Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Plzeň se loučila s Čišovským (†40). Horváth slzel, klaněli se Berbr i Straka

Autor: Jonáš Bartoš

Pátek odpoledne, nebe téměř jako vymalované, venku hřálo příjemné letní sluníčko. Krásný prázdninový den, nicméně v Plzni zůstal zahalen ohromným smutkem. Rodina, nejbližší známí i fanoušci se rozloučili s Mariánem Čišovským (†40). Dlouholetý obránce Viktorie uplynulou neděli po šestiletém boji podlehl následkům amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Výjimečnému hráči i člověku se přišly poklonit také sportovní osobnosti, většina z nich nedokázala zadržet slzy.

Už hodinu před obřadem, tedy v pátek okolo půl třetí odpoledne, u Velké obřadní síně na Ústředním hřbitově v Plzni čekali Marek Bakoš a Matúš Kozáčik. Dva členové úspěšné party, která v Plzni slavila tituly a zahrála si Ligu mistrů. Bývalí spoluhráči a velcí kamarádi Mariána Čišovského pomáhají rodině zvládnout nejtěžší životní chvíle. Jednou z nich byl i páteční smuteční akt.

„Děkujeme všem, kteří se přišli rozloučit s naším Mariánem,“ vzkázala prostřednictvím klubu vdova Martina, se kterou měl Čišovský tři děti – syny Maroše (14), Martina (11) a dceru Tinu (7). Zároveň poprosila o respektování soukromí, po ztrátě milovaného manžela, ona i její nejbližší okolí potřebují hlavně klid. I proto se k obřadu dostavila mimo dosah veřejnosti a stejně tak smuteční síň opustila…

Na místě posledního rozloučení nechyběly známé tváře. Bývalý kapitán Viktorie a nyní kouč Příbrami Pavel Horváth přišel s manželkou a dvěma dětmi. Dorazil trenér Miroslav Koubek, za jehož působení v Plzni se Čišovský před šesti lety dozvěděl krutou diagnózu a musel kariéru ukončit. Z Ostravy vážili cestu odchovanci Viktorie a současní hráči Baníku Václav Procházka a Martin Fillo, ukázal se i liberecký záložník Martin Zeman. Stranou dění postával místopředseda FAČR Roman Berbr, dříve předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu. Loučil se i Martin Straka, legendární útočník a současný šéf hokejové Škody Plzeň.

Z aktuálního kádru dorazil jako první nejzkušenější David Limberský. Přišel po vlastní ose, protože chvíle předtím trávil v porodnici u své ženy Lenky. Ta mu v úterý porodila dceru Lilien. Autobus s plzeňskými fotbalisty přijel k síni až těsně před obřadem. Nálada byla logicky smutná, všichni si v hlavě přehrávali momenty Čišovského kariéry, zanechal ve Viktorii nesmazatelnou stopu.

Adolf Šádek opuští smuteční síň, v níž se desítky lidí naposledy rozloučili s fotbalistou Mariánem Čišovským
Adolf Šádek opuští smuteční síň, v níž se desítky lidí naposledy rozloučili s fotbalistou Mariánem Čišovským

Samotný pietní akt zůstal pro veřejnost uzavřený, fanoušci i početní zástupci médií čekali venku. Náročnou úlohu, pronést smuteční řeč, zvládli Marek Bakoš s Matúšem Kozáčikem. Zazněly i Mariánovy oblíbené písně. Odehrávaly se věci, které vždy po ztrátě blízkého člověka tolik bolí… Tváře smutečních hostů poté, co se po necelé hodině trousili zpátky ven na letní vzduch, vypovídaly o všem. Například Pavel Horváth s omluvou odmítl rozhovor, oči měl zalité slzami. Bolest a žal všech zúčastněných se asi nedají pořádně popsat.

„Pro nás to je hodně těžký den. Ačkoliv byl Marián dlouhodobě nemocný, tak smířit se s jeho odchodem je pro nás všechny těžké. V klubu měl hodně kamarádů a známých. Byl to nejen výborný hráč, ale především skvělý člověk a velký bojovník,“ promluvil za západočeský klub tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Plzeň svého obránce, který klubu pomohl získat jeden titul (sezona 2012/2013) a dvakrát si zahrál Ligu mistrů (2011/2012, 2013/2014), během boje se zákeřnou chorobou maximálně podporovala. „Mariána máme celou dobu na soupisce, má i svou skříňku v kabině. Pro všechny naše hráče je to velmi smutná zpráva a silně je to zasáhlo,“ přiblížil Hanzlík. „Když se dozvěděl svou diagnózu, do posledního dne bojoval. To je motto, které s námi zůstane, je to motto pro všechny, kteří bojují s jakoukoliv nemocí,“ podotkl.

Odchod báječného člověka, táty od rodiny a vynikajícího fotbalisty všechny velmi zasáhl. Na Čišovského odkaz v Plzni nikdy nezapomenou, což dokládají i silné reakce fanoušků. Někteří přišli i na pohřeb, kde k velké Čišovského fotografii pokládali květiny a zapalovali svíčky. Pietní místo vzniklo i u stadionu ve Štruncových sadech.

Existuje možnost, že ve Viktorii bude navždy vyřazeno číslo 28, se kterým slovenský fotbalista hrál. „Hlavně jsme chtěli podpořit Mariánovu rodinu, pomoct jim s přípravou posledního loučení. Tohle jsou věci, ke kterým se vrátíme, teď na to nebyl úplně prostor. Ale něco v tomhle duchu určitě připravíme,“ naznačil Hanzlík.

Kdo se také přišel rozloučit

Pavel Horváth
(trenér Příbrami, dříve kapitán Viktorie Plzeň)

Miroslav Koubek
(trenér Viktorie Plzeň v sezoně 2014/2015)

Martin Fillo, Václav Procházka
(hráči Baníku Ostrava)

Martin Zeman
(záložník Slovanu Liberec)

Martin Straka
(majitel HC Škoda Plzeň)

Roman Berbr
(místopředseda FAČR)

Zemřel Marián Čišovský (†40). Se zákeřnou ALS bojoval šest let
Video se připravuje ...

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

INSIDER: Čišovský všechny spojil. Musa a král střelců? Mám jiný tip
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: “Marián Čišovský!” Fanoušci Viktorie vyvolávají jméno zesnulého stopera
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: Minuta ticha za zesnulého Čišovského, hráči nastoupili s jeho jmenovkami
Video se připravuje ...