Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Předčasná smrt brankáře a milujícího táty Srníčka (†47): Rozpadla se mu rodina

Autor: om

Dobrák a věčný optimista Pavel Srníček (†47), jenž v úterý zemřel na následky 20-minutové zástavy srdce, měl i svou třináctou komnatu: rozpadla se mu rodina.

Manželka Pavla byla životní láskou Pavla Srníčka. V roce 1988, když byl v Dukle na vojně, se jim narodila dcera Vendula. Pak společně cestovali po jeho fotbalových angažmá. Cestu do světa otevřel Srníčkovi francouzský pas a on dobyl Anglii.

Pas jako trumf

Po mamince Bernadette Lambert, kterou v jejích třech letech přivedla do Krnova její matka, měl Pavel francouzský pas. Bernadette si vzala místního dřevorubce a ve velmi skromných poměrech se jim v březnu 1968 narodil Pavel. Francouzsky nikdy nemluvil, ale pas si vyřídil. „Využil jsem ho v roce 1990 při odchodu do Anglie i potom v Itálii, když jsme ještě nebyli v Evropské unii a já tam koupil dům,“ vyprávěl.

Syn po 15 letech

Právě dům v Desenzanu na severu Itálie u jezera Lago di Garda byl domovem rodiny Srníčků. Přáli si ji početnější, ale dlouho jim nebylo přáno. „Syn Maxim přišel jako takový malý zázrak. Už to vypadalo, že se dalšího dítěte nedočkáme, až jsme v Boloni našli doktora, který manželku operoval a dal nám šanci,“ vyprávěl v lednu 2004. S ženou strávil v nemocnici 12 dní, byl i u porodu. Maxim se narodil 15 let a 3 měsíce po své sestře.

Srníček se synem Maxem.Foto Facebook

Smutek z rozchodu

Ani nejkrásnější dar rodinu pohromadě neudržel. „Synkovi nebylo ani pět let, když se rozešli. Byla to asi iniciativa manželky, Pavel to nesl těžce,“ popsal jeho dlouholetý kamarád z Bohumína.

Dobrák Srníček se s ženou nepřel o majetek. „Vše podstatné včetně domu v Markvartovicích u Ostravy jí nechal. S tím, že to budou používat jejich děti, které nade vše miloval,“ dodal stejný zdroj. Sám Pavel využíval malý domek v Bohumíně, kde žije jeho matka.

Přítelkyně Liduška

Z rozchodu se Srníček vzpamatovával sám. Až po delší době se začal objevovat po boku tmavovlásky Lidušky Horníkové. Hosteska a organizátorka firemních sportovních dnů pracovala v Ostravě. Po jeho přesunu do pražské Sparty, kde od ledna 2012 trénoval brankáře, ho následovala. „Využíval každou volnou chvíli, aby se viděl se synkem Maxem,“ říká jeho přítel.

Právě při jedné z návštěv rodného kraje ho postihlo 20. prosince srdeční selhání. Lékaři srdce i po dvacetiminutové nečinnosti dokázali vzkřísit, bylo ale zřejmé, že jeho tělo k životu přivede jedině zázrak. A ten už nepřišel.

Pavel Srníček žil v posledních letech s přítelkyní Liduškou.Foto Facebook