Jan Jaroch
22. listopadu 2011 • 01:02

BLOG: Obrozený Berdman zaslouží potlesk, chyběl mu jen krůček

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedivil bych se, kdyby dnes Tomáš Berdych nechtěl vstát z postele a měl tenisu plné zuby. V pondělní noci předvedl jeden z nejlepších výkonů roku, málem porazil neporazitelného Novaka Djokoviče, na kterého měl mečbol (6:3, 3:6, 6:7 (3)). Když vám po takovém zápase zbydou prázdné ruce, jako kdybyste dostali výprask 6:0, 6:0, je to k vzteku i k pláči.



Věřím, že si Tomáš dobře vzpomene na loňský rok. Jeho loňská premiéra na Turnaji mistrů a letošní druhý díl mají společného jmenovatele – Novaka Djokoviče na druhé straně sítě ve vstupním utkání. Tím však podobnost končí.

Jestliže loni to byla bezkrevná prohra 3:6, 3:6, při níž nebyl zápas ani na moment napínavý, letos šlo o thriller dvou skutečných velikánů a pravděpodobně nejlepší londýnský zápas prvních dvou dní Masters.

Berdych ukázal, že už je legitimním příslušníkem Turnaje mistrů a mužem, který nestojí na místě, nýbrž dělá stále pokroky. Loni byl tak trochu vetřelcem mezi tenisovou šlechtou, dnes není o jeho příslušnosti pochyb.

Přiznám se, že ještě po letošním Wimbledonu bych na to nepřísahal. Tehdy jsem Tomáše kritizoval za jeho aktuální údržbářský styl a přílišnou ochotu sbírat tučné startovné na turnajích bez ohledu na to, jaký program by bylo v jeho pozici správné volit.

Bylo z toho trochu zlé krve. Jenže dnes jsem nadšený, jakou transformací od té doby prošel. Od Wimbledonu jsem na rozdíl od předcházejících zápasů viděl na dvorci několikrát toho sebevědomého zabijáka Berdycha, jehož se bojí i nejsilnější tenisová generace všech dob Federer, Nadal, Djokovič.

Tomáš vyostřil hru, při zachování menší kazivosti dokáže zase drtivě útočit a daleko efektivněji a chytřeji dnes pracuje se svým zápasovým programem. Víc si váží času na přípravu a vidí, že méně utkání je někdy více.

Tohle je tenista, který patří do středu top ten a z druhého sledu je schopný atakovat ty nejhvězdnější velikány. Pevně věřím, že tohle Tomáš také dobře cítí a depresi z pondělní porážky s Djokovičem rychle zažene. Turnaj mistrů má i tak skvěle rozehraný a na druhém postupovém místě ze skupiny A stále vidím jeho jméno.

Tomáš Berdych začal skvěle
Tomáš Berdych začal skvěle

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud