Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lék na trápení Sparty? Na Letné povolali kouče na hlavu!

Autor: Václav Baumann

Čistá hlava = půl výhry. To si zřejmě řekli na Spartě, která svým fotbalistům zprostředkovala sezení s mentálním koučem Marianem Jelínkem (56)!

Na slabou psychiku hráčů si trenér Letenských Václav Jílek pravidelně stěžoval. „Rozpoložení není ideální. Nejsme mentálně silní. Chybělo nám sebevědomí...“ opakoval po každém druhém zápase. A Blesk teď zjistil, že se vedení klubu rozhodlo na hlavách fotbalistů zapracovat!

„V průběhu podzimní části proběhlo týmové sezení s Marianem Jelínkem. Ten týmu představil svoje myšlenky, na čem si zakládá a proč je tento způsob tréninku důležitý,“ potvrdil mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Třikrát na Letné

Hlavní impulz přišel od anglického kondičního kouče Bena Ashwortha, který do Prahy přišel z Arsenalu. „V Premier League jsou zvyklí, že se někdo takový okolo týmu motá. A on se ptal, jestli tady neznají nějakého kouče, který se zajímá o psychiku. Padlo jméno Jelínek a na základě toho jsem jsem tam nakráčel,“ usmívá se muž, který byl dlouhá léta osobním mentorem Jaromíra Jágra a teď pomáhá třeba tenistce Karolíně Plíškové. 

O tak »vážnou« spolupráci však v případě fotbalistů Sparty nejde. „To ne, to by znělo moc namyšleně. Já bych to nazval spíš inspirativním setkáním či pohovorem. Byl jsem tam celkem třikrát – jednou s hráči a dvakrát s realizačním týmem,“ vysvětluje Jelínek. Některé fotbalisty prý ale jeho přednáška zaujala natolik, že si u něj domluvili další individuální sezení!

Jelínek: Za výsledky nemůžu... ani v nejmenším!

Udržet vedení do závěrečného hvizdu? To byl pro sparťany dlouho neřešitelný úkol. Až po sezení s mentálním koučem se odolnost fotbalistů zlepšila. Marian Jelínek (56) však pro Blesk jakékoli ovace odmítá.

O čem tedy ta setkání byla?
„Byla to taková obecná diskuze o inspiracích v oblasti mentálu, subjektivních vztahů a tak. Neřekl bych, že bych s hráči řešil nějaké konkrétní situace.“

Po týmovém sezení se vám ale ozvali i jednotliví hráči, že?
„To proběhlo a probíhá dál. Ale jsou to ojedinělé případy, určitě to není půlka týmu.“

Vy hodně pracujete s hokejisty. Jsou fotbalisté »z jiného těsta«?
„Myslím, že je to velmi podobné. Když to řeknu ošklivě, tak je jedno, jestli kopete do balonu, nebo boucháte do puku. Strach z prohry je prostě strach z prohry. Kdybychom se bavili o rozdílech muž – žena nebo o sportu jednotlivců, tak tam je to trošku jiné. Ale u týmových her ne.“

Spartě se před reprezentační pauzou začalo dařit, vidíte za tím i svůj rukopis?
„To vůbec! Absolutně ne, ani v nejmenším. (úsměv) Jen si třeba napíšeme s Benem (Ashworthem), já jim pogratuluju a samozřejmě z toho mám radost.“