Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivé trauma. Znásilnil mě! udala známá krasobruslařka trenéra

Autor: ptr

Bývalá úspěšná párová krasobruslařka a desetinásobná národní šampionka Francie Sarah Abitbolová (44) obvinila svého někdejšího trenéra Gillese Beyera (62) ze sexuálního zneužívání a znásilnění. K událostem mělo dojít mezi lety 1990 a 1992, když byla ve věku 15 až 17 let!

Není to poprvé, kdy se nad Beyerem vznáší podezření z nevhodného chování. Byl vyšetřován již začátkem nového milénia. Výsledkem bylo jeho odvolání z pozice technického poradce. Abitbolová prohlásila, že o svém bývalém trenérovi mluvila s francouzským ministrem sportu Jean-François Lamourem, když byl ve funkci (mezi lety 2002-2004).

Sarah Abitbolová a Stephan Bernadis
Sarah Abitbolová a Stephan Bernadis

Až nyní se odvážila vystoupit s obviněním znovu. „Začal mi dělat hrozné věci. Sexuální zneužívání, a když mi bylo 15, tak mě znásilnil. Bylo to poprvé, kdy se mě dotkl muž,“ vyjádřila se sedminásobná medailistka z Mistrovství Evropy v krasobruslení. K výpovědi se přidala i Hélène Godardová, která se svěřila, že měla s tímto trenérem sex, když jí bylo pouhých 13 let!

Beyer se k sexu se svou slavnou svěřenkyní přiznal, ale dodal, že si události pamatuji poněkud jinak. „Ačkoli se mé vzpomínky na konkrétní okolnosti liší od jejích, jsem si vědom, že vzhledem k mým povinnostem a jejímu věku v té době, byl tento vztah v každém případě nevhodný,“ pronesl 62letý trenér v reakci.

Hned po šokujícím odhalení byl odvolán z funkce generálního ředitele pařížského klubu Les Français Volants. Zatím není známo, zda proti němu přijdou i právní kroky.

Na konci roku 2019 proběhlo rozsáhle nezávislé vyšetřování, zahájené lokálními novináři, ohledně sexuálních zločinů v rámci francouzského sportu. Výsledkem bylo děsivé odhalení, že více než 276 sportovců z 28 různých sportů bylo obětí zneužívání. Francouzské ministerstvo uspořádá 20. února tiskovou konferenci věnující se tomuto tématu.