnilo. „Jsem zhrozena. Fotbal má spojovat společnost. Tady je používán, aby segregoval ženy,“ okomentovala britská politička Dr. Rosena Allin-Khanová.

„Sahařina smrt nesmí být zbytečná. Musí být příčinou změny v Íránu, abychom se vyhnuli budoucím tragédiím,“ řekl Phillip Luther z Amnesty International.

FIFA už v této věci jednala, Írán dostal ultimátum, aby do konce srpna povolil ženám vstup na stadion. Ke změně ale zatím nedošlo...

Sahar svým zraněním podlehla
Sahar svým zraněním podlehla