11. dubna 2015 • 04:40

Lákadla finále: Ručinského boj s časem i příběh Irgla s Petružálkem

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
  • Ve finále extraligy se utká Třinec s LitvínovemVe finále extraligy se utká Třinec s LitvínovemFOTO: Koláž iSport.cz

    Bitva o titul, bitva o všechno. Dnes od 15:00 začíná finále hokejové extraligy mezi Třincem a Litvínovem. Série bude plná zajímavých minisoubojů, které napoví o tom, kdo usedne na trůn. Zápasy můžete sledovat na portálu iSport.cz v ONLINE reportážích.

  • Hrubec vs. Francouz

    Francouz vládne brankářským statistikám Francouz vládne brankářským statistikámFoto Michal Beránek (Sport)

    Finále bude sérií o gólmanech. Tak o souboji Třince s Litvínovem mluví experti i samotní aktéři. Oba jsou hlavními strůjci úspěchu v základní části, ve čtvrtfinále i semifinále. Šimon Hrubec a Pavel Francouz se v dlouhodobé části přetahovali o prvenství v procentuální úspěšnosti zákroků, litvínovský gólman nakonec vyhrál (93,18%) a Ocelář skončil třetí (92,41%). Zatímco Francouz v play off statistiku o procento a půl vylepšil, Hrubec se nepatrně zhoršil. I tak je jasné, že oba budou výraznou překážkou pro útočníky obou týmů.

  • Hlavní zbraň: útok

    Hrňa se stal nejlepším střelcem v základní části extraligy a vládne i produktivitě play off Hrňa se stal nejlepším střelcem v základní části extraligy a vládne i produktivitě play offFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Oba týmy mají skvělou ofenzivu. Třinec vstřelil po Spartě (194) nejvíce gólů v základní části (183) a Litvínov byl třetí (167). Ovšem zatímco produktivitě play off vládne Ocelář Erik Hrňa s šesti góly a pěti asistencemi, žádný další třinecký hráč už v elitní pětce není. Naopak Verva v něm má celý druhý útok Hanzl (3 góly + 8 asistencí) - Petružálek (7+3) – Ručinský (2+7).

  • Příběhy Irgla a Petružálka

    Faktor Irgl. Po uzdravení vystřelil Třinci dvě vítězství a finále
    Video se připravuje ...

    Je neuvěřitelné, co tuto sezonu Zbyněk Irgl a Jakub Petružálek prožili. Třinecký Irgl přemohl rakovinu, do zápasů naskočil po téměř pětiměsíční pauze na závěr rozjetého semifinále proti Spartě a oba duely rozhodl. Litvínovský Petružálek se vrátil do Česka na začátku sezony po tragédii v osobním životě. I on je tahounem svého mužstva a nyní je nejlepším střelcem vyřazovacích bojů. Tento minisouboj je ale už teď rozhodnutý: ať už dopadne finále jakkoli, oba jsou vítězové vzhledem k tomu, jak se s nesmírně složitou životní situací popasovali.

  • Ručinského souboj s časem

    SPASITEL Ručinský zachránil Litvínov v pátém semifinále
    Video se připravuje ...

    Je největší osobností Litvínova. Jak na ledě tak i mimo něj. Pro 44letého Martina Ručinského jde na 99,9 procent o poslední sezonu v kariéře, na extraligový titul ale stále čeká. I když má zlatou medaili z roku 1996 za angažmá ve Vsetíně, který ve finále zdolal právě Litvínov, od cenného kovu se vzhledem k tomu, že odehrál jediný zápas, distancuje. Nyní tak má poslední šanci, jak dokráčet na vrchol. „Pro nic jiného už v hokeji nežiju,“ přiznal po úspěšném semifinále s Brnem.

  • Ambice vs. touha

    Prezidentský pohár pro hokejisty Třince Prezidentský pohár pro hokejisty TřinceFoto Marian Ježowicz (HC Oceláři Třinec)

    Třinec byl žhavým adeptem na titul už před sezonou, ale druhé místo Litvínova v základní části a postup do finále od Litvínova nikdo nečekal. Oceláři vzhledem k rozpočtu a sílou kádru zatím naplňují ambice, Litvínov ale žene touha. Parta kolem Ručinského chce vyhrát pro klub, město i fanoušky – ti všichni čekají na titul celých 56 let, kdy je severočeský celek v nejvyšší soutěži. Litvínov v minulé sezoně skončil jedenáctý, ale velice podobný tým (vyjma příchodu Petružálka a Kubáta) letos dojel na vítězné až do finále. A touží po tom posledním krůčku.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud