Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Veslování oplakává legendu. Zemřel olympijský medailista a velký srdcař Karel Neffe (†71)

Autor: ptr

Odešel velký nadšenec svého sportu, který se mu věnoval prakticky celý život. Veslař Karel Neffe (†71) prožil dlouhou a úspěšnou kariéru ať už jako závodník nebo později jako trenér. Na svůj největší úspěch dosáhl v Mnichově, když na Letních olympijských hrách v roce 1972 získal bronzovou medaili na čtyřce s kormidelníkem.

Nebyl to ovšem ojedinělý úspěch, na následujících dvou olympiádách skončil se svými parťáky jen jediný krůček od cenného kovu a zbyla tak na něj jen nepopulární »bramborová medaile«. Další čtyři medaile ovšem posbíral na mistrovstvích světa a Evropy, přesněji se jednalo o dvě stříbrné a dva bronzy. Reprezentační kariéra pana Neffeho trvala dlouhých 13 sezón a pouze v jedné z nich se nepodíval do finálového klání na některé z vrcholných akcí. Obrovská stabilita výkonnosti, která zaslouží obdiv.

Po ukončení aktivní závodní kariéry se stejně úspěšně věnoval trenérské práci. Propracoval se až na pozici reprezentačního trenéra a několik posádek dovedl na medailové pozice na mistrovství světa. O úmrtí informoval Český veslařský svaz.

Karel Neffe starší byl legendou českého veslování.
Karel Neffe starší byl legendou českého veslování.